İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

2022 E-Ticaret Trendleri | E-ticarette Yeni Trendler

2022 E-Ticaret Trendleri | E-ticarette Yeni Trendler
+ - 1

Hedef kitlenize doğru şekilde hitap ederek basamakları adım adım atlamaya hazır mısınız?

COVID-19’un tüketim alışkanlıklarını baştan aşağı değiştirmesi, oldukça geniş bir kitlenin alışverişlerini e-ticaret siteleri üzerinden yapmaya başlamasına sebep oldu. Tekstilden giyime, süper market ihtiyaçlarından elektroniğe kadar oldukça geniş bir ürün yelpazesinde satışlarını birkaç katına çıkaran e-ticaret siteleri, kitlelerine doğrudan hitap ederek dönüşüm oranlarını arttırmanın yollarını arıyor.

Peki, siz bu yarışta yeterince güncel misiniz? 2022 e-ticaret trendlerini keşfederek sitenizin dönüşüm oranlarını arttırmanın, trafiğinizi yükseltmenin ve müşteri edinim oranlarını yükseltmenin yollarını bulun. İncelemeye başlayalım!

Yapay Zekâ ile Yeni Nesil Depo ve Lojistik Çözümleri

E-ticarette sipariş sayılarının artması ve kurumsal kargo firmalarının görece daha yavaş hizmet sunmaya başlaması, e-ticaret sitelerinin kendi depo ve lojistik çözümlerini geliştirmelerine ve bunları akıllı bir sistem ile yönetmelerine sebep oldu.

2020’de pandeminin etkisi ile e-ticaret sektörünün tam yüzde altmış büyüme gösterdiğini söylemek mümkün. Pandemi sonrasında bu oran düşecek olsa da, insanların büyük bir kısmı e-ticaret ile yakından tanışarak tüketim alışkanlıklarını bu yöne doğru çevirdi bile.

Bu artan trafik doğrultusunda firmalar kendi lojistik firmalarını kurmaya ve ekspres teslim seçenekleri ile müşterilerine ‘’daha hızlı, daha kolay, daha güvenli’’ ürün sunmaya başladılar.

  • Trendyol, Trendyol Express hizmetini her geçen gün daha da geliştirerek hızlı servis olanağı sunuyor.
  • Hepsiburada, Hepsi Express ile yalnızca ürün teslimatı yapmıyor, aynı zamanda ürün iadelerini de müşterilerin kapılarından teslim alıyor.
  • Geçmişten farklı olarak, e-ticaret müşterilerinin kargolarının teslim adresi, teslim edileceği saat ve tarih hakkında birkaç tıkla değişiklik yapmaları mümkün oluyor. Müşteri hacminin arttığı bir dönemde müşterilere alışverişlerini yönetme imkânı sunmak ve teslimat süreçlerini akıllı, senkronize sistemlerle yönetmek bunu gerektiriyor.

İkinci El Ürün Satışı, E-Ticaretin Yeni Yıldızı

Yalnızca ikinci el ürün satışına odaklanan e-ticaret sitelerinin sayısı artarken, antikacılık da insanların yeni ilgi odağı olmaya devam ediyor. Yapılan güncel araştırmalara göre, ikinci el ürün satış oranları iki yıl içerisinde yüksek bir artış göstererek 65 milyar dolara ulaşabilir.

Peki, nedir bu artışın sebebi?

Yeni nesle hitap etmeyi önemseyen ve reklam kampanyalarından ürün içeriklerine kadar bu doğrultuda seçim yapan markalar, artışı Z kuşağının çevre ve tüketim duyarlılıkları ile bağdaştırdı. Tüketim çılgınlığı döneminin içine doğan Z kuşağı için atık oranını düşüren ikinci el ürünleri kullanmak iyi bir alternatif. Bu, yeni nesil bir tüketimin temel taşlarını oluşturuyor.

  • Günümüzde LetGo’dan Dekopasaj’a Dolaptan Zet’e kadar çok sayıda ikinci el tüketime odaklı pazar yerinin hacimlerini arttırdığını söylemek mümkün.

Video İçerikler ve Sosyal Medya Pazarlama

2021, eve kapanma süreçlerinden dolayı sosyal medyada geçirilen vaktin de maksimuma çıktığı bir dönemi işaret ediyor. Dolayısıyla çeşitli sosyal medya pazarlama seçeneklerini kullanarak daha geniş kitlelere hitap etmek mümkün.

Facebook, Instagram, Twitter, Tiktok gibi popüler sosyal medya platformlarının tamamında temelde satış ortaklığı sistemine dayalı marka tanıtım videoları sıklıkla çekiliyor. Özellikle Trendyol’un 2020 ve 2021’de satış ortaklığı yöntemi ile pazarlamaya ayırdığı bütçeyi %200 oranında arttırdığını söyleyebiliriz.

  1. Sosyal medya pazarlaması, hedeflediğiniz kitleye aramaları ile ilişkili reklamları gösterebileceğiniz, tıklama başı ödeme sistemi sayesinde reklam için ayırdığınız bütçenin ROI (return of investment – yatırım getirisi) maksimize edebileceğiniz bir pazarlama türüdür.
  2. Dahası, sosyal medya pazarlamasının büyük bir kısmını affiliate marketing ve influencer marketing ile yürütebilirsiniz. Bunlardan birincisi satış ortaklığı anlamına gelir ve ürünleriniz pazarlayan kişileri outsource ederek onlara satışlarından komisyon vermeniz ile karşılanır. İkincisi ise doğrudan hedef kitlenize hitap eden ve onları etkileme gücüne sahip olan popüler kişiler ile pazarlama anlaşması yapmanızı ve çeşitli reklam modelleri ile kişinin ürünlerinizin ya da platformunuzun reklamını yapmasını sağlar.

Sosyal medya içerik pazarlamasını video içerikler ile yürütmek son dönemlerin trendleri arasında. Özellikle yeni nesil Tiktok akımları ve Instagram’daki Reels, IGTV tarzı paylaşım formları kullanıcıların hızlı tüketebilecekleri reklam alanları haline gelmiş durumda. Markanızı geniş kitlelere tanıtmak ve onlarla gündelik yaşamda daha serbest bir ilişki kurarak markanızın adından söz ettirmek için sosyal medya pazarlamasını tercih edebilirsiniz.

E-Ticarette Kişiselleştirilmiş Listeler Dönemi

E-ticaret platformlarında ‘’wishlist’’ ya da ‘’favoriler’’ adı verilen alanlar uzun zamandır vardı. Fakat artık tüketicinin aradığı ve hoşuna giden ürünleri daha sonra kolayca bulabilmesinin, alışveriş davranışının üzerinde doğrudan etkisi olduğu anlaşıldı. Dolayısıyla bu alanları daha kolay erişilebilen, interaktif şekilde kullanılabilen, başkaları ile paylaşılabilen listelere dönüştürmek 2021 e-ticaret trendleri arasında oldukça popüler.

  • Trendyol, Paylaş Kazan adını verdiği özel bir kampanya ile koleksiyonları paylaşmaya açtığını duyurdu. İnsanlar favorilerini kolayca başkaları ile paylaşabiliyorlar ve bu sayede e-ticaret sitesinin interaktif yapısı güçleniyor.
  • Hepsiburada, ünlülerin hazırladıkları koleksiyonları ana sayfasında paylaşarak ziyaretçilerinde güven duygusu yaratmayı tercih ediyor. Ünlüler, bu koleksiyonlarını sosyal medya hesaplarında da paylaşarak bir etkileşim yaratıyorlar.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Bakış açımı değiştiren bir yazı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir