1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

E- Ticaret Türleri Nelerdir? Aralarındaki Farklar

E- Ticaret Türleri Nelerdir? Aralarındaki Farklar
+ - 0

E-ticaret, son yılların en gözde alanlarından birisi haline geldi. Sanal dünyada satış ve pazarlamanın artış göstermesiyle birlikte, e-ticarete olan ilgi de artmaya başladı…

Kişilerin bu alan ilgisinin yoğunlaşması sonucunda, birçok açıdan yenilikler ortaya çıkmaya başladı. E-ticaret türleri, gün geçtikçe gelişti ve sektör kendini yenilemeye ve değiştirmeye başladı.

Temel olarak gruplandırılan e-ticaret türleri genelde ikiye ayrılsa da bu ikiye ayrılan grup da farklı dallara ayrılır. Bu noktada kişilerin, e-ticaretin ana dinamikleri hakkında kesinlikle ön bilgi sahibi olması gerekir. İş kurmak isteyen kişiler, öncelikle hangi alanda faaliyet göstereceklerine karar vermelerinin ardından, e-ticaret türlerinden hangisinin kendilerine uygun olduğuna karar vermeleri gerekir.

Gelişen teknolojiye ek olarak, ekonominin de hızla büyümesi farklı iş modellerini gündeme getirdi. Buna bağlı olarak e-ticaret iş türleri de kendi içinde yeni modeller oluşturmaya başladı. E-ticarete başlamak isteyen kişilerin, henüz başlangıç aşamasında tüm bu konular hakkında ayrıntılı şekilde bilgi sahibi olması gerekir.

E-Ticaret Nedir?

İnternet kullanımının dünya çapında popüler hale gelmesi sonucunda, pazarlama ve satış sektörü de bu durumdan etkilendi. Yapılan satışlar zamanla internete kaymaya başladı. Aktif ticaretin merkezi haline gelen internet, farklı platformlar aracılığıyla kullanıcılara sınırsız alışveriş deneyimini sundu. Bu yenilik, müşterileri günün her saati ulaşabildikleri bir pazar yerine ulaştırdı. E-ticaret iş türleri, sahip oldukları farklılıklarla kullanıcıların tüm taleplerini karşılar duruma geldi.

İşletmeler, internet üzerinde satış yeri açmalarının ardından, ellerinde bulundurdukları stokları ya da hizmetleri pazarlamaya başlarlar. Bu esnada farklı yöntemlerden faydalanırlar. E-ticaret sitelerinin diğer siteler üzerinde reklamının yapılması sonucu, site ziyaretçi trafiği de önemli ölçüde artmış olur. Pazarlaması yapılan ürünler, ardından satış için hazır hale gelir. Ödeme karşılığında, kişiler ürünleri satın alabilir.

E-ticaretin önemli özelliklerinden birisi, zaman ya da mekan fark etmeden, istenilen şekillerde ticaretin gerçekleştirilme imkanıdır. Sosyal medya platformlarında yapılan reklamlar da aynı nitelikte olduğundan bu açıdan taşıdığı özellikler oldukça fazladır. 7 gün 24 saat boyunca ticaretin yanında sipariş vermenin de herhangi bir sınırı bulunmaz.

E-Ticaret İş Türlerinin Sağladığı Avantaj ve Dezavantajlar Nelerdir?

Yeni bir satış ve pazarlama modeli olan e-ticaret, geleneksel satış yöntemlerinden oldukça farklıdır. Satış dinamiklerini anlamak ve buna göre davranmak, e-ticaret alanında olan yeniliklere de kısa süre içinde uyum sağlamanıza yarar. E-ticaret farklı dinamiklere sahip olsa da neticede satışı arttırmaya yönelik yapılan faaliyetlerin bütününe verilen isimdir.

E-ticaret iş türlerinin sağladığı avantajlar, genel olarak şu şekilde açıklanabilir:

  • E-ticaret siteleri, mevcut ürünlere kolay yoldan ve oldukça hızlı şekilde ulaşmanızı sağlar. Yüksek hız bu alandaki en büyük artılardan birisidir.
  • E-ticaret sitelerinde yer alan ürünlerle ilgili herhangi bir zaman sınırı bulunmaz. Dilediğiniz her an, ürünler sizin için orada yer alır.
  • Markaların daha küresel çapta ve hızlı şekilde büyüyebilmeleri, dijital dünyada kendilerini ne kadar kanıtladıkları ile ilgili yakından ilişkilidir.
  • Ürün çeşitliliği ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmaz, dilediğiniz her ürünü e-ticaret siteleri üzerinden bulmanız mümkündür.
  • Depo ya da kira gibi masraflar daha küçüktür. Çoğu iş türünde depo ya da kira masrafı hiç bulunmaz. Bu açıdan büyük oranda tasarruf sağlar.

E-ticaret iş türleri sağladıkları dezavantajlar ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşteri ve satıcı yüz yüze olmadığından, bazı iletişim sorunlarının yaşanması da oldukça doğaldır.
  • İade oranları incelendiğinde, araya kargo ücreti gibi kriterler girdiğinden daha yüksektir.
  • Pazar çok geniştir ve bu alanda fazlasıyla rakip bulunur. Bu açıdan karşılaştırma olması çok doğaldır.
  • Kırılma ya da kayıp gibi birçok kargo sorunuyla karşılaşmak olasıdır.

E-Ticaretin Türleri Nelerdir?

E-ticaret satış yöntemleri geliştikçe, sektör farklılaşmaya ve farklı dallara ayrılmaya başlamıştır. Bu durum karşımıza, e-ticaret türlerinin çıkmasını sağlar. E-ticaret iş türleri, yapılan işin sektörüne ya da yapılan işin şekline bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu iş türlerinden birisine karar veren kişiler, işletmeleri için en uygun iş türüne karar vererek bu yolda devam ederler.

E-ticaret türleri, genel olarak iki kategoride incelenir:

  • Satılan ürüne göre gruplandırması yapılan e-ticaret türleri,
  • İş yapan taraflara göre şekillenen e-ticaret türleri olarak sınıflandırabiliriz.

Satılan Ürüne Göre E-Ticaret İş Türü Nedir?

Satılan ürüne göre e-ticaret türleri, ikiye ayrılır:

  • Doğrudan yapılan e-ticaret
  • Dolaylı yoldan yapılan e-ticaret

Doğrudan yapılan e-ticaret iş türleri, fiziksel olmayan ürün ve hizmetlerin yer aldığı alandır. Bu alanda, bilgisayar programları, çeşitli yazılımlar, eğlence ve müzik programları, çeşitli oyunlar ve online olarak verilen danışma hizmetleri örnek olarak verilebilir. Fiziksel ürün ve hizmetlerin farklılaşması, bu alanın da zenginleşmesini sağlar. Bu tür ürünler, online yöntemle sipariş edilir. Ödeme, henüz sipariş aşamasındayken yapılır.

Fiziken yer almayan mağazalarda yapılan, doğrudan e-ticaret günümüzde oldukça sık şekilde tercih edilmektedir. Bu tür e-ticaret uygulamalarında; teslim online olarak gerçekleşir. Örnek vermek gerekirse, müzik dinleme uygulamalarını indirmek, bu kapsamda değerlendirilebilir.

Bir diğer satılan ürüne göre e-ticaret türü, dolaylı yoldan yapılan e-ticaret türü olarak isimlendirilir. Dolaylı olarak yapılan e-ticaret işleminde, internet üzerinden ürünlerin ödemeleri yapılır. Ardından, sipariş firma tarafından alınır. Firma yetkilileri, ürünü paketleme ve kargolama aşamasına geçer. Paketlenen kargolar, kurye aracılığı ile alıcıya doğru yola çıkar. Kurye belli bir süre sonra, ürünü müşteriye temsil eder.

Bu e-ticaret şekli dolaylı şekilde gerçekleşmiş olur. Örnek vermek gerekirse, e-ticaret siteleri üzerinden alınan bilgisayar ya da telefonların alıcıya ulaşması süreci, dolaylı e-ticaret türüne oldukça net bir örnektir. Buna benzer olarak diğer ürün ve hizmetler de örnek olarak verilebilir.

Taraflarına Göre E-Ticaret İş Türleri Nelerdir?

E-ticaret modelleri kısaca şu şekilde adlandırılır: B2B, B2C, B2G, B2E, C2C. E-ticaret türünde satış yapmaya karar veren tüm firmalar, bu modellerden herhangi birisini tercih etmek zorunda kalır. Bu işlemleri açıklamak gerekirse, kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • B2B yani Business to Business modeli: İşletmeden diğer işletmeye yapılan e-ticaret iş türü olarak bilinir. Bu modeli tercih eden satıcılar, doğrudan tüketiciye herhangi bir hizmet ya da ürün sunmaz. Örnek vermek gerekirse, hastane cihazlarını satan bir üreticiyi düşünelim. Cihazların hastane tarafından alınması buna örnek olarak verilebilir. Üretici ya da toptancıların doğrudan mağazalara ürün satışı da bu kapsamda değerlendirilir.
  • B2C Business to Consumer modeli: İşletmeden direk olarak tüketiciye doğru yapılan e-ticaret modeline verilen isimdir. Bu tür e-ticaret modelini kullanan firmalara örnek olarak Hepsiburada.com sitesi örnek olarak verilebilir. Buradaki kullanıcıların tamamı, yalnızca alıcı kısmında bulunur. En yaygın kullanılan e-ticaret modeli, Business to Consumer olarak öne çıkmaktadır.
  • C2C Consumer to Consumer: Tüketiciden doğrudan tüketiciye gidecek şekilde yapılan işlemlerdir. Tüketiciler kendi aralarında bu uygulamayı kullanır. Letgo ya da Dolap gibi uygulamalar buna örnek olarak verilebilir.
  • B2G Business to Government: İşletmeler üzerinden doğrudan devlete yapılan satış modelidir. E-ihale türleri buna örnek olarak verilebilir.
  • B2E Business to Employee: İşletmeler tarafından doğrudan çalışanlarına sunulan e-ticaret modelidir.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap