İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Girişimcilik

Salgında Evden Çalışarak Küçük İşletmenizi Ayakta Tutmak İçin Taktikler

Salgında Evden Çalışarak Küçük İşletmenizi Ayakta Tutmak İçin Taktikler
+ - 0

Koronavirüs salgınının tüm sektörleri etkisi altına alması sonucunda neredeyse tüm çalışma sahaları home office sistemine geçiş yaptı.

Küçük işletmeler bu süreçte pandeminin etkilerinden nasıl kurtulacaklarını ve işletmelerini nasıl hayatta tutacaklarını hesap etmeye başladılar. Küçük işletmeler evden çalışma sistemine ne kadar hızlı ayak uydurursa, o hızda verim sağlayabilirler.

Küçük işletmeler pandeminin en çok etkilediği alanların başında geliyor. Özellikle kısıtlamalar ve kapanmalar sonucunda home office çalışma sistemi ile ticaret dünyasındaki finansal değerler çeşitlilik kazandı. Bu süreçte küçük işlemelerin dijitalleşme ve trend alışveriş kanallarını yakından takip etmeleri son derece önemli. Kendini içinde bulunduğumuz arz-talep dengesine adapte etme hızı, onların evden çalışarak da verim kazanmalarını mümkün hale getiriyor.

Küçük İşletmeler İçin Pandemiye Karşı Tavsiyeler

Tüm sektörlere büyük oranda zedeleyici etki eden Covid-19 pandemisi küçük işletmeleri tehdit ediyor. Evden çalışma küçük işletmeler için eğer doğru planlama ve stratejiler yapılmadıysa çok boyutlu bir olumsuzluklar dizisi içeriyor.

  • Evden çalışmayı avantaja çevirmek adına işletmeniz için hangi sektörde olduğunuza bağlı olarak doğru analizler yapın.
  • E-ticaret ve dijital pazarlama alanları sizin için kurtarıcı bir avantaj sağlayabilir. Ancak adımlarınızı doğru planlamalısınız.
  • Sektörünüzün arz-talep dengesini takip etmeli ve müşteri kitleniz için ilgi çekici uygulamalar yürütmelisiniz.
  • Bu süreçte müşterilerinizle iletişim kurabileceğiniz platformları araştırmalı; yeniliklere açık planlamalar ve uygulamalar yürütmelisiniz.

“Endişe” Sizi Daha İyiye Götürmez!

Panik ya da endişe, işletmenizi koronavirüs sürecinde ayakta tutmak için yapılması gereken en son şeydir. İlk olarak içinde bulunduğunuz durumu, gelir-gider dengenizi, işletmenizin neye ihtiyacı olduğunu doğru belirlemelisiniz.

Panik yapmak yerine zamanınızı doğru planlamalar ile değerlendirmelisiniz. Küçük işletmeler evden çalışma sürecinde ayakta kalmak için kendilerini güncellemelidirler. Peki, kendimizi güncellemek, yeniliklere kısa sürede adapte olmak kolay mı?

Elbette bu süreç küçük işletmeler için birçok olumsuz sonuç doğurdu. Ama bu durumu, bir farkındalık haline dönüştürmek sizin elinizde. İçinde bulunduğumuz süreçte ne kadar hızlı hareket edip, duruma adapte olursanız; o kadar olumlu sonuçlar yaratabilirsiniz.

Unutmamak gereken nokta ise harekete geçmeden önce doğru planlamaların yapılması. Çünkü her sektörün kendi içinde çeşitli ihtiyaçları ve farklı hedef müşteri kütlesi bulunmaktadır. Ön değerlendirmeleri doğru ve sistematik bir şekilde yapmanız size ve küçük işletmenize olumlu sonuçlar getirecektir.

Planlama ve Analiz İle İşletmenizi Ayakta Tutmanın Yolları

Evden çalışma (home office) sizin belirlediğiniz şart ile şekillenmektedir. Dolayısıyla bugüne kadar edindiğiniz tecrübe ve deneyimleri doğru değerlendirmelisiniz. Gelişen koşulları yakından takip etmeli; gelişmelere ayak uydurabilmelisiniz. Bu sayede kendinizi panik halinden sıyırıp gelişim gösterebilecek alanlara yönelebilirsiniz.

  • İşletmeniz hangi sektör dahilinde hizmet veriyorsa versin, hedef müşteri kitlenizi arttırmak üzere çeşitli planlamalar ve uygulamalar yürütmelisiniz.
  • Olumsuz durumlara karşı bir B planı hazırlamalısınız.
  • Küçük işletmeniz için satış ve pazarlama taktikleri geliştirmelisiniz. Belirlediğiniz yeni hedefler, işletmenizin adım adım büyümesine ve müşteri kitlenizi geliştirmenize yardımcı olur.
  • Evden çalışma sisteminin avantajlarını değerlendirin.

Düzenli Bir Çalışma Sistemi Yaratın

Evden çalışma sisteminin olumsuz taraflarından birisi kişiyi rahatlığa alıştırmasıdır. Konfor alanı içinde olmak sizi disiplinsizliğe düşürmesin! Bunun için rutin çalışma düzeninizi oluşturmalı ve bu sistemi muhafaza etmelisiniz. Disiplinli olmak ve rehavete kapılmamak için:

  • Yeni koşullar çerçevesinde kendinizi güncellemelisiniz; yeni platformlar keşfetmeli ve bu platformları işletmeniz bünyesinde nasıl avantajlı şekilde kullanacağınızı tespit etmelisiniz.
  • Kendinize bir iş planı oluşturmalısınız. Planınıza ne kapsamda uyduğunuzu belli zaman aralıklar ile kontrol etmelisiniz. Yaptığınız değerlendirmelerle bu planların ne derecede size yarar sağladığını belirlemelisiniz.
  • İlk etapta hızlı ve kesin çözümler elde edemeyebilirsiniz. Bu sizi hayal kırıklığına sürülemesin. Yeni yollar keşfetmek üzerine bir çalışma alt yapısını benimsemelisiniz.

Dijital Pazarlama Alternatiflerinden Yararlanın

Günümüzde aktif müşteri kitlesinin çoğunluğu dijital platformlara kaymış durumda. Artık her istediğimiz, kısa sürede kapımıza kadar geliyor. Bu noktada siz de müşterilerinizle aktif ve olumlu ilişkiler kurabilmek için dijital pazarlama ve sosyal medyanın avantajlarından yararlanmalısınız.

Yeni alışveriş trendlerini takip etmeli, evden çalışma sisteminde küçük işletmeniz için tanıtıcı uygulamalar yapmalısınız. Peki, bu uygulamalar neler?

  • Küçük bir işletme sahibi olmanız marka değeri oluşturmanızın önünde engel değil. Dolayısıyla özgün ve orijinal bir marka kimliğine sahip olmak için çeşitli stratejiler yürütebilirsiniz.
  • Sosyal medya günümüzde aktif etkileşim sağlamak için en çok tercih edilen platformlar arasında yer alıyor. Siz de işletmenizin tanıtımını yapmak ve hedef müşteri kitlenizi büyütmek için bu platformlardan yararlanabilirsiniz.
  • Otantik, kendine has üretim ürünleri daha ziyade tercih ediliyor. Sektörünüz ne olursa olsun satın alınan ürünleriniz için bir değer algısı yaratabilirsiniz.

Hedef Müşteri Kitlenizle İletişim Kurun

Hedef müşteri kitlenizi genişletmek kadar mevcut kitleniz ile iletişim kurmak son derece önemli bir konu. Özellikle tüm halkın evlere kapandığı bu günlerde müşterilerinizin sorunlarını doğru tespit ederek, planlama yapabilirsiniz. Bu sizi müşterilerinizin gözünde ‘kıymetli’ ve ‘zaman ayırılabilir’ bir konuma yükseltir. Paniklemeden ve sistemli bir şekilde attığınız her adım size artı bir avantaj sağlar.

Yani küçük işletmeler evden çalışma sürecinde ayakta kalmak için zamanın kıymetini bilerek hareket etmelidirler. Tüm yaşantılar bir deneyimdir ve değerlendirilebilir. Disiplinli bir çalışma sistemi ve e-ticaret, sosyal medya, dijital pazarlama alanlarını doğru yöneterek, işletmenizi pandemi sürecinden sağ salim çıkartabilirsiniz. Bugün atacağınız adımlar, yarın nerede olacağınızı gösterir. Doğru analizlerle mücadele ettiğiniz her hareketin değerini yakın zamanda görmeniz dileğiyle.

Yorum Yap