1. Ana Sayfa
  2. Pazarlama

Gerilla Pazarlama Örnekleri, Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Gerilla Pazarlama Örnekleri, Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?
+ - 0

Günümüz ticaretinin vazgeçilmeyecek ana hatlarından birini pazarlama stratejileri oluşturur. Pazarlama yöntemleri ile ürünler müşterilere ve tüketicilere ulaştırılmak istenir. Bir ürünün tüketiciye ve müşteriye ulaşması için uygulanan pazarlama yöntemlerinden biri gerilla pazarlama yöntemi olarak ön plana çıkar. Bu yöntemin en temel amacı, düşük bütçeyle ve farkındalık oluşturarak ürünü sunmaktır. Alışılmadık tekniklerin kullanıldığı ama maliyetin az olduğu bir yöntemdir.

Gerilla pazarlama örnekleri çokça görülür. Bazılarından bahsetmeye çalışacağız.

  • IKEA’nın merdiven reklamı bilinen gerilla pazarlama örneğidir. Merdivenleri çekmece şeklinde tasarlayarak ürünlerin kullanışlı oluşuna dikkat çeker. Basit ama farklı bu yöntem dikkat çekmeyi başarmıştır.
  • Colgate firmasının dondurma çubuğu yine dikkat çeken gerilla örneklerindendir. Dondurma yiyen birinin dondurma bittikten sonra diş fırçası çubuğu ile karşılaşması önemli bir hatırlatmadır.
  • Toplu taşıma araçlarının farklı bir tasarım ile görsel açıdan etkileyici hâle getirilmesi birçok şirket tarafından tercih edilen örneklerdendir.
  • Diğer gerilla yöntemleri ise e-posta pazarlama, küçük çapta fenomenler ile pazarlama, çeşitli yaratıcı baskı pazarlama şeklinde ifade edilebilir.

Gerilla Pazarlama Nedir?

Gerilla pazarlama, yeni kurulan firmaların diğer büyük firmalarla rekabet etmesini sağlamak amacıyla 1960’lı yıllarda Amerika’da çıkan bir pazarlama yöntemidir. Bu pazarlama yönteminin ilk ve en önemli ilkesi, az maliyetle en fazla kâra sahip olmaktır. Çeşitli araçlarla geniş kitlelere kendini duyurmak isteyen yeni kurulan firmalar, gerilla pazarlama yöntemleri ve tekniklerini kullanırlar.

Gerilla pazarlama yöntemleri, 1984 yılında Jay Conrad Levinson tarafından yazılmış olan ‘Gerilla Pazarlama’ kitabıyla yaygınlaşmıştır. Beklentileri değiştiren ve farklılığı esas olan bu yöntemler ile işletmenizi hızla büyütebilir, az maliyetli pazarlama yaparak kâr oranınızı artırabilirsiniz. Bu doğrultuda yeni kurulan birçok işletme rekabet için bu yöntemleri tercih edebilir.

Gerilla Pazarlama Nerelerde Kullanılır?

Gerilla pazarlama, olağan dışılıkların fazlaca yer aldığı bir pazarlama kolu olduğundan kullanım alanları çeşitlenebilmektedir. Gerilla pazarlama nerelerde kullanılır derlemeye çalışacağız.

  • Birçok şirketin yaygın olarak kullandığı yerlerden biri, yaya geçitleridir. Firma, yaya geçitlerini farklı tasarımlarla süsleyerek yapılan pazarlama ile yaya geçidinden geçen binlerce insana reklam yapmış olur.
  • Kamu alanlarında yer alan banklar yine tercih edilen alanlardandır. Parklarda, bahçelerde veya sahillerde yer alan banklar gün içinde binlerce insanın uğrak noktasıdır. Bu alanların bir firma tarafından ilginç şekilde düzenlenmesi ile pazarlama yapılmış olur.
  • Binlerce kişinin geçtiği, durduğu alanlardan biri de otobüs duraklarıdır. Buralarda insanların geçirdiği vakitler düşünüldüğünde gerilla pazarlamanın farklı tasarımlar ile uygulanabileceği önemli alanlardır.
  • Toplu taşıma araçlarının dış tasarımı yine gerilla pazarlamanın kullanıldığı alanlardan biridir.
  • Kamuya açık birçok alanda bu yöntem tercih edilebilir. En yoğun kullanılan alanları derledik.

Gerilla Pazarlamanın Özellikleri

Farklı pazarlama yöntemlerinden biri olan gerilla pazarlamanın elbette olumlu ve olumsuz yanları bulunmaktadır. Bu yöntemin tercih durumunu bütçeye ve şirketin durumuna göre belirleyebilirsiniz.  Küçük ve orta ölçekte yer alan firmaların daha çok kullandığı bu yöntem bu olumlu yanlarından kaynaklı büyük ölçekli firmalar tarafından da kullanılmaya başlanmıştır. Gerilla pazarlama özellikleri genel olarak şu şekilde ifade edilebilir:

  • En önemli özelliği ve tercih edilme sebebi maliyetinin düşük olmasıdır. Çok düşük bütçelerle yüzlerce insana ulaşmak mümkün olmaktadır. Doğru bir şekilde uygulanan reklam çalışmaları ile başarıya ulaşmak mümkündür.
  • Özgün ve kendine has bir üslup ile oluşturulan pazarlama reklamlarının akılda kalıcılığı yüksektir. Beklenmedik noktalarda yapılan reklamlar olduğundan zihinlerde kolayca kalabilir.
  • Akılda kalıcı olmasından kaynaklı markanın bilinirliği hızla artar. Bu da gelir bağlamında olumlu etkiler oluşturur.
  • Günümüzün en hızlı reklam araçlarından biri sosyal medyadır. Özgün fikirlerle oluşturulmuş bir gerilla pazarlama, sosyal medyada gündeme gelerek birçok insana ulaşabilir. Bu gündeme gelme durumu yine bilinirliği artırmaktadır.

Gerilla Pazarlama Çeşitleri

Gerilla pazarlama, dünyanın her yerinde tercih edilmeye başlanılan ve dikkat çekici reklamlara öncülük eden bir pazarlama yöntemidir. Dikkat çekiciliği göreceli olsa da yöntem olarak farklılıkları içinde barındırır. Uygulanma yöntemlerine bağlı olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır. Gerilla pazarlama çeşitleri şu şekilde sınıflandırılabilir.

  • Gerilla pazarlamasının en yaygın örneklerinin bulunduğu tür sokak pazarlaması olarak değerlendirilir. Kamuya ait açık alanlarda yer alan her noktada bu çeşidin örnekleri görülebilir.
  • Ambiyans pazarlama adı verilen bu türde, kimsenin aklına gelmeyecek ilginç bir yere yerleştirilen reklamlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bir ürünü tanıtmanın etkili yöntemlerinden biridir.
  • Etkinlikte tuzak pazarlama yönteminde, ürünler veya hizmetler bir etkinlik esnasında tanıtılır. Etkinliğe gelen kişiler bir kitle olarak değerlendirilerek ürünler sunulur.
  • Hareketin yüksek olduğu şehirlerde ve trafiğin çok olduğu bölgelerde, yerleştirilen projeksiyon cihazları ile yapılan çeşide gerilla projeksiyon tanırımı adı verilir. Bu projeksiyonları kullanmak izne tabi olmaktadır. İzinsiz kullanımlar söz konusu olduğu takdirde sorunlar doğabilir.
  • Deneyimsel pazarlama yönteminde tüketicinin ürün ilk elden deneyimlemesi ile tanıtımın yapılması amaçlanır.
  • Kullanıcıların dikkatini çekecek yöntemlerle yapılan reklamlar, viral pazarlama başlığı altında değerlendirilir. Bir kampanyanın viral olması dikkat çekiciliğine bağlı olduğu kadar sosyal medya kitlesinin dikkatine de bağlıdır. Viral olma durumu pazarlamacının kontrolünden artık yavaş yavaş çıktığından zamanla çeşitler arasından çıkmaya başlayan bir çeşit olarak değerlendirilmektedir.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap