1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

E-Ticaretin Dezavantajları Nasıl Ortadan Kaldırılır?

E-Ticaretin Dezavantajları Nasıl Ortadan Kaldırılır?
+ - 0

Günümüzde e-ticaret çok hızlı gelişme gösteren bir sektördür. E-ticarete bu kadar ilgi duyulmasının sebebi ise bir çok avantajının olmasıdır. Fakat her işin avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcuttur.

Bu sebeple kendi içerisinde e-ticaretin dezavantajları ve zorlukları vardır.  E-ticaretin dezavantajları konusunda bir takım düzenlemeler yapılarak ortadan kaldırılabilir ya da en aza indirilebilir.

Klasik ticaret mantığında olan güveni ve hatta daha fazlasını kullancılara sunmak mümkündür. E-ticaretin dezavantaj ve riskleri ortadan kaldırıldığında, kullanıcıların e-ticarete olan bakış açısı değişmiş olur. E-ticaretin risk ve sorunlardan uzak olması piyasayı oldukça canlı tutacaktır.

E-ticaretin alıcılar ve satıcılar üzerinde çeşitli dezavantajları vardır. E-ticaretin dezavantajları, alıcı ve satıcı kişiler açısından alışveriş sürecinin olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bu dezavantajlar, e-ticaret sitesinin gelişmesinin ve büyümesinin önünde engel bir konumdadır. Bununla birlikte gerekli analizleri ve planlamaları yaparak e-ticaret riskleri ve dezavantajlarını ortadan kaldırmanız mümkündür.

E-Ticaretin Satıcılar Açısından  Dezavantajları

  • Yüz yüze satış olanaklarında olduğu gibi ikna yöntemleri sağlamamaktadır.
  • Müşterilerin ürünü görmesi ve dokunması gibi imkanlar bulunmaz.
  • Müşteriler, güvenlik ve gizlilik konusunda endişe yaşayabilir.
  • Rakiplere karşı şeffaf olunmazç
  • Herkes tarafından bilinmeyen ürünlere karşı güven sorunu yaşanır.
  • Bazı faydaların ölçülmesine yönelik kıstasların tamamlanmamış olması durumu söz konusudur.
  • Evrensel ölçülerde kalite ve güvenlik standartları yoktur.
  • Ulusal ve uluslararası düzenlemeler farklıdır.
  • Finansal limit dezavantajar arasında yer alır.
  • Kargo sürecinde oluşabilecek sıkıntılar ve aksaklıklar ise hem satıcı hem de müşteriler için e-ticaretin dezavantajları arasında ilk sıralarda gelmektedir.

E-ticaretin satıcılar için olan dezavantajları birçok firma için önemli bir sorun olabiliyor. Büyük kitlelere ulaşmak konusunda zorluklar yaşanmaktadır. Eğer küçük bir kesime hitap eden ürünler mevcut ise büyük kesime hitap eden ürünleri sitenize ekleyerek bu sorunu çözebilirsiniz. Bu süreçte kaliteli ürün satmaya ve müşteri hizmetlerine önem vererek müşteri kitlesini büyütmeye önem vermelisiniz. Aynı zamanda müşteri memnuniyetini de sağlamış olursunuz.

Trendlerde sürekli olarak değişme mevcuttur. Bu durum ise belirli bir portföyü olan firmaların zorlanmasına neden olabiliyor. Bir dönem için çok popüler olan ürünlerin, bir süre sonra satışları yapılamayabiliyor. Popüler ürünlerden daha çok modası asla geçmeyen ürünlere odaklanmak daha fazla yarar sağlayacaktır. Bunun yerine hem yeni trendlere ayak uydururken hem de alıcıların ihtiyaç olarak nitelendirdikleri ürünlerin satışı sağlanabilir. Kısaca belirtecek olursak geniş bir ürün sıkalasının olması size satış yaparken avantaj sağlayabilir.

E-ticaretin dezavantajları içinde herkes tarafından bilinmeyen ürünlerin satışı konusunda çeşitli zorluklar vardır. Tanımadıkları ürüne güvenmeyen alıcılar, ürünü almamayı tercih ediyor. Ürünün tanıtımını yapmak için sosyal medya veya reklam seçenekleri kullanılabilir. Bu sayede ürün daha çok tercih edilebilir.

E-Ticaretin Alıcılar Açısından Dezavantajları Nelerdir?

E-ticarette alıcıların karşılaştıkları birden fazla dezavantaj mevcuttur. Ancak mevcut açıklar kapatılarak ve güncel yenilemeler takip edilerek bu dezavantajlar ortadan kaldırılabilir.

Güvenlik

Güvenlik açıkları e-ticaretin risk alanı içerisine girer:

  • Sipariş edilen ürün dışında bir ürün gönderilmesi,
  • Parası ödenen ürünlerin stoğunun bitmiş olması,
  • Site içerisinde oluşan teknik ve teknolojik problemler,
  • Kredi kartı sebebiyle oluşan sorunlar müşterinin güven problemi yaşamasına neden olur.

E-ticaretin dezavantajları olan bu durumları ortadan kaldırmak için çeşitli çözüm yolu mevcuttur. Hosting seçimi, SSL Güvenlik Sertifikası ve saldırılara karşı alınan önlemler sayesinde güvenlik probleminiz ortadan kalkacaktır. Bu sayede geleneksel ticarete nazaran e-ticaret daha güvenli bir tercih olur.

İletişim

E-ticaret sitesinde müşterilerin bilgi alacağı ve birebir iletişim kuracağı iletişim araçları yoksa bu bir dezavantaj olmaktadır. Bu sorunu gidermek açısından e-ticaret sitenizde mail, sms, telefon numarası, whatsapp hattı kullanmalısınız. Bu sayede e-ticaretin dezavantajları arasında yer alan bu sorun aşılmış olur. Müşterilerilerinizle iletişiminizi sağlamlaştırmak önemli bir detaydır.

Rekabet

E-ticarette olan rekabet müşteriler için avantaj olsa da satıcılar açısından büyük bir dezavantajdır. Diğer firmalara nazaran rekabet gücü düşük olan firmaların e-ticaret yapması piyasayı olumsuz etkiler. Niş olmayan ürünlerde müşteriler en ucuz hangi sitede ürünü bulmuşsa oradan alır. Özellikle rekabet gücü düşük olan bu firmalar açısından e-ticaretin bu sorununu aşmak için bazı çözümler vardır. E-marketing konusunda etkili bir planlama yapılması sonucunda rekabet gücü sorununun önüne geçilebilir.

Ürünü Kontrol Etme Şansı

Ürün deneme şansının olmaması e-ticaretin dezavantajları arasında yer almaktadır. Klasik ticarette insanlar, dokunarak ürüne karşı güven duyarlar. Ayrıca deneme şansları vardır. Fakat e-ticarette bu durum söz konusu değildir. Bu dezantajı ortadan kaldırmak için ise ürün değişimi ve iadesi seçenekleri sunulmalıdır.

Kargo

Kargo sürecinde aksaklık ve sıkıntılar yaşanabiliyor. Ürünler müşteriye ulaştığında eksik, arızalı, kırık veya yanlış sipariş olabiliyor. Yaşanan bu tür aksaklıklar müşteri müşteri üzerinde olumsuz bir izlenim bırakmaktadır. Tabi ki bazı durumlar kargo firması dolayısı ile oluşsa bile sonuç yine e-ticaret sitesinine çıkartılabiliyor. Uzun süre kargo beklemekte alıcıların fikirlerini olumsuz yönde etkiler.

Kargo Ücretleri

Kargo maliyetleri de kullanıcıların e-ticaret deneyimini etkiliyor. Müşteriye yansıtılan kargo bedeli sorun olmaktadır. Ayrıca kargo maliyetlerinin yüksek olması da müşteri deneyimi açısından olumsuz bir etki yaratmaktadır. Bu durum e-ticaretin dezavantajları arasında önemli bir yer oluşturur. Ücretsiz kargo seçeneği her zaman için daha cazip gelir. Çoğu firma kargo sorununu çözemediği için satışlarda azalma durumu ile karşı karşıya kalırlar.

Ödeme Seçenekleri

E-ticaretin zorluk  teşkil eden diğer noktası ödeme seçeneklerinin kısıtlılığıdır. Güvenlik sorunları nedeni ile çoğu müşteri kredi kardı ile alışveriş yapmak istemiyor. Büyük çoğunluk hala e-ticaretin güvenilir olduğuna inanmıyor. Bu sebeple kapıda ödeme veya havale/eft ile ödemelerin e-ticaret sitelerinde olması gerekir. Güvenli olduğu düşüncesi ile insanlar kapıda ödeme veya havale seçeneklerini daha çok tercih ediyor. E-ticaretin dezavantajları arasında olan ödeme seçeneklerinin kısıtlılığı sorununu aşılarak e-ticaret sitesi trafiği daha çok yoğunlaştırılabilir.

Bununla birlikte e-ticaretin dezavantajları olsa bile yoğun ilgi görmeye devam etmektedir. Bunun sebebi  çok daha fazla avantaja sahip olmasıdır. Firmalar ve müşteriler açısından e-ticaret birçok avantaj sağlar.

E-Ticaretin Alıcılara Sağladığı Avantajlar

  • Kullanıcıların evden çıkmadan hızlı bir şekilde alışveriş yapmasını sağlar.
  • Mağazalarda olan fiyatları araştırırken olan ulaşım masraflarını ve zaman kaybını en aza indirir.
  • Daha fazla ürün seçeneği olur.
  • İhtiyacınız olan her ürüne ulaşım sağlanır.
  • Ürünlerin değerlendirmeleri ve yorumları sayesinde daha net bilgi edinilir.
  • En uygun fiyattan ürün tedarik edilebilir.
  • Diğer ülkelerden ürün sipariş edilebilir.

Kullanıcılara sunduğu sayısız fayda nedeniyle e-ticaretin risk oluşturan bazı durumları göz ardı edilmektedir. Veya önlemi alınmaktadır. Bu durumda gözardı edilen konular daha sonra işletmeniz ve işinizi önemli ölçüde olumsuz etkileyebilir.

E-Ticaretin Riskleri Nelerdir?

E-ticaret tamamı ile internet üzerinden yürütülen bir ticari sistem olduğu için bir çok riski olabilir. En ufak bir internet problemi yaşandığında alışverişin sekteye uğramasına neden olabilir. Bu durum ise site üzerinde olumsuz bir intiba bırakır.

7/24 açık mağaza olarak nitelendiriliyor ise mutlaka teknik bir ekip gereklidir. Çünkü herhangi bir sıkıntıdan dolayı mağazanın kapalı kalması müşterilerin siteye karşı olumsuz bir bakış açısı geliştirmesine neden olur. Mağazada sürekli açık ve sorunsuz şekilde işlem yapılması gerekmektedir. Bu noktaları göz önünde bulundurarak hem kendiniz hem de müşterileriniz için sorunsuz bir e-ticaret deneyimini mümkün hale getirebilirsiniz.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap