1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

En Kârlı E-Ticaret Ürünleri Nelerdir?

En Kârlı E-Ticaret Ürünleri Nelerdir?
+ - 0

İnsanların e-ticaret platformuna atılmasıyla ve bu konuda farkındalığın başlamasıyla en kârlı e-ticaret ürünleri araştırması yapılmaya başlandı.

Satın alma motivasyonları değiştikçe e-ticaret sektörü de yükselişe geçmeye başladı.

Genellikle kolay bir iş alanı gibi değerlendirilen anca stratejik planlamalarının yapılması gereken e-ticaret sektörü gittikçe rekabeti artan bir alan oldu. Hepsiburada, Gittigidiyor, Trendyol gibi e-ticaret siteleri içinden sıyrılmanın hiç de kolay olmadığı anlaşıldı. Tüketicide güven uyandırmak bu konuda en önemli faktörlerden biri. E-ticaret alanına girmek isteyen girişimcilerin öncelikle iş fikirlerini adım adım doğrulamaları gerekiyor.

Başarıyla yükselen bir e-ticaret sitesi oluşturmak isteyen girişimcilerin ürün seçme konusunda gerçekten titiz davranmaları gerekir. Burada asıl amaç en kârlı e-ticaret ürünleri araştırmasını yaparak kendi sitenizi rakip sitelere uyarlamak değildir. Satılmaya karar verilen ürün özelliklerini, kalitesini ve markasını belirlemektir. Sonrasında ise hedef kitlenin bu ürünlere ihtiyacı araştırılmalıdır. E-ticaret sitesinin sunduğu avantaj ve fiyat seçimi politikası, ürün seçimi sırasında değerlendirilmelidir.

E-ticaret ürün tercihleri yapıldığı esnada bu süreci ince eleyip sık dokumak gerekir. Girişimcilerin karşılaştıkları problemlerin araştırılıp önceden planlanması doğru bir adımdır. Doğru bir plan ve strateji ile e-ticaret siteniz hedef kitlenizin tümüne hitap edebilir.

E-Ticaret Satışında Ürün Seçimleri

1. Ürünün Potansiyel Hacmini Belirlenmesi

Türkiye’de var olan e-ticaret sitelerinin en kârlı e-ticaret ürünleri;

  • Kadın giyim ürünleri
  • Bilgisayar donanımları
  • Bilgisayar yazılımları
  • Çocuk giyimi ve oyuncakları
  • Video oyunları
  • Kozmetik ürünleri
  • Takı ve aksesuarlar
  • Küçük ev aletleri
  • Spor malzemeleri
  • Ayakkabılar
  • Hediyelik eşyalar
  • Tüketici elektroniği

Bir e-ticaret sitesi açarak bu sektöre sağlam bir giriş yapmak isteyen girişimcilerin pazar araştırması yapması gerekir. Pazar hacmini ve rekabeti belirleyen bu araştırma güçlü bir girişin ilk hedeflerindendir. Bu aşamada e-ticaret girişimcileri, satış potansiyeli yüksek ürünlere yönelebilirler. Henüz bu pazarda yeni şahlanan ürünlere yönlenmek de cesaret gerektiren bir atılımdır.

Girişimcilerin Hangi Ürün Gruba Yöneleceğini Belirleyen Faktörler Nelerdir?
  • Hedef kitle analizi
  • Ticari beklentiler
  • Dijital pazarlama stratejileri

2. Giriş Yapılacak Sektördeki Rekabet Durumu Analizi

Ürünlerin pazar yerindeki potansiyellerini araştırdıktan sonra ürünler hakkında sektördeki rekabet düzeyini belirlemelisiniz. Bu konuda aşağıdaki sorulara bulacağınız cevaplar sektöre iyi bir adım atmanıza katkı sağlayacaktır.

  • Satacağım ürünler ne kadar sipariş ediliyor?
  • Tüketicilerin bu ürünü alma sıklığı ne?
  • Tanınmış e-ticaret siteleri bu ürünler üzerinden ne kadar kâra geçiyor?
  • Ürünlerimi temin etmene bir sorun yaşayacak mıyım? & Ürünlerimi kolay bir şekilde temin edebilecek miyim?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplardan sonra ürünleriniz hakkında son kararı vermelisiniz. Kimi zaman beklentileriniz ve hedefleriniz, size rekabeti yüksek seçimler yaptırabilir. Örneğin e-ticaret alanında en çok satın alınan ürünler arasından seçim yapıyorsunuz. Burada yine o ürünün satılma potansiyelinin kârını görmek istersiniz. Fakat bu aşamada rakiplerinizle ne şekilde mücadele edeceğinizi bilmeniz gerekir. Onların arasından sıyrılacak bir fark yaratamazsanız tekrara düşmüş olursunuz. Varlığınızı gösteremediğiniz bu durumda en kârlı e-ticaret ürünleri, size beklediğiniz satışı vermez. Bu da sitenizin yeterince kâr elde edememesi anlamına gelir.

3. Satış İçin Seçilen Ürün Alternatifleri İnternet Üzerinden Mi Alınıyor?

E-ticaret siteleri üstünden tüketicilerin satın aldığı ürünleri incelediğimizde iki farklı değişken ile karşılaşıyoruz. Birincisi tüketicilerin kolaylıkla erişemediği ürünleri internet üzerinden satın aldığı. İkincisi ise kolay erişilen ürünlerin internette daha uygun fiyatlara satıldığı için e-ticaret sitelerini tercih etmeleri. Bundan dolayı e-ticaret sektörü, bu iki unsur sayesinde gelişimini her zaman sürdürecek bir sektör. Bu yüzden e-ticaret sektörüne adım atmak isteyen girişimcilerin kolaylıkla erişilemeyen ürünleri bulması gerekiyor. Başka bir alternatif de buldukları ürünü piyasa fiyatının altında satmaktır.

4. Satılacak Ürünlere Gösterilen İlgi Trend Mi, Devamlı Mı?

Kimi zaman en kârlı e-ticaret ürünleri arasında aşırı bir rekabet ve ilgi durumu oluşuyor. Bu durum ilgi türüne göre değişiklik gösteriyor. Ünlü birinin o ürünü tercih etmesi, ürünün faydalı olduğu anlaşılması satışları etkiler. Ürünün prestij sunması ve yeni çıkan bir ürün olması da bu faktörlere dahil olur. Bundan dolayı o ürün uzun zamandan sonra dönemsel olarak bir yükseliş hacmine sahip oluyor. Bu yüzden ürün seçimi yapmadan önce bu faktörlere dikkat etmek gerekiyor.

En kârlı e-ticaret ürünleri seçilirken o ürüne gösterilen ilgilinin anlık mı ya da kalıcı mı olduğunu araştırmak gerekli. Eğer ürüne gösterilen yoğun ilgi geçici ise girişim olumsuzlukla sonuçlanabiliyor. Girişimcilerin yatırımları da büyük risk altında kalıyor.

5.    Hedef Kitlenin Dikkati Nasıl Çekilir?

Hedef kitle ihtiyaçları ve ürün seçimi, e-ticaret sitesinin başarısında kritik bir süreçtir. Ürün seçimi doğru yapılsa dahi hedef kitlenin dikkati çekilmezse tüm çaba boşa gidebilir. Hedef kitlede güven uyandırmak, sunulan ürünleri dikkat çekici hâle getirmek başarılı bir e-ticaret süreci sağlar.

Ürün Kârlılığını Arttırın!

E-ticaretteki ürünler, girişimciye, sermayeye ve hedefe göre değişiklik gösterir. Ürün kârlılığı sübjektif olabilir. Normal bir zamanda çok fazla kâr bırakmadığı düşünülen ürün, çok satıldığında en kârlı ürünler arasında yer alabilir. Bu yüzden en kârlı e-ticaret ürünleri ile ilgili kesin bir söylemde bulunmamız doğru olmaz. Ürünlerin satıldığı fiyatlar, satış hareketliliği girişimcinin kârını etkileyebilir. Genellikle kadın giyim, çocuk bakım ürünleri, elektronik eşyaların yüksek kâr bıraktığı söylenebilir. Fakat yenilikçi ve duyulmayan bir fikir, kâr durumu ile ilgili her şeyi değiştirebilir.

E-Ticaret Sektöründe Ürün Satmak İsteyenlere Öneriler

  1. Öncelikle belirli bir miktardaki yatırımı göze almalısınız. Bu sektöre girmeyi gerçekten istiyorsanız yatırım gerektirdiğini unutmayın. Şirketinizin kurulumu ve e-ticaret yazılımları sermayesiz ilerlenmeyecek bir süreçtir. Aynı anda seçtiğiniz iş alanı üzerinden de ürün stoku yapıp yapamayacağınız maliyetlerinizi belirleyecektir. Ayrıca e-ticaret siteniz için reklam da yapmanız gerekir. Ürünleriniz reklam olmadan doğru hedef kitlenize ulaşmayacaktır.
  2. Bu sektörde başarılı olmak istiyorsanız sadece doğru en kârlı e-ticaret ürünlerini seçmeniz yetmez. Seçtiğiniz ürünü hangi fiyata satacağınızı da çok iyi belirlemeniz gerekir. Özellikle tüketicilerin kolaylıkla erişebildiği ürünleri piyasa fiyatının satmayı düşünmelisiniz. Bu nedenle ürün tedariki esnasında pazarlık yeteneklerinizi kullanabilirsiniz. Bu, kâr oranınızın artmasına da yardımcı olacaktır.
  3. En kârlı e-ticaret ürünlerini seçerken tek bir ürün veya çoklu ürünler stratejinizi geliştirecektir. Tek bir ürün de çoklu ürün de risk barındırır. Riskinizi minimalize etmek amacıyla ürün araştırmalarınız sırasında profesyonel bir destek alabilirsiniz.
  4. E-ticaret, Google’ın gözüne girmeyi gerektiren bir iştir. Ürünlerinizin Google’da üst sıralarda olması için SEO ve SEM çalışmalarına başvurmalısınız. Sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve anahtar kelime kullanımına özen göstermek, potansiyel müşterilerinize daha da yaklaşmanızı sağlar.
  5. Kargo sürecinde tüketicilerinize avantaj sağlamak için belirli anlaşmalar yapmalısınız. Kargo süreci sıkı takip gerektiren bir süreçtir. Siparişinizin alıcıya geç ulaşması veya başka bir kargo problemi, müşteri açısından kötü bir imaj yaratır.
  6. Satış yapmaya başlamadan önce tercih edeceğiniz e-ticaret ürünleri satış hacminizi yükselten ürünler olmalıdır. Müşteriler yeniliklerden ve farklılıklardan hoşlanır. Vizyonunuzu yansıtmak için trend ürünlerle başlangıç yapabilirsiniz. Talepler doğrultusunda en doğru tercihleri yapabilirsiniz.

Sattığınız her ürün, herkes tarafından beğenilmeyebilir veya ürününüze memnuniyet duyulmayabilir. Ürününüzün artılarını ve eksilerini düşünmelisiniz. Bu konuda ürününüz hakkında yapılan yorumlar çok önemlidir. Gerçek müşteri yorumları satın alma sürecinde oldukça etkilidir. En kârlı e-ticaret ürünleri araştırmanızda dengeli bir gerçekliği göz önünde bulundurmalısınız.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap