Mikro ihracat nedir? Ticaret yapan firmaların neredeyse tamamı yurt dışına da açılmayı ister. Zira bu durum daha fazla potansiyel müşteri bulma, daha fazla kazanç sağlama anlamına gelir. Üstelik bu Türk lirası üzerinden değil döviz iledir.
Her ne kadar ticaretin çok büyük yapıda olması gerektiği düşünülse de tamamen yanlıştır. Zira mikro ticaret yapılması da mümkündür. Yani küçük ve orta ölçekli firmalar da yurt dışına doğru bir strateji ile açılabilir.
Bu kapsamda mikro ihracat ürünleri oldukça geniştir. Zira temel olarak birkaç koli bile yurt dışına satılabilir. Eğer işletmeniz varsa mikro ihracatın ne olduğunu bilmek, bunu daha iyi uygulamanıza yardımcı olacaktır.
İçerik
Mikro İhracat Nedir?
Mikro ihracat nedir kavramı tutarı 15,000 euro’dan düşük olan yurt dışı satışlarını içeren bir modeldir. Tek seferde gerçekleştirilen satış tutarı olup satışın bu sayıdan az olması şarttır.
Ayrıca mikro ihracatın yapılabilmesi için ilgili ürünlerin ağırlığı 300 kilogramdan daha az bir yapıda olmalıdır. İhracatın mikro ölçeklerde yapılabilmesini mümkün hale getiren bu model, özellikle e-ticaret şirketleri için avantajlı bir yapıya sahiptir.
Mikro İhracat İle Neler Satılabilir?
Mikro ihracata başlamak isteyenler, hangi ürünlerini satabileceğini sık sık düşünmektedir. Bu kapsamda oldukça geniş bir liste vardır. Mikro ihracat ürünleri arasında bazı seçenekleriniz aşağıda olduğu şekildedir;
- Halı, kilim, havlu gibi ev tekstili ürünleri
- Ev ve dekorasyon ürünleri
- Tasarım ürünleri
- Anne ve bebek ürünleri
- Kadın ve erkek giyim ürünleri
- Yedek parça
- Elektronik ürünler
- Mobilya
Bunların dışında da mikro ihracat ürünleri oldukça geniştir. Aklınıza gelebilecek çok sayıda üründe kullanmanız mümkündür.
Mikro İhracat Gereklilikleri
Mikro ihracat yapmak istiyorsanız, bunun bir takım gereklilikleri olduğu da bilinmelidir. Maddeler halinde bunlara aşağıda olduğu gibi ulaşılabilir;
- ETGB ile gönderim yapılmalıdır.
- B2C iş modeli ile yurt dışına satış gerçekleştirilmemelidir.
- Ürün ve hizmet geliri 15,000 euro’yu geçmemelidir.
- Ürün ve hizmetlerin toplam ağırlığı 300 KG’ı aşmamalıdır.
Bunlara ek olarak bir takım belgeler de vardır. Mikro ihracat için bunların da hazırlanması gerekir;
- Mikro ihracat gönderi bilgi formu
- Faturanın aslı
- Türkçe ve İngilizce fatura
- Dolaylı temsil yetki belgesi
Söz konusu evraklar, mikro ihracata başlamak isteyen işletmelerin bulundurması gereken belgelerdir.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Mikro ihracat yapmak isteyen firmalar, bunun nasıl olacağını sık sık düşünmektedir. Klasik ihracatta gümrük müşaviri ile iletişime geçmek bir zorunluluktur. Süreç birçok evrakı da beraberinde getirir. Ancak mikro ihracatta gümrük müşaviri gerekli değildir.
ETGB düzenleme ve hazırlama yetkisi mevcut olan kurumla irtibat kurmak yeterlidir. Bunlar uluslararası taşıma yapan kargo ve lojistik şirketleridir. Söz konusu şirketlere mikro ihracata söz konusu olan ürünlerin esas faturası ile İngilizce kopyası verilir.
İlgili firma, ticari faaliyeti müteselsilen sorumlu bir şekilde yapar. Ardından da vergi idaresiyle ilgili işlemler gerçekleştirilir. Ancak e-ticaret yapan kişiler için süreç daha da kolay ilerler.
Mikro İhracat Avantajları Nelerdir?
Mikro ihracat çok sayıda avantaja sahiptir. Bunların başında ürün ve hizmetlerin yurt dışına satılması gelir. Böylece euro ve Amerikan doları biriminde kazanç elde edilebilir. Ayrıca gümrükte yer alan işlem süreleri de oldukça kısadır.
Mikro ihracatta işletmeler, gerekli olan belgeleri bilgisayar ortamından hazırlayabilir. Bu bakımdan zaman kazanılmasına da yardımcı olur. Satılan ürünler de alıcılara kolay ulaştığı için müşteri sadakati elde edilir.