1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Yakın Alan İletişimi (NFC) Nedir? Ne İşe Yarar?

Yakın Alan İletişimi (NFC) Nedir? Ne İşe Yarar?
+ - 0

Şu sıralar yeni iletişim teknolojilerinden en çok merak edilen NFC teknolojisidir. Kullanıcıların akıllarında bu konuda pek çok soru var.

NFC güvenilir mi? Cep telefonumda NFC var mı?’ gibi sorular pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Sizin için NFC teknolojisi (yakın alan iletişimi) ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını hazırladık.

NFC (Yakın Alan İletişimi) Nedir?

NFC yani ‘Yakın Alan İletişimi’ mobil cihazlar, bilgisayar ve müşteri elektroniği ile etkileşim sağlamak için tasarlanan menzili kısa, kablosuz ve yeni bir iletişim teknolojisidir.

NFC Neyin Kısaltması, Açılımı Ne?

NFC teknolojisi dilimize ‘Yakın Alan İletişimi’ olarak çevirebileceğimiz İngilizce bir kısaltmadır. NFC’nin açılımı Near Field Communication olarak yapılır; kısaltma bu kelimelerin baş harflerinden oluşur. Türkçe ’de de genellikle bu teknolojiden bahsedilirken bu kısaltma kullanılmaktadır. Bazı kaynaklar NFC’yi ‘Yakın Saha İletişimi’ olarak da dilimize çevirebiliyorlar.

NFC Çalışma Mantığı Nedir?

Yakın alan iletişimi yani NFC iki teknolojik cihaz arasında iletişim kurulmasını sağlamaktadır. Ancak cihazların birbirlerine yakın olmaları koşulu sağlanmalıdır. NFC teknolojisi aslında RFID denilen bir radyo frekansı tanımlama teknolojisinin alt kümesi olarak geliştirilmiştir. Bu frekansı oluşturan radyo dalgaları ile cihazlar tanımlanır. Bu yeni teknoloji manyetik alan indüksiyonu kıllanarak çalışır ve etiket okuyucu işlevi görür.

NFC teknolojisi aslında uzun yıllardır marketlerdeki ögeleri taramak, bagajları taramak gibi işlemlerde kullanılıyor. 2000’li yılların başında piyasaya sürülen bu teknolojinin kullanılması için belirli bir RFID frekansı gereklidir ve bu frekans 13.56 MHz olarak bilinmektedir.

Şimdiye kadar NFC genellikle ofis ve garaj gibi alanlara giriş için kullanılan bir kimlik kartı olmakla sınırlıydı. Ancak günümüzde kullanım alanı çok daha farklı boyutlar kazandı.

NFC Ne İşe Yarar, Önemi Nedir?

NFC hemen hemen 10 cm mesafeden kimlik doğrulama işlemi yapmayı, bağlantıyı ve paylaşımı destekler.

  • İçerik paylaşmak,
  • Okumak yazma işlemleri yapmak,
  • Erişim kontrolleri sağlamak,
  • Temassız ödeme yapmak gibi kolaylıkları kullanıcılara sağlar.

Bu yüzden mobil bankacılıkta ulaşımda ve sağlıkta yani pek çok sektörde kolaylık sağlaması açısından önemi büyüktür. Maliyeti düşük ve yenilikçi bir sistemdir. Kitlesel pazara ulaşması zaman alacak olsa da NFC’nin kişisel ID, yetkilendirme denetim gibi alanlarda da kolaylık sağlaması bekleniyor.

NFC Güvenilir Mi?

Temassız ve mobil cihaz ile ödeme yapmak bazı kişilere güvenilir gelmeyebiliyor. Ancak bu teknoloji günümüzde kullanılan manyetik şeritli banka ve kredi kartlarından daha güvenlidir. Manyetik kartlarda verilerin şifresi yokken NFC’de sürekli değişen dinamik şifreler bulunuyor.

Bütün Telefonlarda NFC Var Mı?

Tüm mobil telefonlarda NFC kullanılamıyor. Ancak çoğu Android işletim sistemli telefonda NFC desteği var. HTC, LG, Motorola gibi markalar da dâhil olmak üzere çoğu markanın orta segment telefonlarında NFC desteği bulunuyor.  Yakın alan iletişimi uygulamalarından yararlanmak için NFC uyumlu bir SIM kart sahibi olmak gerekiyor. Mobil dünyada bu alanda proje geliştiren isimlerin arasında Apple, Google ve Nokia geliyor. Samsung da yeni yeni NFC dünyasında atılım sağlıyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde NFC teknolojisinin tüm mobil cihazlarda kullanılabilir olması hedefleniyor. 2025 yılına kadar neredeyse herkesin cebinde yakın alan iletişimi olanağı sağlayan bir cihaz olacak.

Telefonumda NFC Var Mı Yok Mu Nasıl Anlarım, NFC Nasıl Kullanılır?

Android işletim sistemli telefonlarda yakındaki bir diğer cihaza bağlanmayı sağlayan bu teknolojinin nasıl kullanıldığı merak ediliyor. Radyo frekansıyla bağlantı sağlayarak etkileşim gerçekleştirmek için iki cihazın da NFC protokollerine bağlı kalması lazım.

Telefonunuzda NFC kullanımı var mı anlamak istiyorsanız ayarlar kısmına girin. Kablosuz ağlar kısmına tıklayın. Kablosuz ağlar kısmına giremediyseniz yine ayarlardan bağlantılar kısmına tıklayın. Diğer bağlantılar veya bağlantılar kısmında NFC seçeneğini göreceksiniz. Eğer bu kısımda NFC özelliği varsa telefonunuz NFC uyumlu telefon modelleri arasındadır.

NFC’nin Farklı Modları ve Bu Modların Özellikleri

NFC’nin birbirinden farklı 3 modu bulunur:

  • Bu modlardan okuyucu veya yazıcı modu NFC afişlerinde yer alan etiketleri okutmayı sağlar.
  • İkinci mod olan kart emülasyonu ise kredi kartınızı telefonunuza tanıtmanızı ve sonrasında yapacağınız işlemlerde temassız ödeme yapmanızı sağlar.
  • Üçüncü ve son mod ise eşler arası Bu modda NFC ile eşleşen iki cihaz birbiri arasında veri alışverişi yapabilir.

Akıllı Telefonlarda NFC’nin Sağladığı Avantajlar

NFC için bu teknolojinin kullanılabildiği telefonlar birbirlerine dokundurularak veya 8-10 santimlik mesafede birbirlerine yaklaştırarak iletişim kurmak mümkündür.  Tabii ki öncesinde yapılacak işlemle ilgili adımları yapmış olmak gerekiyor. Ancak NFC için bir eşleştirme kodu girmek söz konusu değil. Ayrıca NFC için bir güç kaynağına da gerek yok. Zaten kredi kartı ve ulaşım kartlarında da bu sayede rahatlıkla kullanılabiliyor. Diğer yandan NFC telefonların pil ömrünü etkilemiyor yani ‘şarjım biter mi’ korkusu yaşamaya da gerek kalmıyor.  Güvenilirlik ve hız açısından da kullanıcıya avantaj sağlayan NFC veri aktarımında Bluetooth teknolojisi gibi şarjı bitirmez. Pek çok noktada ödeme olanağı sağlayan bir sanal cüzdan olanağı sağlaması da kişiler için büyük bir kolaylıktır.

NFC Teknolojisini Diğer Kablosuz Teknolojilerden Ayıran Noktalar Nelerdir?

NFC teknolojisi hem kullanım alanları açısından hem de kullanıldığı sektör çeşitliliği açısından diğer kablosuz ağlardan ayrılır. Bluetooth, Wİ-Fİ ve RFID ile dönem dönem karşılaştırılan NFC yenilikçi ve geliştirilmeye açık bir teknolojidir.

Bluetooth ile arasındaki en büyük ortak yön veri aktarımıdır. Ancak Bluetooth daha uzun menzilli bir veri aktarımı sağlarken NFC’nin menzili daha kısadır. Wİ-Fİ ve IEEE 802.11 teknolojisi ile NFC de karşılaştırılıyor. Ancak bu iki teknoloji aslında temelden farklılık gösterir. Çünkü Wi-Fi yerel alan ağları için dizayn edilmiştir. NFC ise kısa mesafede kullanılabilen uç uca teknoloji olanağıdır. RFID ise yazımızın diğer başlığı altında da yer verdiğimiz gibi yakın alan iletişimi için olanak sağlayan daha kapsamlı bir teknolojidir ve NFC’yi olanaklı kılar.

Hangi Ülkelerde NFC Kullanılıyor?

Pek çok Avrupa ülkesinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde NFC kullanılıyor. Fakat bu konuda hemfikir bir görüş henüz sağlanamadı. ABD’de görüş ayrılığı sebebiyle bazı zincir marketlerde NFC kullanılmazken bazılarında ise bu yeni teknoloji destekleniyor. İngiltere’de de durum benzer. Pek çok mağazada NFC ile temassız ödeme kolaylığı var.

Türkiye’de NFC Kullanılıyor Mu?

NFC teknolojisi ülkemizde de kullanılıyor. Ancak şuanda pek yaygın olduğu söylenemez.  Mobil operatörler bu yenilikçi iletişim teknolojisini SIM kartlar ile entegre olarak sunabiliyor. Bu şekilde yakın alan iletişimi (NFC) mobil ödeme işlevi kullanıcılara sunuluyor.

Apple tarafından geliştirilen yeni ödeme sistemi olan Apple Pay ise henüz ülkemizde çalışır vaziyette değil. NFC kredi kartları aracılığı ile de kullanılıyor. Temassız ödeme kolaylığı için tercih edilen bu teknoloji ile belirli bir tutarın altındaki alışverişler şifresiz şekilde yapılabiliyor. Bu teknoloji İstanbulkart gibi çoğu kentte kullanılan ulaşım kartlarında da kullanılıyor.

NFC Teknolojisinin Kullanım Alanları

  • Televizyonunuza bağlanarak telefonunuzdan video ve görüntü aktarabilirsiniz. Veya tablet ile televizyon arasında yakın alan iletişimi sayesinde bağlantı kurup ekran paylaşabilirsiniz.
  • Telefondan veya diğer mobil cihazlardan kablosuz şekilde hoparlöre bağlanabilirsiniz.
  • Giyilebilir teknoloji denilen akıllı saat, kulaklık gibi çeşitli cihazlara kolayca bağlanabilirsiniz. Akıllı saatlerden nabız ve atılan adım sayısı gibi verilere de ulaşılabiliyor. Bu verileri telefondan veya bağlantı kurulan diğer cihazdan görebilirsiniz.
  • Mobil alışverişlerde kullanılabilecek sanal bir e- cüzdan olarak yakın alan iletişimi (NFC) kullanılabiliyor.
  • Bilgisayarınızda NFC donanımı bulanıyorsa mobil cihazlarınızla veri alışverişi sağlayabilirsiniz.
  • NFC teknolojili bir cihaz ile ATM’den temassız para çekilebilir.
  • Akıllı ev teknolojisinde NFC kullanılabilir.
  • İnternet ve 5G paylaşımı yine NFC ile mümkün.
  • Yenilikçi tıp ve sağlık uygulamalarında NFC kullanımı ön plana çıkmaktadır.
  • Bilet alışverişi için kullanılabilir.
  • İki farklı akıllı cihazın birbiriyle etkileşim kuracağı ve veri paylaşacağı en kestirme yollardan biridir.

En İyi 6 NFC Uygulaması

  1. Ödeme yapma olanağı sağlar. Bu rahatlık sayesinde dünyanın her yerinde kullanılan bir ödeme sistemini mobil cihazınızda taşırsınız. Yurt dışında marketlerde dahi bu ödeme sistemi kullanılıyor. Google Pay ve ülkemize henüz gelmeyen Apple Pay de bu şekilde kolay ödeme olanağı sunuyor.
  2. Başkasının telefonunu kontrol edebilme olanağı var. Bu özellik ile arkadaşınızın veya bir aile büyüğünüzün telefonunda çözemediği sıkıntıyı siz telefona erişerek halledebilirsiniz.
  3. Sevdiğiniz uygulamaları paylaşabilirsiniz. Dilediğiniz uygulama ve oyunları bağlantı kurduğunuz NFC’li telefona yönlendirebilirsiniz.
  4. Belge ve veri gönderme kolaylığı sağlar. Veri aktarımı yapmak için Bluetooth bağlantısı kurup şarjınızı bitirmesini beklemenize gerek kalmaz. NFC ile görüntülediğiniz veri direkt diğer cihaza geçiş sağlar.
  5. İnternete beklemeden erişirsiniz. Wifi ağına bağlanmak için beklemenize şifre girmenize gerek yoktur. NFC etiketi oluşturarak tek dokunuşla bağlantı kurabilirsiniz.
  6. Ekran paylaşımı hiç bu kadar kolay olmamıştı. NFC uyumlu bir televizyonunuz varsa telefon veya tabletinizden ekran paylaşarak dilediğiniz şekilde içeriklere ulaşabilirsiniz. Bu sayede ara kablolarla ve diğer sorunlarla uğraşmanıza gerek kalmaz.

Günümüzün gelişen teknolojileri arasında yakın alan iletişimi olarak adlandırdığımız NFC’yi artık her alanda görüyoruz. Şimdilerde henüz kullanım alanı tam olarak genişlemiş sayılmasa da NFC teknolojisi ile kullanıcılar pek çok konuda işlemlerini kolaylıkla halledebiliyorlar.

Yorum Yap