İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Pazarlama

Müşteri Deneyimi Neden Dijital Pazarlamanın Geleceğidir?

Müşteri Deneyimi Neden Dijital Pazarlamanın Geleceğidir?
Businessman holding tablet and showing customer online evaluation result for five star. Customer satisfaction for product and service concept.
+ - 0

Teknolojik aletlerin artması ve bireylerin zaman ve mekândan bağımsız hale gelmeye başlamasıyla birlikte dijitalin önemi bir kez daha hatırlanmış ve önem kazanmıştır. Covid-19 salgının dünya genelinde yayılması sebebiyle dijital pazarlama en üst safhalarda yer almaya başlamıştır. Artık ürün ve üretici merkezli bir marka söz konusu olmaktan çıkmış tamamen müşteri merkezli markalar geleceği şekillendirmeye başlamıştır.

Fiziki mağazalardan yapılan alışverişlerin yerini mobil uygulamalardan gerçekleştirilen alışverişler almaya başlamış, belli dönemlerde yapılan indirimler veya kişisel olarak sunulan indirim kodları ile müşteriler alışveriş deneyimini sorunsuz gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda almak istediği ürünün sosyal medya veya internet reklamlarında tanıtımlarını görerek kullanıcı yorumlarına ulaşıyor ve siparişlerini kolaylıkla oluşturabilir. Dijital pazarlamanın en önemli ayağından birisi olan influencer marketing’de ise takip edilen ünlü içerik üreticiler tarafından paylaşılan ürünlerin yorumlarına ve kullanım talimatlarına canlı olarak şahit olarak satın alma işlemi gerçekleştiriliyor.

Dijital pazarlama temelini oluşturan müşteriler pazarlamanın kurallarını yeniden yazıyor ve pazarlama geleneği tekrar şekillenmeye başlıyor. Geleneksel pazarlamanın dinamikleri değişiyor ve yerini dijital pazarlamaya bırakarak müşteri deneyimi önemli hale geliyor.

Peki, dijital pazarlama nedir?

Dijital Pazarlama Nedir?

Teknolojinin yaygınlaşması ve kullanılabilir olması sebebiyle, ürün ve hizmetlerin dijital platforma taşınması ve tanıtılmasını sağlayan pazarlama yöntemidir. Geleneksel pazarlama yöntemlerine kıyasla çok daha avantajlı bir konumda olan dijital pazarlama, en gelişmiş açık pazarlama yöntemi olarak bilinmektedir. Sosyal medya platformları, reklamlar ve mobil uygulamalar, online blog, logolar sayesinde en hızlı sonuç alınabilen ve verimli bir yöntem olarak yer almaktadır.

Geleneksel pazarlama yönteminde TV, radyo, broşürler, billboardlar aracılığıyla yapılan pazarlama türlerinin sonuçlarını kısa sürede almak pek mümkün değildi. Aynı zamanda kullanıcılar ya da potansiyel müşterilerin yorumları önem arz ettiğinden deneyimlerine kısa sürede ulaşılamıyordu. Aynı zamanda geleneksel pazarlamanın maliyetinin yüksek olması dijital pazarlamaya göre dezavantaj oluşturmaktadır. Geleneksel pazarlamada oluşan hataları gidermek uzun sürer ancak dijital pazarlamaya her an her yerde müdahale edilebileceği için sürekli günceldir. Bu anlamda dijital pazarlamanın müşteri deneyimi açısından önemi yadsınamayacak biçimde özeldir.

Müşteri Deneyimi Neden Önemlidir?

Markaların öznesi konumuna gelen müşteriler günümüzde markayı yönetmeye başlamışlardır. Pazarlamanın dinamiğini oluşturan müşteriler odak nokta haline gelmekte ve müşteri özelinde ürünler ortaya çıkarılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların %80’i bir markada yaşadıkları olumsuz deneyim sonucunda başka bir markaya geçiyorlar. Bu sebeple markaların müşterileri tepe konumda tutmaları ve kişiselleştirilmiş ürün veya hizmet sunmaları, dijital pazarlamanın gelişimi ve yükselmesi için olmazsa olmazdır.

Markalar arası rekabet arttıkça dijitalde var olabilmenin sırrı müşteri deneyimi kazanmaktır. Değişen ve gelişen teknoloji dinamiklerine ayak uydurarak sektörde markalar yerini sağlamlaştırmalı ve markalarını güncel tutmalıdır. İlerleyen yıllarda dijital reklamlar ve sosyal medya önemi gittikçe daha çok artacak ve geleneksel medya yerini zamanla dijital pazarlamaya bırakacaktır. Yapılan araştırmalara göre müşterilerin %90’ı memnun kaldıkları markaları yakın çevresine tavsiye etmektedir. Bu anlamda müşteri deneyiminin markalar için ne kadar önemli bir konumda olduğu açıkça görülmektedir.

Müşteri devamlılığını ve memnuniyetini sağlamak marka bilinirliği açısından rekabet ortamında gereklidir. Müşteri deneyimi sadece sosyal medya kanalları ile sağlanmamaktadır. E-mail pazarlama, anket, çağrı merkezi verileri de önemlidir. Çağrı merkezi ile oluşturulan şikâyet ya da talepler değerlendirilirken e-mail pazarlama ile ise marka hatırlatılmalı ve kullanıcıların markaya yönlendirilmesi sağlanmalıdır.

Müşteri Deneyimi Pazarlamasının Adımları Nelerdir?

Markalar için müşteri deneyiminin arttığı bu günlerde uygulanan pazarlama yöntemlerinde müşteriler 3 basit adımla ön planda tutulmalıdır;

  1. Müşterileriniz “Neden siz?” Sorusuna uygun cevabı markanızdan almalıdır. Rakiplerinizden neden alışveriş yaptıklarını düşünmeli ve eksikleriniz varsa tamamlamalısınız. Aynı zamanda mevcuttaki müşterilerinizin neden sizden alışveriş yaptığını da sorgulamalı, aldığınız cevaplara istinaden iyileştirilmesi gereken yerler varsa bu noktalar üzerinde durmalısınız. Örneğin markanızla iletişime geçmiş potansiyel ya da mevcut müşterilerinize irtibat sonrası anket ve memnuniyet testleri gönderebilir ölçümleme yapabilirsiniz. Böylelikle müşteri deneyiminde doğru adımlarla satışlar gerçekleştirebilirsiniz. Alışveriş merkezlerindeki lavabo çıkışında bulunan temizlik ile ilgili olan anketler buna örnek olarak gösterilebilir.
  2. Müşteri deneyimi hususunu önemsemek demek müşterileri birer rakamdan yani sadece alıcı olarak görmek demek değildir. Oluşturulan siparişler veya markanızla temaslar sonucunda müşterilerinize hediyeler gönderebilir özel günlerde e-mail veya SMS aracılığı ile kutlama yapabilirsiniz. Mobil uygulamalarda kişiye özel kampanyalara yer verebilir kişiselleştirilmiş indirim kodları tanımlayabilirsiniz. Bu doğrultuda müşterilerinizin bağımlılığı artarken tavsiye edilme oranınız da artmış olacaktır.
  3. Müşteri deneyimi ile geri bildirimlerin yeri oldukça önemlidir. Markanızla yaşadıkları temas sonucundaki izlenimi markanızın rakip şirketler arasındaki konumu için çok önemlidir. Yaşamış oldukları olumsuz bir durumu sosyal medya kanallarında veya yakın çevrelerinde bahsederek marka kimliğine damga vurmaktadır. Kullanıcı yorumlarından 1 tanesinin bile olumsuz olması potansiyel müşterilerinizin marka ile iletişime geçmesine engel olarak akıllarda soru işareti oluşmasına sebep olmaktadır.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap