1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Negatif Anahtar Kelime Nedir? Neden Kullanılır?

Negatif Anahtar Kelime Nedir? Neden Kullanılır?
+ - 0

Google Adwords internet reklamcılığı uygulaması içinde bulunan negatif anahtar kelime, farklı amaçlar için kullanılır.

Bu özelliğin aktif olduğu reklamlarda, reklam kampanyaları gösterilmeyen anahtar kelimeler yer alır. Bu özelliğin kullanılma amacı; daha az maliyetli olması ve diğer reklam türlerine göre daha başarılı olmasıdır.

Google Adwords üzerinden oluşturulan anahtar kelimeler, potansiyel alıcılara daha kolay şekilde ulaşılmasını sağlar. Markalar, uygun anahtar kelime kullanımı ile tanınırlığını arttırır. Oluşturulan anahtar kelimeler, farklı çeşitlere sahiptir. Oluşturulan bazı anahtar kelime çeşitleri, işletmenizle alakalı olmayan içeriklere sahip olabilir. Negatif anahtar kelimenin kullanılması, bu durumun önüne geçilmesi için yardımcı olur.

Adwords üzerinden reklam kampanyası başlatmadan, uygun anahtar kelime kullanımına erişmek mümkün değildir. Kullanıcıların, Google üzerinden yaptığı araştırmalar, oluşturulan anahtar kelimelerin değişimine yol açar.

Negatif Anahtar Kelime Belirleme

Adwords, reklam kampanyası oluştururken anahtar kelimeleri beli seviyede tutar. Bu nedenle, kampanyaya başlamadan önce anahtar kelime tahmininde bulunmak mümkün değildir. Kullanıcıların devamlı şekilde anahtar kelime türetmesi, bunun sebepleri arasında gösterilebilir. Anahtar kelime oluşturulması için Google Adwords, arama motoru üzerinde yapılan tüm aramaların optimizasyonunu sağlar.

Adwords anahtar kelime belirleme işlemi, aynı zamanda Google analytics verilerine de bağlıdır. Veriler, o dönem için hangi anahtar kelimelerin daha yaygın kullanıldığı ile ilgili kampanya sahiplerini bilgilendirir. Googşe analytics, anahtar kelime kullanımı için şu verileri size sağlar:

  • Web siteleri üzerinden arama yapan kişilerin hangi kelimeleri daha sık kullandığını öğrenebilirsiniz.
  • Kullanıcıların hangi bölgeler üzerinden erişim sağladığını görebilirsiniz.
  • Hangi yaş grubunun bu arama öbeği ile ilişkili olduğunu kontrol edebilirsiniz. Bu sayede potansiyel hedef kitlenizi daha rahat bir şekilde tespit edebilirsiniz.
  • Arama yapan kişilerin hangi statüye sahip olduğunu da yine aynı sistem üzerinden tespit edebilirsiniz.

Negatif anahtar kelime belirlenirken 3 ayrı eşleme ile bu işlem gerçekleştirilebilir. Bu işlemleri sıralamak gerekirse;

  • Geniş eşleşmeli anahtar kelime kullanımı
  • Sıralı eşlemeli anahtar kelime kullanımı
  • Tam eşlemeli anahtar kelime kullanımı

Belirlenen negatif anahtar kelimelerin, kendi içindeki türleri farklı olmalıdır. Bu kelimeleri, normal anahtarı kelimelere zıt şekilde kendiniz belirlemelisiniz. Anahtar kelime belirleme işlemlerinde, kullanıcı verileri dikkate alınmalıdır.

SEO Çalışmaları ve Anahtar Kelime Kullanımı

SEO çalışmaları, işletme ve markaların, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlar. Çağın dinamiklerine uygun olarak, internet üzerinden hizmet ve pazarlama sunan işletmeler, SEO çalışmalarından destek alır. Anahtar kelime çalışmaları, SEO açısından oldukça önemlidir. Negatif anahtar kelimelerin doğru yerlerde kullanılması SEO çalışmalarının daha iyi yönlendirilmesini sağlar.

Yanlış yapılan SEO çalışmaları, hatalı anahtar kelime kullanımını ortaya çıkarır. Bu şekilde oluşturulan tanıtım ve pazarlama reklamları sonuç vermez. İşletmeler, bu şekilde zaman kaybetmiş olur. Ayrıca işletmeler açısından, maliyet kayıpları da yaşanmış olur. SEO çalışmalarında, Adwords gibi negatif anahtar kelimeleri engelleme ya da düzenleme uygulaması bulunmaz. Bu çalışmalar esnasında, daha dikkatli olunması gerekir.

Gereksiz anahtar kelimeler üzerinde uzun süreler çalışılması, web sitenizin trafiğini düşürür. Sayfa oturum süresinde de önemli ölçüde kısalmalar olur. Bu durum, web sitesinin kullanım kalitesini önemli ölçüde düşürmüş olur. Yanlış anahtar kelime kullanımı, uzun vadeli SEO çalışmalarınızı olumsuz olarak etkiler.

Negatif Anahtar Kelime Strateji Belirleme

Arama ağı reklamlarında en önemli kısım, anahtar kelime kullanımıdır. Doğru anahtar kelime kullanımı ile markaların tanıtım ve pazarlama faaliyetleri başarılı şekilde gerçekleşmiş olur. Bu aşamada, anahtar kelimelerin doğru şekilde belirlenmesi ve uygulanması önem taşır. SEM hesabında uygun anahtar kelime kullanımının belirlenmesi için negatif anahtar kelime çalışmalarına öncelik verilmesi gerekir.

Negatif anahtar kelime stratejileri içinde en önemli kısım, arama motoru optimizasyonlarını göz önünde bulundurmaktır. Yapılan aramaların hangi kelimeler üzerinde yoğunlaştığı, bize doğru anahtar kelime kullanımını verir. Arama verisi raporlarının düzenli şekilde incelenmesi ve kontrol edilmesi, anahtar kelime belirleme aşamasında oldukça önemlidir. Farklı zaman aralıklarında, farklı arama sonuçları ortaya çıkabilir.

Hedef kitle araştırmalarında, doğru eşleştirmeler yapmak önemlidir. Kullanılan anahtar kelimelerin birbirleri ile etkileşim içinde kullanılması, kullanıldığı alanda daha çok öne çıkmasını sağlayacaktır. Ürün ve hizmetler ile ilgili anahtar kelimelerin belirlenmesinin ardından, bu kelimeleri içeren bir liste oluşturulmalıdır. Bu liste kullanılarak, gelecek anahtar kelime çalışmaları için bir yol haritası edinilmiş olur.

Negatif Anahtar Kelime Trendleri

Ürün ve hizmetlerle ilgili anahtar kelimelerin yer aldığı listeler, işletmelere SEO çalışmaları esnasında oldukça yardımcı olur. İlgili olmayan kelimelerin ayırt edilmesi, reklam kampanyalarından daha kısa sürede iyi sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur. Farklı kampanya türlerini bir alan üzerinde toplamak isteyen işletmelerin yardım ihtiyacına, negatif anahtar kelime kullanımı ile çözüm bulabilirsiniz.

Düzenli aralıklarla yapılan negatif anahtar kelime kontrolü, işletmelerin sürekli üst sıralarda yer almasını sağlar. İşletmelerin arama motorlarında üst sıralarda yer alması hem tanıtım hem de satış stratejileri açısından oldukça önemlidir. Anahtar kelime kullanımının değeri, bu noktada daha iyi anlaşılmış olur. Eskiden sattığınız ya da hizmet verdiğiniz alanlar zaman içinde değişebilir. Bu gibi güncel durumların kullanıcıya aktarılması ve sitenizin ön sıralarda yer almasını sağlamak için anahtar kelimeler düzenli aralıklarla güncellenmelidir.

Bazı ürün ve hizmetlerde negatif anahtar kelime kullanımı, anahtar kelimelerin sürekli güncel tutulmasını gerektirir. Düzenli SEO çalışmaları ile bu durum mümkündür. Google Trends veri analizi ve kontrolü de bu aşamada işletmelerin en büyük yardımcısı olacaktır. Anahtar kelime durdurma ve aktif etme zamanlarını da yine bu uygulama üzerinden sağlayabilirsiniz. Hesaba anahtar kelime eklenirken, eşleştikleri alanlar özenli şekilde kontrol edilmelidir.

Negatif Anahtar Kelime Belirleme Adımları

  • İyi hedeflenmiş pazarlama kampanyaları oluşturmak, işletmeler açısından oldukça önemlidir. Bu aşamada yapılan doğru pazarlama teknikleri ile istenilen başarı yakalanabilir.
  • İyi hedeflenen kampanya oluşturma kriterleri içinde en önemlisi, reklam ile neyin hedeflenmediğinin seçilmesidir. Bu şekilde, hizmet verilen alanın sınırları kesin şekilde çizilmiş olur.
  • Arama ağı kampanyaları oluştururken, bazı stratejilerin uygulanması gerekir. Denenmiş ve onaylanmış bazı stratejiler ile işletme ve markaların daha iyi şekilde hizmet vermesi mümkündür.
  • Negatif anahtar kelime belirleme işlemi bu aşamada önem taşır. Anahtar kelimenizle benzerlik gösteren aramalar yapılması sonucunda, kullanıcılar arama motoru üzerinde sizin ürününüzle karşılaşır.

Örnek vermek gerekirse; ‘güneş gözlüğü’ anahtar kelimesi ile arama yapan bir kişi varsayalım. Bu kişinin önüne çıkan ‘kaynak gözlüğü’ anahtar kelimesi, negatif anahtar kelime kullanımına örnek olarak verilebilir.

Negatif Anahtar Kelimelerin Türleri

Arama ağında önem taşıyan negatif anahtar kelimelerin birkaç çeşidi bulunur. Bunların içinde en çok kullanılanları; geniş ve tam eşleşmelerdir. Bu eşleşme türleri ile anahtar kelime kullanımı, daha işlevsel hale gelir.

Negatif anahtar kelime kullanımı, şu avantajları beraberinde getirir:

  • Tıklanma oranlarının kısa sürede artmasını sağlar.
  • Doğru hedef kitlenin siteye yönlendirilmesini gerçekleştirir.
  • Maliyeti en aza indirir.
  • Yatırım oranlarını en yüksek seviyeye çıkarır.

Negatif eşleşme türlerinin çalışma şekilleri, pozitif eşleşme türlerinden farklı çalışır. Görüntülü reklam ağlarında kullanılan anahtar kelimeler, geniş kullanım ağına örnek olarak gösterilebilir. Hedef kitlesi belirli ve değişmez olan siteler, negatif anahtar kelime kullanımına oldukça önem verir.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap