1. Ana Sayfa
  2. Girişimcilik

KOSGEB’in Kadın Girişimcilere Sağladığı Destekler

KOSGEB’in Kadın Girişimcilere Sağladığı Destekler
+ - 0

Kadın girişimciler için sağlanan destekler çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından verilmektedir. 

Bunlar içerisinde en bilindik olanı KOSGEB’dir. Kadınların iş hayatına adım atmaları ve kendi ayakları üzerinde durabilmelerini destekleyen bu kuruluşlar, kadınlara pek çok olanak tanımaktadır.  Özellikle hibe desteği, düşük faizli ya da faizsiz kredi destekleri kadın girişimcileri iş yeri açma açısından teşvik etmektedir. Peki, ama KOSGEB’in kadın girişimcilere destekleri nelerdir?

Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurumlar

Kamu ve özel kuruluşlar kadın girişimcileri destelemek için maddi yardım sağlamaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar;

  • KOSGEB
  • TKDK
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı
  • Kadın girişimciler derneği
  • Bankalar olarak sıralanabilir.

Maddi destek için gerekli şartları karşılayan kadın girişimciler rahatlıkla kendi işlerini kurabilir. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kendi bünyesinde ev hanımlarının çalışmasını desteklemek için 15 bin TL’lik faizsiz kredi verir. Bu kredinin ilk 2 yılı geri ödemesizdir. Sonraki 6 ay ise faizsiz olarak geri ödeme yapılabilir.

KOSGEB Hibe Desteği Almak İçin Neler Yapılır?

Kadın girişimciler, KOSGEB’in açmış olduğu desteklere başvuru yapabilmek için ilk olarak uygulama eğitimlerini tamamlamalıdır. KOSGEB’in sitesinden veya KOSGEB ile anlaşma sağlayan kurumlar aracılığıyla Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nden başarıyla geçen kadınlar hibe desteği için başvuru yapabilir. Başvuru için sizden istenen belgeler;

  • Kimlik
  • Eğitim sonunda almış olduğunuz sertifika
  • KOSGEB’in sitesinden doldurabileceğiniz taahhütname
  • Hangi sektörde çalışmayı düşünüyorsanız bu işe ait hazırlamış olduğunuz iş planınız

Bu belgeleri hazırladıktan sonra KOSGEB’in incelemeleri sonucunda hibe desteği alabilirsiniz. Hibe desteği, KOSGEB’in kadın girişimcilere destekleri içerisindeki en önemli destek sayılabilir.

KOSGEB’in Kadın Girişimci Desteği İçin İstediği Şartlar Nelerdir?

KOSGEB kadın girişimcilere destek vermek ve bu desteklerden yararlanmaları için bazı şartlara sahip olmasını ister. Bu şartlar ise;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma
  • 18 yaşını doldurmuş olma
  • Daha önce düşünceniz olmasına rağmen hiç KOSGEB ’ten hibe almamış olmak
  • 18 yaş üstü kadınların genç girişimci geliştirme programını bitirmesi
  • Açılacak iş yerinin 3 yıl boyunca faaliyette bulunması
  • Küçük ölçekli işletme kurma danışmanlığı desteği programını tamamlayıp bunu belgelemek
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne kayıt yaptırmış olma gibi şartlara uyarak KOSGEB’in size sunduğu ve desteklenen iş alanları üzerinden hibe alabilirsiniz.

İnternet üzerinden veya KOSGEB’e kendiniz giderek destek için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Belirtilen bu şartlara uyan kadın girişimciler, KOSGEB’den 50 bin TL’lik hibe desteği almaya hak kazanır. Alacağınız araç, gereç, mobilya ya da makine gibi temel ihtiyaçlarınız içinse %0 faiz oranıyla 100 bin TL’lik kredi verilir.

KOSGEB’in Kadın Girişimcilere Destekleri Nelerdir?

TKDK (Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), tarımla uğraşan girişimci kadınlar için yüzde 70 oranında hibe desteği sağlamaktadır. Bu sayede ülkemizdeki tarım sektörünün gelişmesine de katkı sağlanmış olur. Kırmızı ve beyaz et imalatı, arıcılık, süt imalatı, mantar üretimi gibi geniş alanlarda faaliyet gösterilmektedir. Ancak bu işler için yeterli sermayesi bulunmayan kadınlar için IPARD şartları karşılandığı takdirde TKDK hibe desteğini vakit kaybetmeden size sağlıyor. Bu hibe desteğinden sadece tarımla uğraşan kadınlar değil çiftçilikle uğraşan kadınlarda faydalanabilmektedir.

Hibe desteğinden yararlanmak için 65 yaşını geçmemiş olmanız, bir tarım alanında aktif olarak çalışıyor olmanız ve başvuru yapacağınız alana ait elinizde bir diplomanızın olması gerekmektedir.

KOSGEB Girişimci Desteği Nedir?

KOSGEB’in kadın girişimcilere destekleri; geleneksel ve ileri girişimci desteği olarak ikiye ayrılmaktadır.  Bu iki destekten yararlanabileceğiniz gibi yapmak istediğiniz işe bağlı olarak sadece geleneksel girişimci desteğinden de yararlanabilirsiniz. Bu destekler için KOSGEB’e giderek ya da internet üzerinden eğitimlere katılıp sertifika almanız gerekir. Alacağınız bu sertifikalar sayesinde hayalinizdeki işe bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.

KOSGEB Geleneksel Girişimci Desteği

KOSGEB geleneksel girişimci desteği aracılığı ile kadın girişimcilere minimum 10 bin TL’lik hibe desteği sağlamaktadır. Söz konusu olan bu program ile kadınların alabileceği en yüksek yardım ise 60 bin TL’dir. Geleneksel girişimci desteği ile kadınlar açtıkları işletmenin, makine ve işletme için gerekli olacak giderleri bu hibeden karşılamaktadır.

İşletme giderleri, iş yerinizin kirasını ve yanınızda çalıştıracağınız personelin maaşını da kapsamaktadır. Geçmiş senelerde, kadın girişimcilerin aldıkları makineleri 2 sene kullanma şartı bulunmaktaydı. Ancak artık bu şart ortadan kalkmıştır.

Geleneksel girişimci desteğinden yararlanabilmeniz için bu alana ait eğitimleri tamamlayıp girişimcilik belgenizi almanız gerekir. Aksi takdirde girişimcilik belgesi bulunmayanlar, KOSGEB’in kadın girişimcilere destekleri için sunduğu imkanlardan yararlanamayacaktır.

KOSGEB, gerçek kişi statüsünde kurulan işletmeler için bir kereye mahsus olarak 5 bin TL’lik hibe desteği sağlamaktadır. Eğer kurduğunuz şirket sermaye şirketi olarak geçiyorsa KOSGEB’in kuruluş olarak sağladığı destek 10 bin TL olmaktadır.

KOSGEB İleri Girişimci Desteği

Bu destek türü, yeni işletme sahibi olacak kadın girişimcilere sağlanmaktadır. İleri girişimci desteği, geleneksel girişimci desteğinin bir üst seviyesidir. İleri girişimci desteğini alabilmeniz için ayrıca eğitimlere girerek ileri girişimcilik sertifikası almanız gerekir. KOSGEB’in ileri girişimciler için sağladığı hibe desteğinin en yüksek limiti 370 bin TL’dir. KOSGEB’in sunduğu bu hibe desteğinin asıl amacı ise teknolojik makinelerin alımının kolay bir şekilde yapılmasıdır. Makinelerin seviyesine göre kadın girişimcilerin alacakları hibe tutarı da değişkenlik gösterecektir.

KOSGEB’in kadın girişimcilere destekleri kapsamında teknoloji seviyesine göre sunduğu destek tutarı;

  • KOSGEB, alacağınız düşük ya da orta teknoloji seviyesine sahip olan makinelerin 100 bin TL’lik ödemesi için girişimcilere 75 bin TL hibe vermektedir.
  • Orta teknoloji seviyesine sahip bir işletme fikrine sahipseniz eğer 200 bin TL’lik ödemenizin 150 bin TL’sini yine KOSGEB yapacaktır.
  • Son model yüksek teknoloji seviyesinde bir işletme kurma hayaliniz varsa 300 bin TL’lik ödemenin 225 bin TL’si size hibe edilecektir.

Sizlerde açmak istediğiniz işletmeye göre KOSGEB’in kadın girişimcilere destekleri ile hayallerinize bir adım daha atabilirsiniz.

KOSGEB’in Kadın Girişimcilere Destekleri İle Bir İşletme Sahibi Olmak

KOSGEB size hibe desteği sağlamak için sizden iyi bir proje fikri beklemektedir. Kurum, sunduğunuz projenin gerçekten ihtiyaç dahilinde olup olmadığını, ekonomiye olabilecek katkısını, istihdam için gerekli olan her şeyi içinde barındırıp barındırmadığını inceleyecektir. Bu yüzden iş yeri kurmaya karar verdiğinizde araştırmasını ve altyapısını iyi bir şekilde yapmanız gerekir. Ayrıca, müşteri potansiyelinizi, piyasanın durumlarını ve maliyetlerinizi iyice değerlendirip olası riskleri ve kazançları öğrenin.

KOSGEB’in size verdiği 5 bin TL’lik işletme kuruluş parası verilmektedir. Bunun üzerine yanınızda çalıştıracağınız işçi sayısı kadar da prim günü sayısı üzerinden 5 ila 20 bin daha KOSGEB tarafından ek para verilmektedir. İşletmenizin kirası, içi için gerekli olan malzeme ve mobilya ücretleri de size hibe ediliyor. İşletmenizin açılışını yaptıktan sonra KOSGEB’in uzman ekibi sizi ve işletmenizi bir süre takip edecektir. Böylece KOSGEB işletmenizin durumunu yakından görebilecektir.

KOSGEB’in Kadın Girişimcilere Destekleri Hangi Sektörlerde Geçerli

KOSGEB’in kadın girişimcilere destekleri her sektör için geçerli değildir. Bu yüzden açmak istediğiniz işletmenin bu hibe kapsamında olup olmadığını araştırın. KOSGEB, bakkal, kuaför, terzi, berber, pastane, camcı, fırıncı, börekçi, kuru temizleme gibi küçük esnaflara ve hizmet sektöründe çalışmak isteyen kişilere 60 bin TL hibe desteği vermektedir.

Yorum Yap