5 Adımda E-Ticaret Satış Planı Oluşturmanın Adımları… İş kurmak isteyen kişilerin bunun öncesinde plan yapması gerekir. İş planının önceden net şekilde belirlenmesi işe başlama aşamasında oldukça önemlidir.
E-ticaret iş planı, e-ticaret alanında çalışma yapmak isteyenlere doğru ve ulaşılır hedefler sunar. İleriki aşamalarda hangi noktalarda olacaklarının net bir planını çizer.
İşletmenizin hangi alana yoğunlaşacağı ya da fiyatlandırmalarınız gibi konular e-ticaret planları arasında yer alır. Hedef kitlenizi kimlerin oluşturacağı ya da finansal bütçeniz de bu aşamada göz önünde tutulur. Geniş çaplı bir strateji oluşturmak isteyen kişiler, e-ticaret sektörüne giriş yapmadan önce plan yapmalıdır. İş planını nasıl oluşturacağınızı bilmek işe başlamadan önce edinmeniz gereken beceriler arasında yer alır.
E-ticaret iş planı oluşturmak, hedef kitlenize giden yolda önemli bir basamaktır. Araştırmalar, satış yapacağınız kişileri daha yakından ve ayrıntılı şekilde tanımanıza da olanak sağlar. Yeterince kapsamlı hazırlanan iş planları, gelecek iş planlarınız için de yönlendirici olur. Detaylı dokümanlar da bu aşamada yardımcınız olur.
Strateji oluşturarak ilerlemek bir sonraki adımda neler olacağını kestirmenizi sağlar. Bu şekilde, acil durumlar için önceden bir strateji belirlemiş olursunuz. Kriz anlarında, farklı durumları koordineli şekilde idare etmeniz mümkün hale gelir. İş planları ne kadar bütçeye ihtiyacınız olduğunu ve ne kadar sürede iş yapacağınızı önceden gösteren dokümanlardır.
5 adımda e-ticaret satış planı oluşturmanın adımları, satıcılar için önemli bir rehber niteliğindedir.
İçerik
Yönetici Özeti Oluşturmanın E-Ticaret Planları Açısından Önemi
Şirketin vizyon ve misyonunun genel tanımı olarak yönetici özeti tabiri kullanılabilir. Şirketinizi gelecekte nerede gördüğünüz, gelecek dönemde hangi çalışmalarda bulunacağınıza yardımcı olur. Kısa sürede açıklayabildiğiniz tüm açıklamalar, yönetici özetleri içerisinde yer alır.
Yönetici özeti oluşturmanın e-ticaret planları açısından önemi, şirketler hakkında önemli ipuçlarına sahiptir. Yönetici özeti oluşturma adımları, şu şekilde sıralanabilir:
- Ürünler hakkında detaylı açıklama ve bilgiler
- E-ticaret sahasındaki beklenti ve hedefleriniz
- Potansiyel olarak gördüğünüz hedef kitlesi
- Sektörde yer alan rekabet durumu
- Genel büyüme potansiyelinin hangi yönde olacağı
- Finansman açısından gereken miktar
Yönetici özetleri, iş planlarına giriş niteliğindedir. E-ticaret iş planı oluşturmak, iyi bir yönetici özetine sahip olmakla gerçekleşir. İş planlarını destekleyen yönetici özetleri, şirketlerin kendilerine ulaşmaları gereken hedefler koyması olarak da tanımlanabilir.
1. E-Ticarette Pazar ve Sektör Araştırması
Gerekli planlarınızı yapmanızın ardından sektördeki rakiplerinizi yakından tanımalısınız. Pazar ve sektör araştırması yapmayan işletmeler, ileriki aşamalarda sektörün gerisinde kalabilir. Bu durum mevcut işletmeleri korkutan en önemli durumlardan birisidir.
Sektörün gerisinde kalan işletmelerin, satış yapmaları daha zor hale gelir. E-ticarette pazar ve sektör araştırması, birçok açıdan önem taşır. Sektörel araştırmalar, kritik öneme sahip konular arasında yer alır. Standart işler ile e-ticaret alanındaki işler sektör araştırmaları yönüyle birbirinden ayrılır. Fiziki mağazalarda sektör araştırması yapmak daha kolayken e-ticaret satışları için aynı durum geçerli değildir.
E-ticaret iş planı, sınırlı bir kitle üzerinden araştırmalar yapmanıza olanak sağlar. Bu noktada araştırma yapacağınız alan da oldukça kısıtlıdır. Bütün dünya, e-ticaret sitesi sahiplerinin hedef kitlesi olarak görülebilir. Bu bakımdan yapılan reklamların, küresel anlamda mesajlar vermesi gerekir. Bu tür reklamların, sektörde daha çok ilgi gördüğü, tecrübeler ile kanıtlanmıştır.
Ürün satışlarında başarılı olmak isteyen kişiler, şu soruların cevaplarını vermelidir:
- Müşterilerin sorunları nedir ve bu durumu sorun haline getiren arka plandaki olaylar hangileridir?
- Mevcut sorunların çözümleri için hangi önerileri sunabilirim?
- Sorunların çözümü için sunabileceğim ürün ya da hizmetler nelerdir?
- Kişileri bu ürünlerle ilgili alışveriş yapmaya iten nedir?
- Müşteriler bu tür ürünleri hangi sıklıklar ile satın alıyor?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplar, e ticaret satış stratejileri hakkında yönlendirici bilgiler içerir.
2. E-Ticaret Alanında Operasyon Planları
İnsanlar belirli karlar edinebilmek için şirket kurar. E-ticaret sanal dünyadaki şirket kurma girişimi olarak da görülebilir. E-ticaret alanında operasyon planları, bu alanda planlı şekilde ilerlemenizi sağlar. İyi bir operasyon planı, kazancınızın da iyi olacağı anlamına gelir. Daha karlı bir şekilde ilerlemek için operasyon plan sürecinin doğru şekilde yönetilmesi gerekir.
İş planları; yönetim, kadrolaşma ve personel gibi konularda net analizler sunar. Bu bölümde, işletmelerinizin nasıl bir gün geçireceğini önceden planlamış olursunuz. İstek ve ihtiyaçlarınıza uygun oluşturduğunuz iş planları, ileriki aşamalarda daha iyi sonuçlar elde etmenizi de kolaylaştırır. E-ticaret iş planı oluşturmak, sürecin nasıl işleyeceğini somut hale getirmektir.
Operasyon planları:
- Hangi malzemelere neden ihtiyaç duyduğunuz,
- Ekipman eksikliklerinizin hangi noktada olduğu,
- Komuta zincirinin kimin elinde bulunduğu,
- Personel ihtiyacının hangi boyutta olduğu,
- Ürün geliştirmek için siteyi hangi noktada kullanabileceğiniz gibi konuları içine almalıdır.
Operasyon planları ile sitelerin ziyaretçi grafikleri ve satış pazarlama noktaları daha iyi anlaşılabilir. Hedef kitlenizi hangi noktalarda teşvik edeceğiniz bu noktada daha çok belirginlik kazanır. İş planlarının oluşma süreci de hızlanmış olur.
3. E-Ticaret Pazarlama Planları
Başarılı olmak isteyen kişilerin, işlerini pazarlaması gerekir. Pazarlama işleminde kullanılacak araçlar, daha başarılı bir reklam sürecine sahip olmanızı sağlar. E-ticaret alanında yaptığınız seçimler, gelecek planlarınız üzerinde de etkili olur. E-ticaret pazarlama planları, olası sermaye ortaklarınıza kendinizi tanıtmanızı sağlar. Pazarlama planları içinde, şu noktalar öne çıkar:
- Tıklama başına yapılacak olan ödemeler
- SEO ve içerik pazarlamalarında kullanılacak yöntemler
- Konuk yazar alanındaki çalışmalar
- Sosyal medyada yapılacak olan kurgulamalar
Başarıya daha hızlı ulaşmak için bu yöntemlerin uyum içinde kullanılmaları gerekir. Örnek vermek gerekirse, SEO çalışmaları siteniz için oldukça etkili yöntemler sunar. Bunun yanında, düşük maliyetli olarak öne çıkar. SEO çalışmalarının sosyal medya kurgulamaları ile desteklenmesi bulunduğunuz sektörde hızla öne çıkmanıza yardımcı olur.
4. E-Ticaret Maliyetleri ve Gelir Tahminleri
Son aşama olarak görülen e-ticaret maliyetleri ve gelir tahminleri iş planınızı büyük ölçüde tamamlamanıza yardımcı olur. Olası tüm risk durumları bu aşamada değerlendirilir. Finansal anlamdaki konular da burada sonuca bağlanır. Tüm unsurlar birlikte değerlendirildiğinde, kazancınızın ne kadar olacağını da tahmini olarak burada görebilirsiniz.
İlk yıl gelirleri, belirleyici bir niteliğe sahiptir. İlk yıl, kendinizi kanıtlama ve marka tanıtım süreçleri ile geçer. Bu aşamada kazancınız da oldukça değişiklik gösterecektir. Gelecekte daha fazla kazanç sağlayacağınız alanlar, ilerlemeniz için belirleyici bir noktadır. Önemli olan nokta; maliyetinizin düşük, gelirinizin daha yüksek olmasıdır.
5. E-Ticaret Planlarının Sonuç Aşaması
E-ticaret iş planı oluşturmak, başarılı bir site planı oluşturmak ve kazancınızı iyi planlamak açısından önemli avantajlar sunar. Yatırımcıları daha çok etkilemek için profesyonel anlamda iş planlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu şekilde hedef yatırımcı kitlenizi daha yakından tanıma imkanı elde etmenizi sağlar. İş fikrine sermaye bulmak isteyen kişiler de bu noktada planlamalardan yardım alabilir.
Dijital pazarlama, farklı dinamikleri içinde bulundurur. İşe başlarken bu sektörde başarılı olmuş kişilerle görüşme sağlanabilir. Bu şekilde, deneyimlerinden faydalanmak ve iyi bir iş planı oluşturmak da daha kolay olur. Bahsi geçen iş planı oluşturma adımları, özenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. İş planı iyi bir e-ticaret sitesi kurmanın püf noktasıdır.