1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi

Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi
+ - 0

Teknoloji, içinde bulunduğumuz yirmi birinci yüzyılda inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda.

Önceleri yalnızca dünyanın öbür ucundaki arkadaşlarımızla çevrimiçi konuşabiliyorduk. ‘Artırılmış gerçeklik teknolojisi e-ticaret sahasına nasıl katkı sağlar?’ sorularına bir anlam yüklememizin imkanı yoktu. Sonrasında görüntülü konuşabilmeye de başladık. Ancak teknoloji, ilerlemeyi asla bırakmadı.

Güzel bir film izleyebilmek için film kiralamamıza ihtiyaç kalmadı çünkü artık istediğimiz filmleri internet üzerinden de izleyebiliyoruz. Herhangi bir mağazaya uğramadan, internet üzerinden alışveriş yapabiliyoruz. Faturalarımızı, borçlarımızı, bütün finansal işlemlerimizi çevrimiçi halledebiliyoruz. Devlet kapısı, bankacılık, eğlence, sanat… Arkadaşlarımızla görüntülü konuşabilmeyi olağanüstü bir durum olarak gördüğümüz zamanlar, aklımıza dahi gelmeyecek senaryoların her biri, teker teker gerçekleşiyor. Öyle ki artık internet üzerinden üniversite eğitimi alabiliyor, hatta para bile kazanabiliyoruz.

Yirmi birinci yüzyılın insanları olarak teknolojideki bütün bu gelişmelerle birlikte büyüdüğümüz için onlara alışmış olduğumuzu düşünüyoruz. Ancak bunun doğru olmadığını, gelişen her yeni teknoloji karşısında ağzımız açık kaldığında anlıyoruz. Sadece son on yıl içerisinde bile insanlık, teknoloji alanında öyle çok yeniliğe imza attı ki bunun bir sınırı olduğuna, olacağına inanmak artık gittikçe güçleşiyor. Bundan yüz, iki yüz yıl önce insanların buhar ve kuşlar aracılığıyla haberleşmesini bizler bugün nasıl absürt ve komik buluyorsak; bizlerden yüz yıl sonra gelecek olanlar da büyük bir ihtimalle bizim bugünkü teknolojilerimizin yetersizliği ile alay edeceklerdir.

Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi Nedir?

Orjinal adı Augmented Reality olan ve kısaca “AR” olarak ifade edilen Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi, günümüz teknolojisinin en yeni ayaklarından. Hala gelişmekte olan ve günlük hayatlarımıza tam anlamıyla entegre olmamış olan artırılmış gerçeklik teknolojisi, sanal alem ile gerçek dünyayı birleştirmeyi amaçlamaktadır.

Sanal alem olarak adlandırdığımız sosyal medya, günümüzde hayatlarımızı adeta ele geçirmiş durumda. Özellikle 2020 ve 2021 yıllarında hayatımızı işgal eden pandemi sürecinde, sosyal medya kullanımı dünyanın her noktasında hat safhaya ulaştı. Öğrenciler eğitimlerine internet üzerinden devam ettiler. Eğitmenler işlerini yine bu yolla icra ettiler. Toplantılar görüntülü olarak internet üzerinden yürütüldü. Ve günlük hayatta sosyal medyadan bağımsız olarak gerçekleştirdiğimiz daha pek çok aktiviteyi, sanal ortamda yerine getirmek zorunda kaldık.

Günlük yaşantımızda teknolojiye duyduğumuz ihtiyacın giderek artması, artırılmış gerçeklik teknolojisinin gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Bununla birlikte artırılmış gerçeklik teknolojisi e-ticaret üzerinde de etkilerini belirgin bir şekilde göstermektedir.

AR Gözlükler

Artırılmış gerçeklik teknolojisi denildiğinde, çoğumuzun aklına gelen ilk şey AR gözlükleri yani Augmented Reality gözlükleri oluyor. Bu gözlükler, artırılmış gerçeklik teknolojisinin sanal alem ile gerçek dünyayı birleştirme idealini en iyi şekilde ortaya koyan ürünler. AR gözlükler gerçek dünyayı bilgisayar ortamına aktarıyor ve gözlüğü kullananlara gerçek hayat ile sanal ortamı birleştirerek yeni bir boyut sunuyor.

Bu artırılmış gerçeklik gözlüklerinin önemi, artırılmış gerçeklik teknolojisinin ilk ürünlerinden biri olarak piyasaya sürülmüş olmalarıdır. Bundan sonraki adımlarda artırılmış gerçeklik teknolojisi e-ticaret üzerindeki etkisini iyice hissettirmeye başlamıştır.

Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi E-Ticaret Alanını Nasıl Etkiledi?

E-ticarette son yıllar içerisinde gözle görülür bir artış yaşandığı bilinmekte. Hala bu teknoloji ile ilgili güven problemleri yaşayan insanların en büyük sıkıntısı, internet üzerinden inceledikleri ürünün gerçekte nasıl göründüğünü, nasıl görüneceğini bilememeleridir. Bu, en çok kıyafet alımında büyük bir sorun teşkil etmekte.

Çoğu kişi, bu ürünlerde görsellerin yeterli olmadığı konusunda hemfikir. Kıyafetin kumaşını görmek, üstlerine giydiklerinde kendilerine yakışıp yakışmayacağından emin olmak istiyorlar. İnternetten satın alacakları kıyafetlerde kendi bedenlerini mi, bir üst, yoksa bir alt bedeni mi tercih etmeleri gerektiğinden emin olamıyorlar. Nitekim iade prosedürüne de en sık giyim kategorisinde gidildiği bilinmekte. Aynı şekilde, evlerine alacakları mobilyaların da boyutları hakkında bilgi verilmiş olsa dahi, nasıl görüneceğinden, evlerine yakışıp yakışmayacağından emin olamıyorlar.

İşte bu noktada artırılmış gerçeklik teknolojisi e-ticaret sahası üzerinde büyük bir etki oluşturmakta.

Artırılmış gerçeklik teknolojisi, insanların online alışverişteki deneme sorunsalına kesin bir çözüm getirerek e-ticarette yeni bir dönem başlattı. İnsanlar artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde ürünlerin üzerlerinde nasıl göründüğüne bakabiliyor ve mobilyaların evlerine yakışıp yakışmadığını görebiliyor. Bu teknoloji, hala yeterince gelişmiş olmasa da pek çok şirket tarafından kullanılmaktadır.

2020 yılı pandemi sürecinde artırılmış gerçeklik teknolojisinin insanlara sunduğu bir başka ayrıcalık, yıl boyunca kendinden çok söz ettirdi. Covid-19 salgını yüzünden evlerimizde karantinada olmamız gerektiğinden, sosyal yaşantımızdaki pek çok şeyden feragat etmek zorunda kalmıştık. Bunlardan biri de kültür-sanat alanındaki faaliyetlerden uzak kalmak olmuştu. Pandemi öncesinde her ay, belki de her hafta gittiğimiz sinema salonları kapatılmıştı. Aynı şekilde gezip görmek istediğimiz yerleri de ziyaret edemiyorduk. Buna bir çözüm sunmak amacıyla günümüzün en büyük ve bilindik şirketlerinden biri olan Google, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile kullanıcılarına belli başlı müzeleri evlerinde, oturdukları yerde gezme olanağı tanımıştı. Bu müzelerin kimi İtalya’da bulunurken, kimileri de Amerika’da idi. Bu sayede normal günlük yaşamda da gidip gezmenin herkes için mümkün olmadığı müzeleri görebilme şansını edinmiş olduk.

Bu, tam olarak artırılmış gerçeklik teknolojisinin e-ticaret üzerindeki etkilerinden olmasa da, gelecekteki olası etkilerine dair büyük bir ipucu sunmaktadır.

Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi E-Ticaret Sahasına Neler Kattı?

Artırılmış gerçeklik teknolojisi e-ticaret sahasına şüphesiz pek çok katkıda bulundu. Bundan örneklemelere de yer verdik. Fakat spesifik olarak e-ticarette nelere katkı sağladığını görmek için artırılmış gerçeklik teknolojisinin beraberinde getirdiği yeniliklere ve kullanıcılarına sağladığı ayrıcalıklara bir göz atalım:

  • Artırılmış gerçeklik teknolojisi e-ticaret üzerindeki etkisini ürünlerde değil, kullanıcılarda göstermektedir, ki bu çok önemli bir noktadır. Artırılmış gerçeklik teknolojisi, her şeyden önce eğlenceli olması ile ön plana çıkmaktadır. Google Maps üzerinden caddeleri, sokakları gezmek bu teknolojinin en basit örneğidir. Zamanında ‘eğlenceli’ olarak nitelendirilen bu teknolojinin bir üst seviyesi olan artırılmış gerçeklik teknolojisi, yine kullanıcıların ilgisini çekecek şekilde tasarlanmıştır.
  • Sıradan şirketlerin aksine, müşterilerinize artırılmış gerçeklik teknolojisi vasıtasıyla ürünlerinizi 3D boyutlarda görme ve özellikle giyim kategorilerinde değerlendirilen ürünleri deneme alternatifi sunarsanız, satışlarınızda gözle görülür bir artış olacaktır.
  • Mevzu bahis olan deneme özelliğinin seçenekleriniz arasında bulunması, müşterilerin şirketinize olan güvenini olumlu yönde etkileyecektir. Bu da müşterilerinizle aranızdaki dinamiklerin güçlenmesini ve daha sağlıklı iletişim kurmanızı sağlayacaktır.
  • Günümüzde kullanım alanı sınırlı olduğu ve hala gelişim aşamasında olduğu için artırılmış gerçeklik teknolojisini kullananların sayısı sınırlıdır. Bir başka sebebi ise bu teknolojiyi kullanmak isteyenlerin belli bir altyapıya ve elbette ki belli bir bütçeye sahip olmaları gerekmesidir. Bu sebeplerden ötürü kullanımı henüz yeterince yaygın olmadığından, artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan şirketlerden biri olmak, sizi, şirketinizi ve varsa markanızı bir adım ileri taşıyacak ve popülerliğini artıracaktır.
  • Pazarlama açısından elinizde oldukça güçlü bir teknoloji bulundurmanız, uluslararası rekabetlere dahil olmanızı ve rakiplerinizi yenerek gücünüzü ve görünürlüğünüzü artırmanızı sağlayacaktır.

Günümüzün önü açık teknolojilerinden olan artırılmış gerçeklik teknolojisi e-ticaret üzerindeki etkisini bu şekilde sağlamaktadır. Büyük ve ciddi katkılarından dolayı kullanıcı sayısı giderek artan teknolojinin gideceği daha uzun bir yol var. Hala gelişmekte olan ve gerek sanal gerekse gerçek hayattaki etkileri böyesine büyük olan bu teknolojinin, gelişimi tamamlandığında nasıl bir teknolojiye evrileceği merak konusu.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap