İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Dijitalde Artırılmış Gerçeklik Avantajı

Dijitalde Artırılmış Gerçeklik Avantajı
+ - 0

Son zamanlarda adını sıklıkla duymaya başladığımız terimlerden birisi dijitalde artırılmış gerçeklik kavramıdır. Augmented reality kavramının Türkçe karşılığı olan bu kelimede gerçek dünyanın dijitaldeki yansımasıdır.

Günümüzde birçok şirket için büyük bir ihtiyaç haline gelen artırılmış gerçeklik AR kısaltması ile karşımıza çıkmaktadır. Artırılmış gerçeklik kısaca, gerçek dünyada yer alan çevrenin bilgisayar tarafından hazırlanan ses, grafik, görüntü ile zenginleştirilerek meydana getirilmesidir.

Artırılmış gerçeklik(AR) gerçeği bilgisayar ile değiştirir, artırır ve bizlere sunar. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik(VR) günümüzün dijital dünyasında dönüşüm için en gerekli ana unsurlar arasında yer almaktadır.

Sizler de teknoloji dünyasından geri kalmak istemiyorsanız mutlaka dijital trendleri takip etmelisiniz. Dijitalde artırılmış gerçeklik avantajı ve çok daha fazlası için yazımıza göz atabilirsiniz.

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Augmented Reality yani bildiğimiz adıyla artırılmış gerçeklik gündemde yer alan trend konulardan birisidir. Çevremizdeki gerçekliğin bilgisayar tarafından gerçekliği artırılmış biçimdeki görünümüne artırılmış gerçeklik diyebiliriz.

Dijitalde artırılmış gerçeklik modelinde sanal dünya ile gerçek dünya tamamen ayrışmaz. Aralarında her zaman bir bağ bulunur. AR işleminde cihazların cisim tanıma özellikleri de kullanılarak sanal nesneler ile gerçek görüntüler birleştirilir.

Artırılmış gerçeklik deneyiminden faydalanabilmek için mutlaka internet erişiminiz olmalıdır. Elbette sadece internet erişimi yeterli değildir. Artırılmış gerçekliği tanımlayacak akıllı tablet, telefon gibi bir cihaza da sahip olmanız gerekmektedir. Sonrasında ise cihazınıza AR tanımlaması yapılmış uygulamalardan birisini indirmelisiniz. Bu şekilde bu üstün deneyimden faydalanabilirsiniz.

Artırılmış Gerçeklik Nerelerde Kullanılır?

Gelişim göstermesi üzerine talep oranı artan dijitalde artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanım alanları da oldukça genişlemiştir.

Artırılmış gerçeklik artık birçok farklı sektörde karşımıza çıkan ve bir ihtiyaç halini alan bir teknolojidir. Birçok marka müşterilerine daha gerçekçi bir deneyim sunabilmek için AR teknolojisini tercih etmeye başladı.

Özellikle pazarlama sektöründe öne çıkan AR ile hazırlanan billboard, afiş ve animasyonlar çok daha ilgi çekiyor. Şirketler de bu teknoloji ile ürünlerini daha kolay bir biçimde tanıtarak pazarlayabiliyor.

Sanal dünya ile gerçek dünyayı birleştiren dijitalde artırılmış gerçeklik avantajı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Sosyal medya filtreleri, cerrahi işlemler gibi birçok alanda kullanılan artırılmış gerçekliğin kullanım alanları:

  • Pazarlama ve reklamcılık sektörü,
  • Sinema ve görsel tasarım,
  • Turizm,
  • Sağlık,
  • Emlak,
  • Alışveriş,
  • Oyun ve video,
  • Cihaz kurulum araçları,
  • Müze ve sanat merkezleri olarak karşımıza çıkıyor.

Artırılmış Gerçeklik İle Sanal Gerçeklik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Artırılmış gerçeklik kavramının yanı sıra sıklıkla duyduğumuz diğer teknoloji ise sanal gerçekliktir. VR kısaltması ile kullanılan sanal gerçeklik, teknolojinin kullanımı ile oluşturulan kurgularla, gerçek hayat ile sanal dünyanın birleştirilmesidir. Sanal gerçeklik ile dijitalde artırılmış gerçeklik kavramları genel olarak birbiri ile karıştırılan kavramlardır.

Sanal gerçeklik ile artırılmış gerçeklik arasında farklar vardır. AR dünyasında hayali bir dünya içinde gerçek varlıklar ile birleştirilmiş sanal unsurlar yer alır. Sanal gerçeklikte ise tüm deneyim sanal dünya yani simülasyon içinde yer almaktadır.

Dijitalde artırılmış gerçeklik uygulamalarını, mobil uygulamaya benzer biçimde rahatça kullanabilirsiniz. Sanal gerçeklik uygulamalarında ise sizin gördüğünüz ve işittiklerinizi kontrol eden bir mekanizmaya ihtiyaç vardır.

Artırılmış Gerçekliğin Avantajları Nelerdir?

Akıllı cihazınız ile artırılmış gerçeklik deneyimini yaşamak artık çok kolay. AR ile tüm hayatınızı çok daha akıcı ve hızlı bir hale getirebilirsiniz. AR teknolojisi birçok alanda kullanılır ve olumlu yanları ile oldukça faydalı bir teknoloji örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günümüzün en popüler teknolojilerinden birisi olan dijitalde artırılmış gerçeklik avantajı için şunları sıralayabiliriz:

  • Artırılmış gerçeklik eğitim alanı için oldukça zengin materyaller sunmaktadır.
  • Gerçek dünyada yer alan fiziksel ortamı telefon, tablet, gözlük gibi cihazlarla detaylı biçimde görme şansı sunar.
  • Kullanıldığı tüm alanlara enerji, dinamizm ve gerçeklik katar.
  • Ticaretle ilgili sektörlerde aynı ortamda nesne deneme imkanı sunar.
  • Eğitim alanında kullanıldığında öğrencilerin ilgi ve motivasyonunu artırmaya yarar.
  • Dijitalde artırılmış gerçeklik derslerin giriş(amaç) ve gelişme bölümlerinde detaylı bilgi verir. Bu durum öğrenmeyi de artıran bir deneyim imkanı sunar.
  • Eğitim alanında dersi ve bilgiyi duyuşsal olarak daha zengin bir hale getirir. Bu sayede dersler teknoloji kullanımı ile daha akıcı ve etkili hale gelir.
  • Artırılmış gerçekliğin diğer bir avantajı ise soyut kavramları en gerçekçi biçimde somut hale getirebilmesidir.
  • Son olarak dersi video, animasyon ve 3B modellerle çok daha zengin bir hale getirme özelliği bulunmaktadır.
Artırılmış Gerçekliğin Dezavantajları Nelerdir?

Dijitalde artırılmış gerçeklik teknolojisi her türlü sektörde rahatlıkla kullanılır. Özellikle akıllı telefonlar ile kolay kullanım imkanı sağlayan teknoloji eğitim alanında çok etkili olmaktadır. Elbette uygulamanın bazı dezavantajları da bulunmaktadır.

Yeni gelişen bir teknoloji olan AR sistemlerinde bulunan dezavantajlarda kullanım alanı genişledikçe azalmalar olacaktır. Artırılmış gerçekliğin öne çıkan dezavantajların şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk dezavantajlardan birisi kullanılacak cihaz ile ilgilidir. Cihazınız çok donanımlı değilse kullanılan artırılmış gerçeklik uygulamasında kısıtlamalar meydana gelebilir. İnternet, bellek, işlemci ve görüntü kalitesinin iyi olduğu cihazlar kullanılmalıdır.
  • AR uygulamaları çevreden etkilenebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle ortamda fazla ışık ya da ses olması durumunda uygulamanın gelişimi olumsuz yönde ilerleyebilir.
  • Dijitalde artırılmış gerçeklik kavramının diğer bir dezavantajı ise teknoloji türünden kaynaklı yazılım hatalarıdır.
  • Artırılmış gerçeklik uygulamaları bazen geç tepki verebilir. Bununla birlikte görülen zaman kısıtlamaları da olumsuz özellikleri arasında yer almaktadır.
  • Artırılmış gerçeklik uygulamalarında kullanılan teknoloji aletleri Google Glass, HoloLens vb. cihazlardır. Artırılmış gerçeklik sisteminin düzgün çalışabilmesi için kişinin bu aletleri doğru biçimde kullanması gerekir.
  • Artırılmış gerçeklik ile ilgili söyleyebileceğimiz son dezavantaj ise kullanılan cihazların (Google Glass vs.) mali değerinin yüksek olmasıdır.

Artı ve eksi yönleri ile arttırılmış gerçeklik, günümüzde hayatımızın vazgeçilmez parçaları arasında yer alıyor. Üstelik kullanım alanları da gün geçtikçe artıyor. Dijitalde arttırılmış gerçeklik ile yapabileceklerinizin sınırını sadece siz belirlersiniz.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap