1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Mobil E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

Mobil E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?
+ - 0

Kablosuz mobil cihazlar yardımıyla gerçekleştirilen veri alışverişleri, zaman içerisinde daha hızlı ve ölçeklendirilebilir hale geldi. Son yıllarda kullanıcıların satın alma işlemleri incelendiğinde, neredeyse

yarısının mobil cihazlar üzerinden yapıldığı tespit edildi. Mobil cihaz kullanıcı sayısının her geçen gün artış göstermesi, bu yöntemle alışveriş yapanların sayısını arttırdı. Bu şekilde ortaya mobil e-ticaret kavramı çıkmış oldu.

Dijital pazarlamanın yöntemlerini tamamen değiştiren mobil üzerinden ticaret, zaman içerisinde oldukça kendini geliştirdi.  Mobil e-ticaret dendiğinde, aklımıza kullanıcıların siparişlerini kablosuz cihazlar yardımıyla vermesi gelir.

Finansal servis türlerinden, telekomünikasyona kadar geniş bir alanda ticaretin meydana getirdiği birçok değişimi görmek mümkündür. E-ticaretin farklı kolları da bu noktada karşımıza çıkmaktadır. E-ticaret türleri incelendiğinde, genel olarak üç ana kategori karşımıza çıkar:

  • Mobil alışveriş deneyimleri
  • Mobil bankacılık deneyimleri
  • Mobil ödemelerin gerçekleşmesi

Mobil alışveriş deneyimleri, kullanıcıların cihazlarına yükledikleri uygulamalar üzerinden yaptıkları alışveriş deneyimini içerir. Mobil bankacılık, mobil cihazlar üzerinden yapılabilen tüm bankacılık işlemlerini kapsar. Bankalar geliştirdikleri güvenlik duvarlarıyla mobil bankacılığı gün geçtikçe daha güvenli bir alan haline getirmektedir.

Mobil ödemeler ise mobil cihazlar üzerinden sağlanan satın alma işlemlerini kapsamaktadır. Mobil cüzdan kullanımı, günümüzün en popüler uygulamalarından birisidir. Mobil cüzdanlar sayesinde, müşteriler herhangi bir bilgi kaydetmeden, güvenli şekilde ödeme gerçekleştirme imkanı sunar.  Bu sayede, mobil e-ticaret geniş bir alanda kullanılma imkanı bulur.

Mobil E-Ticaret Nasıl Çalışır?

Kablosuz ağlara bağlı şekilde gerçekleştirilen satın alma işlemleri, e-ticaret siteleri ya da çevrimiçi pazar yerlerinin güvenli şekilde geliştirdiği mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştirilir. Mobil e-ticaret uygulamalarının başarı kriterleri, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Mobil trafiğinin yüksek olması,
  • Ortalama sipariş değerlerinin yüksek olması,
  • Siparişlerin zaman içinde geçirdikleri değişim,
  • Mobil ziyaretleri esnasında, kullanıcıların sepetlerine kaç adet ürün ekledikleri, ekledikleri ürünlerden kaç tanesini satın aldıkları ve buna benzer müşteri davranışları mobil e-ticaret uygulamalarının başarı kriterleri arasında yer almaktadır.

Bu kriterlerin ayrıntılı olarak incelenmesi, e-ticaret platformlarının daha iyi anlaşılmasını ve bu platformlarla ilgili işlevsel çıkarımlar yapılmasını mümkün kılar. Mobil e-ticaret sitelerinde satış yapmak isteyen kişiler, uygulamaların yükleme süreleri ve çevikliğinin müşterinin memnun kalacağı seviyede olmasına özen göstermelidir.

Mobil ödemeler, e-ticaretin bir türü olarak karşımıza çıkar. Eşler arası paylaşım esasına göre çalışma prensibine sahiptir. Kullanıcılar ilk aşamada, mobil cihazlarını banka kartlarının bilgileriyle eşleştirmelidir. Ardından, mevcut bilgileri kullanarak dijital ya da fiziksel ödeme yapmaları gerekir. E-ticaret platformlarına bir alternatif olarak, NFC yöntemi de tercih edilebilir. NFC teknolojisi, akıllı telefon ya da tabletlerin kullanımıyla ödeme yapılmasını mümkün kılar. Cep telefonları ya da tabletlerin, mobil ödeme esnasında aktif olarak kullanılması, bu alanlarda güvenlik önlemlerinin istenilen oranda arttırılması zorunluluğunu ortaya çıkarır. E-ticaret sistemleri, mobil cihazlar üzerinden sağlanan işlemlerin, özelleşmiş bir alt kolu olarak bilinmektedir.

Mobil E-Ticaretin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

E-ticaret yöntemleri, günlük yaşamda oldukça kolaylık sağlar. Daha hızlı, güvenli ve kolay ödeme yöntemlerini sizlerle buluşturur. Bu aşamada, tüm teknolojik gelişmelerden de yararlanmış olur. Kullanıcıların ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanan uygulamalar üzerinden, daha kolay ve hızlı alışveriş deneyimini sizlerle buluşturur. Mobil e-ticaret avantajları incelendiğinde, karşımıza genel olarak şu noktaların çıktığını görebiliriz:

  • Uygulamaların daha erişilebilir olması sayesinde, ziyaretçi ve satış sayısının da arttığı görülebilir.
  • Tüketicilere bilgisayara gerek kalmadan ürün ve fiyat karşılaştırmaları yapmaları adına imkan sağlar. Uygulama üzerinden kullanıcı yorumlarına da ulaşmak oldukça işlevseldir.
  • Ürün yelpazesini daha geniş ve aynı zamanda ulaşılabilir seviyede tutar.
  • Satış kanalı alanında değişik fikirler sunar.

Mobil E-Ticaret Hangi Alanlarda İşinize Yarar?

E-ticaret birçok alanda yer alan farklılığı sizlerle buluşturur. Pazarlama potansiyelinizin seviyesi ne olursa olsun, potansiyelinizin yüksek ölçüde artmasını sağlar. Buna ek olarak, şu alanlarda işinize yaradığını, net olarak görebilirsiniz:

  • Mobil uygulamalar içerisinde yer alan farklı eklentilerle e-ticaret planlarınızla ilgili farklı projeler geliştirebilirsiniz. Bu şekilde daha geniş alanda müşteriye ulaşabilirsiniz. Daha geniş müşteriye ulaşırken ihtiyacınız olan, teknolojiye net şekilde ayak uydurmaktır. Böylece rakiplerinizin de önüne geçmiş olursunuz.
  • Farklı uygulamalar sayesinde, müşterilerinizin telefonlarına bildirimler gönderebilirsiniz. Bu şekilde dikkatlerini çeker ve ilginizin onların üzerinde olduğunu net bir şekilde gösterme imkanı elde edersiniz.
  • Satış kar oranlarınızda önemli ölçüde artışlar görebilirsiniz. Daha karlı satışlar yaparak büyüme oranlarınızı istediğiniz oranda şekillendirebilirsiniz.
  • Markanızın tanınma oranını istediğiniz seviyeye getirebilirsiniz.
  • Çevrimiçi platformlara karşı artan ilgiyi, kendi lehinize kullanabilirsiniz. Sosyal medya trendlerini takip etmek ve dijitale hakim olmak bu noktada yardımcınız olur. Sizlere farklı açılardan bakma imkanı sunar.
  • Mobil uygulamalarınızın hızını yüksek oranda tutarak, istediğiniz oranda trafik elde edebilirsiniz.

E-Ticaret Sitelerinde Mobil Uyumluluk Nedir?

İnternet kullanımı, her geçen gün artış gösterir. E-ticaret siteleri, bu alanda en hızlı yükseliş gösteren alanlardan birisidir. Sağladıkları kolaylıklar ve uyumlu ara yüzleri nedeniyle popülerlikleri hızlı oranda artış göstermektedir. On yıl öncesinde bakıldığında, e-ticaret sitelerinin önemli ölçüde değiştiği gözle görülebilir. Geçmişte yalnızca bilgisayar üzerinden alışveriş yapma imkanı bulunurken, günümüzde mobil cihazlar üzerinden de alışveriş yapılabilmektedir.

Günümüzde mobil e-ticaret yöntemlerinin gelişmesiyle mobil cihazlardaki uygulamaların ara yüzleri de değişmiştir. Hem pazar yeri olarak hem de satış ve pazarlama alanında mobil uygulamalar aktif olarak kullanılmaktadır. E-ticaret sistemleri, değişen yapısıyla mobil cihazlara uyumlu hale gelmiştir. Günün her saati, her yerden mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapma deneyimi mümkündür. Akıllı telefonlar üzerinden açılan e-ticaret pazar yerlerinde hem masaüstü hem mobil site seçenekleri bulunur.

Masaüstü sitelerinde, çok sayıda reklam ve banner bulunur. Buna alternatif olarak, mobil uygulama üzerinde sadece işlevsel alışveriş deneyimini kişilerle buluşturan alanlar bulunur. Mobil uyumlu tasarım ifadesi, mobil cihazlara uygun olarak tasarlanan web sitelerini ifade eder. Web sitelerinin genel içerikleri, akıllı telefonlar üzerinde daha küçük görünür. Bu tür içerikler, masaüstü bilgisayarların geniş yapısına uygun değildir. Web sitesinin işlevsel yapısı, cihazdan bağımsız olarak her zaman aynıdır.

Mobil Uyumluluk Sürecinin Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, gün boyu başında oturmamıza uygun cihazlar değildir. Bu durum, bazı açılardan işlevselliklerini kaybetmelerine neden olur. Akıllı cep telefonları, bilgisayarlarla kıyaslandıklarında, önemli oranda avantajlara sahip oldukları görülebilir. E-ticaret siteleri, cep telefonlarının işlevsel yapılarından olumlu anlamda etkilenir. Her an, her yerde ulaşılabilir hale gelebilmektedir.

Mobil e-ticaret yöntemleri incelendiğinde, bunların arasında en çok kazandıranın, mobil uygulama tasarlamak olduğu görülür. E-ticaret çalışmaları için bir site tasarlamak, web sitesi ziyaretlerini hızlı şekilde alıcıya dönüştürmenizi sağlar. Ürün ya da hizmetleriniz ne kadar iyi olursa olsun, mobil uyumluluğu yoksa bu noktada ciddi oranda müşteri kaybedebilirsiniz. Mobil uyumluluk süreçleri, sizlere şu noktada kolaylıklar sağlar:

  • Kullanıcılar istedikleri her yerden alışveriş yapma imkanına sahiptir.
  • Yeni müşterilerle birlikte e-ticaret firmalarının büyümelerine imkan tanır.
  • Müşteriler için oldukça pratik alışveriş deneyimi sunar.
  • Satışları arttırmak isteyenlere, oldukça işlevsel bir kullanım alanı sunar.
  • Online alışveriş deneyimlerinde, sabit cihaz kullanmaya gerek kalmaz.

Mobil uyumluluk süreçleri, teknolojik gelişmelerle yakından ilgilidir.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap