1. Ana Sayfa
  2. Pazarlama

Viral Marketing Nedir?

Viral Marketing Nedir?
+ - 0

Hızlı şekilde geçekleşen potansiyel satış yaratma reklamlarına Viral marketing ismi verilir…

Bu reklam türünde, mesajlar kişiden kişiye aktarılır. Ürün tanıtımları ile müşterilerin ilgilerini bu alana çekmek için projeler hazırlanır.

Bu reklam türünde en önemli konu, fikrin içeriği paylaşan kişiye ait olmasıdır. Hızlı reklam ve pazarlama ağlarıyla sosyal medya platformları, bu alanda sıklıkla kullanılır. Örnek vermek gerekirse, reklamı yapılacak ürün ve hizmet için Youtube’da video oluşturulur, ardından bu video Twitter ve Instagram üzerinden de paylaşılır. Video içeriklerinin daha çok ilgi çekmesi için hareketli ve şaşırtıcı videolardan oluşması gerekir. Videoların paylaşımları kolay olduğundan viral olma olasılıkları da yüksektir.

Başarılı viral kampanyaları ile benzersiz reklam projeleri geliştirilebilir. Ancak viral olan reklamların parodi haline gelmesi reklam filminin kullanıcılar tarafından yanlış yorumlanmasına neden olabilir. Viral reklam oluştururken olumlu ve olumsuz yönleri de göz önünde tutulmalıdır.

Viral Marketing Kampanya Çalışmaları

Viral pazarlama kampanyalarını oluşturmak ve sunmak oldukça kolaydır. Özellikle sosyal medya ağlarının sahip olduğu geniş kullanıcı ağı ile bu işlem oldukça kısa sürer.

Hedeflenen kullanıcılara uygun oluşturulan pazarlama fikirleri ile daha çok müşteriye ulaşmak olası hale gelir. Viral pazarlama çalışmaları yapılırken, hedeflenen kitle iyi şekilde analiz edilmelidir.

  • Pazarlama kampanyalarının başlangıç aşamasında, hedef kitlenin ilgisini çekecek bir içerik oluşturun.
  • Ardından bu içeriğin uygun şekillerde, farklı kişiler tarafından izlenmesini sağlayın.
  • Bu aşamadan sonra yapabileceğiniz tek şey, oluşturulan içeriğin kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarmasıdır.

Viral reklam türlerinin bazıları, aniden etkileşim almaya başlayan ve pazarlama amacı taşımayan videolar üzerinden olur. Bu tür videolar, hızla yayılır ve kısa sürede viral haline gelir. Bu tür videolarda, marka yönlendirmesi olmaz ve bilinçli şekilde oluşturulan bir reklam içeriği bulunmaz. Markaların reklam dağıtma stratejileri incelendiğinde, başlıca şu odak noktalardan ilerledikleri görülür:

  • Kullanıcının reklam içeriğinde, markanın tanıtımından haberdar olduğu reklam türüne, açık reklam denir.
  • Kullanıcının içerikte, marka adı ya da tanıtımından haberdar olmadığı reklam türüne ise gizli reklam adı verilir. Bu reklam türünde markanın reklam üzerindeki etkisi gizlenir ve doğallık daha çok ön plana çıkar.

Gizli viral kampanya içeriklerini kullanırken, oldukça dikkatli olunması önerilir. Kullanıcı içerikteki marka gizliliğini fark ettiği andan itibaren aldatılmış hissedebilir. Bu durumda, marka ismi ve satış potansiyeli zarar görmüş olur.

Viral Marketingin Yararları

Çevrimiçi şekilde dikkat çekmek isteyen markalar, viral reklam kampanyalarına yönelir. Son yıllarda internet içeriklerinin oldukça ilgi çekmesi ve bu alanda yaşanan gelişmeler, markaları viral marketing yöntemlerini kullanmaya teşvik eder. Tüm bunların ışığında, viral pazarlama türleri de farklılık kazanır ve çeşitli reklam türleri ortaya çıkmış olur.

Viral pazarlamanın yararları şu şekilde incelenebilir:

  • Viral marketing örnekleri internet üzerinden yayıldığı için geniş kitlelere ulaşabilir. Sadece hedef kitle değil farklı yaş ve cinsiyet gruplarından insanlar da reklam içeriğini görmüş ve değerlendirmiş olur.
  • Viral pazarlama türleri, internet üzerinden doğal bir şekilde yayılır. Bu açıdan incelendiğinde, kullanıcılar üzerinde baskı oluşturmaz. Kişiler, aileleri ve yakınlarıyla bu reklam videolarını kendi istekleri ile paylaşır. Bu durum, içeriklerin doğal şekilde yayılmasına yardımcı olur.
  • İşletmeler viral reklam kampanyalarında minimum oranda ücretler öder. Bu durum, daha az reklam ücretleri ile daha etkili kampanyaların oluşturulmasını sağlar.
  • Viral içerikler, yayına girdikten yıllar sonra bile insanlar arasında konuşulabilir. Etkisi yıllar süren bu reklam türü ile etkisi uzun yıllar sürecek pazarlama kampanyaları yürütülebilir.

Viral marketing reklamları kullanan işletmeler, mutlaka uzman kişilerden yardım almalıdır. Bu reklam türü çok etkili olabileceği gibi, farklı hataların yapılması ile hüsranla sonuçlanabilir. Hedef kitlenizin dikkate alındığı ve farklı materyallerle desteklenen viral pazarlama içerikleri, uzun vadede başarıyı getirir.

Viral Marketing İlkeleri

Son yılların trend reklam türlerinden birisi olan viral reklamlar, geniş kitlelere hitap edebilmesi ile dikkat çeker. Viral pazarlamanın ilkeleri, dikkatli şekilde yerine getirildiğinde, markalar başarıyı yakalamış olur. Reklam videoları oluştururken, marka ilkeleri de göz önünde tutulmalıdır. Markalar, kendilerini yanlış yansıtacakları reklam filmleri oluşturmaktan kaçınmalıdır.

Pazarlama dinamikleri arasında yer alan viral pazarlama, ismini virüs şeklinde yayılmasından alır. Dolaşıma giren reklam içerikleri, kullanıcılar arasında kontrol edilemez şekilde yayılır. Mesajları virüs türlerinden ayıran tek şey, mesajı dolaşıma koyan işletmelerin bunu bilinçli şekilde yapmasıdır. Dijital ortamda, her şey çok hızlı gelişir ve reklam yayılma hızı da buna bağlı olarak ilerler. Bu avantajdan faydalanmak isteyen işletmeler, farklı reklam kampanyaları ile bu alanda başarılı olmaya çalışır.

Viral pazarlamanın dikkat çeken 2 özelliği bulunur:

  • Büyüme oranı, diğer reklam kampanyalarına göre oldukça hızlıdır.
  • Sosyal ağlar üzerinden dolaşıma girer ve onlar üzerinden büyür.

Bir reklam mesajının viral olması şu sosyal ağlar üzerinden gerçekleşir:

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Whats app
  • Linkedin

Bu sosyal ağların kullanılması, kullanıcılara daha kolay ve hızlı şekilde ulaşılmasını sağlar.

Ağızdan Ağıza Pazarlama ve Viral Pazarlamanın Benzerlikleri

Pazarlama dinamiklerinden en önemlileri; ağızdan ağıza pazarlama ve viral pazarlamadır. Bu iki pazarlama türü de günümüzde yaygın şekilde kullanılır. İşletmeler, bu pazarlama türleri ile farklı kesimden insanlara daha kolay ulaşır.

Ağızdan ağıza pazarlama, viral pazarlamayı oluşturan etkenler arasında yer alır. Viral pazarlamayı oluşturan ana unsurlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağızdan Ağıza Pazarlama – Sosyal Medya – Üstel Büyüme

Viral pazarlama matematiği, bu unsurlar ile formül haline getirilebilir. Doğru yöntemlerin kullanılması pazarlama türlerini daha etkili hale getirir.

Viral pazarlamanın sunduğu avantajlar düşünüldüğünde, bu pazarlama türünü oluşturan unsurların değeri de anlaşılabilir. İşletmeler, kendilerine en uygun viral reklam türünü belirlemeli ve kendilerine buna uygun marka tanıtım stratejileri oluşturmalıdır.

Başarılı Viral Marketing Oluşturmanın Adımları

Viral pazarlamaların başarıya ulaşmaları, markaların bilinirliğini arttırır. İşletmelerin daha kısa sürede, daha iyi sonuçlar elde etmesini sağlar. Tüm bunlara ek olarak, daha uygun ücretler ile reklam kampanyaları oluşturmalarını sağlar.

Başarılı viral pazarlama kampanyaları oluşturmak isteyen işletmeler, şu adımları uygulamalıdır:

  • Oluşturulan reklam kampanyalarının, belli bir stratejiye sahip olması gerekir.
  • Reklam videoları, kullanıcı ve marka arasında samimiyet oluşturmalıdır. Bu şekilde, kullanıcı açısından marka güvenilirliği de artmış olur.
  • Bu tür reklamlar, diğer reklam kampanyalarına nazaran daha fazla gerçeklik algısı oluşturur.
  • Duygulara hitap eden özelliği ile kullanıcıları etkiler.
  • Diğer reklam türleri ile kıyaslandığında, kullanıcılara daha hızlı ve etkili şekilde ulaştığı görülür.
  • Satış amacı olmaması, kullanıcılar tarafından daha hızlı benimsenmesini sağlar.
  • Kullanıcılara hitap eden özelliği ile kullanıcıların reklam kampanyası içinde dahil olmasını sağlar. Bu şekilde izlenme ve farklı kitlelere ulaşma imkanı da artar.

Pazarlama amacı taşıyan viral reklamlar, bunun fark edilmemesi için hedef kitleyi pazarlama içine katmayı amaçlar. Karşılıklı etkileşimler ile marka tanınma ağı büyür ve kullanıcılar pazarlama ağının içinde olduklarını fark etmezler.

Çağın dinamiklerini yakalamak isteyen marka ve işletmeler, daha etkili satış stratejileri için viral reklamlardan faydalanmalıdır. Günümüze uygun olarak uyarlanan reklam filmleri ile potansiyel alıcılara ulaşmaları daha kolay hale gelir.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap