İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Girişimcilik
Trendlerdeki Yazı

Ticaret Bakanlığı Hibe Desteği Nedir?

Ticaret Bakanlığı Hibe Desteği Nedir?
+ - 0

Ticaret Bakanlığı hibe desteği; bir diğer ifade ile Esnaf ve Sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik hibe desteği başvurusu nedir? Ticaret Bakanlığı sitesinde konu ile ilgili duyuruları takip etmek mümkün olmakla birlikte hibe desteğine dair ayrıntılar merak edilmektedir. Yazımızda konu ile ilgili merak edilen içeriklere değiniyor olacağız.

Son dönemlerin pandemi koşulları nedeniyle özellikle sanatkar ve esnaflar aksama yaşayabilmektedir. Ticari faaliyetlerden oluşan Bu çeşit aksamaların önüne geçmek ve pandemi koşullarının bitimine kadar üretimi rahatlıkla sağlanabilmesi adına sunulan bir hibe desteğidir. 20 Mayıs 2021 tarihinde belirlenen ve 3998 sayılı Cumhurbaşkanı kararının sonucunda Ticaret Bakanlığı vasıtasıyla hibe desteğinin sunulacağı ifade edilmişti.

Bu doğrultuda 2021 yılı için 17 Mayıs 2021 tarihinde bulunan vergi kayıtları esas alınmıştı ve destek şartlarını taşıyan kişilerin başvurusu kabul edilmeye başlandı. Konuya dair çok sayıda ayrıntı araştırılmak ile birlikte esnaf ve hibe desteği başvurusu kanalları da başvuruda bulunmak isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir.

Esnaf Hibe Desteği Başvurusu

Esnaf ve sanatkarların pandemi sürecini en iyi şekilde atlatabilmeleri ve ticari faaliyetlerini devam edebilmeleri amacıyla sunulan Ticaret Bakanlığının hibe desteği ne yalnızca e-devlet üzerinden başvuru alınmaktadır. E-devlet sitesinin turkiye.gov.tr uzantılı sitesine giriş yaparak konuyu arama bölümüne yazmak ve başvuru gerçekleştirmek mümkündür.

Çevrimiçi başvuru sırasında yoğunluk yaşanması söz konusu olabilir. Bu amaçla hizmete erişimi herkes tarafından yapılabilmesi için T.C. kimlik numaralarının son hanelerine göre başvuru alımı yapılması kabul edilmiştir. Buna göre T.C. kimlik numarasının son hanesi 0 olan kişiler 25 Mayıs 2021 tarihinde başvuru yaparken diğer rakamlar aynı sıralama ile ilerlemiştir.

30 Mayıs ve 23 Haziran 2021 tarihleri arasında ise bütün başvuruların iletişimini açık hale getirilmiştir. Başvuru içeriklerini sürmesi ve 2022 itibariyle de açılması beklenmektedir. Başvuru süreçlerine ilişkin tüm ayrıntılar hakkında Ticaret Bakanlığı’nın ana sayfası üzerinden bilgi sahibi olmak ve takipte bulunmak gerekir.

Randevu koşullarının günümüzde devam etmesi ve 2022 yılı içinde net bir ifade bulunmaması nedeniyle hibe desteğinin sürdürülmesi beklenmektedir. Bu alanda zorluk yaşayan ve ticari faaliyet yürütmekte zorlanan pek çok esnaf ile sanatkar başvuru sürecinin yeniden açılmasını talep etmektedir. Başvuru işleminin yalnızca e-devlet üzerinden yapılması herhangi bir merkeze gitmeye gerek bırakmamaktadır.

Bu sayede pandemi koşullarında en aza indirilmesi amaçlanır. Ayrıca belirli bir gün aralığı getirilerek yoğunluk önlenmiştir. Herkesin başvuru işlemini rahatlıkla erişebilmesi amaçlanmaktadır. Peki hibe desteğinden kimler nasıl yararlanabilir?

 Hibe Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

E-devlet hibe desteği aracılığı ile başvuru yapabilmek için belli şartları taşımak gerekir. Öncelikle meslek kollarına bağlı olarak sunulan bir gibi olduğu ifade edilmelidir. Belirli meslek gruplarına yönelik temel iki başlık altında bir defaya mahsus şekilde 3000 TL ile 5.000 TL aralığında hibe yapılması söz konusu olmaktadır. Bu doğrultuda esnaf ve sanatkar başlığı altında değerlendirilen gruplara hibe desteği sağlamaktadır.

Hibeden yararlanılabilecek ilk kişiler koronavirüs sürecinde çeşitli tedbirlerden etkilenmiş olan sanatkar, esnaf ve gerçek kişi tacirler olmaktadır. Ayrıca belirlenen 2021 tarihli karar itibarıyla gelir vergisi mükellefiyeti ne sahip sanatkar ve esnaflar, gelir vergisi mükellefiyetine sahip gerçek kişi tacirlerin arasından yapılacak seçime göre bu alanlarda hibeden yararlanılması söz konusu olmaktadır.

Ticaret Bakanlığı esnaf destek başvuruları noktasında en önemli kriter yukarıda ifade edildiği şekildedir. Bakanlığın yayınladığı faaliyet kollarına göre bir grup sektörler 5000 TL, iki grup sektörler ise 3000 TL hibe ödemesi alabilir. Bunlar arasında yer alan meslek gruplarından bazıları şu şekildedir:

  • Çilingirler
  • Terziler
  • Berberler
  • Pazarcılar
  • Taksici otobüsçü ve minibüsçüler
  • Oyuncak ve hediyelik eşya satıcıları
  • Müzisyenler
  • Lunaparklar
  • Düğün salonları
  • Kırtasiyeler
  • Öğrenci yurtları
  • Çay bahçesi ve kafe gibi alanlar
  • Bakırcılar ve kalaycılar
  • Kurs işletmecileri
  • Dondurmacılar ve pastaneler
  • Lokantalar

Temel olarak yukarıdaki başlıklar altında incelenen konu dahilinde tüm alanlara ulaşmak için Ticaret Bakanlığı’nın sitesi ziyaret edilebilir. İşletmelerin kapanmaz süreçlerinde geçici olarak işlem yapmaması ve genel pandemi koşullarından etkilenmesi nedeniyle oluşan maliyetlerin azaltılması amaçlayan hibe desteği önemlidir. Uzun bir müddet kapalı kalmak durumunda olan ve zorunlu giderleri karşılayabilmek amacıyla Kredi kullanması nedeniyle borcun altına giren pek çok esnaf ve sanatkar için hibe desteği gerekir.

 Hibe desteği 2021 başvuru süreçlerinin ardından yeni başvuru yapmak isteyenler 2022 kayıt aralığını beklemektedir. Bununla ilgili güncel bilgilere yeni site üzerinden ulaşmak mümkündür. 2021 yılı itibariyle 25 Mayıs tarihinde başlayan e-devlet başvuruları tamamlanmıştır. Gözler 2022 tarihinde aynı dönem aralığına çevrilmiştir.

Buna bağlı olarak önümüzdeki yıl itibarıyla tam kayıtlar belli olmadığı için Ticaret Bakanlığı hibe desteği ne zaman ödenecek gibi soruların cevabı da net değildir. Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı onayıyla sunulan hibe desteklerinin diğer alanlarda da genişletilmesi farklı iş kolları tarafından merakla beklenen unsurlardan birisi olarak öne çıkar.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap