1. Ana Sayfa
  2. Girişimcilik
Trendlerdeki Yazı

KOSGEB Faizsiz Kredi Nedir? Şartları Nelerdir? Kimler Başvurabilir?

KOSGEB Faizsiz Kredi Nedir? Şartları Nelerdir? Kimler Başvurabilir?
+ - 0

KOSGEB faizsiz kredi ile ilgili pek çok ayrıntı merak konusu olmaktadır. Peki KOSGEB faizsiz kredi şartları nelerdir ve kimler başvurabilir? Bilindiği gibi KOSGEB girişimcilere yönelik pek çok farklı uygulama gerçekleştiren kurumların başında gelmektedir. Son dönemlerde gündemde olan ve 3 yıl geri ödemesiz şekilde çekilebilecek KOSGEB destek paketinin ayrıntıları merak edilmektedir.

Hem tüm miktarı faizsiz olarak sunulan hem de 3 sene boyunca geri ödeme talep edilmeyen kredi dahilinde mikro işletmeler için 30.000 TL ve küçük işletmeler için de 75 bin TL’ye kadar destek sağlanması beklenmektedir. Bu destek paketinin sunulmaz sebeplerinin başında pandemi sebebiyle nakit akışını da sorun yaşayan ya da gelir kaybı olan firmaların istihdamını koruma amacı yatar. Özellikle imalat sektöründe yer alan küçük ve mikro ölçekli işletmelere yönelik sunulan hizmetlerden birisidir.

2017 tarihinden sonra kurulan imalat, bilimsel ARGE ve bilgisayar programlama gibi alanlara yönelik işletmeler için KOSGEB aracılığıyla küçük bir mikro işletmeleri hızlı destek programı ile sermaye desteği sağlanmaktadır. Desteğin öncelikli amacı ise sektörde yer alan küçük ve mikro işletmeleri salgın koşullarına rağmen çalışmalarını sürdürmesi ve istihdamın korunmasıdır. Konu dahilinde araştırılan içeriklere yazımızın devamında değiniyor olacağız.

Kimler KOSGEB Desteğinden Faydalanabilir?

KOSGEB desteğinden faydalanacaklar öncelikle üretim sektöründe yer alan farklı ölçekteki işletmelerdir. Ya da daha önce belirtildiği gibi bilimsel ARGE projelerinde ve bilgisayar programlama gibi içerikler de işlem yapan genç işletmelerdir.

Bu anlamda KOSGEB desteğine başvurabilir. Ancak iki içerikten sadece birine başvuru yapılma izni verilmektedir. Konu dahilinde merak edilen unsurlardan bir diğeri de KOSGEB desteklerinden kimlerin faydalanamayacağı sorusudur. KOSGEB desteğinden faydalanamayacak kişiler temel olarak aşağıdaki şekildedir:

  • KOSGEB girişimci kredi faiz desteği hizmetinden yararlanan işletmeler
  • Vakıflar Bankası, Türkiye Halk Bankası, Ziraat Bankası kapsamında pandemi nedeniyle 2020’de ilan edilmiş olan işe devam kredisinden Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla faydalanan işletmeler
  • Dünya Bankası aracılığı ile kısıtlanmış olan sektörlerde yer alan işletmeler
  • Yasal zaman üzerinde vadesi geçmiş olan ve taksitlendirilmemiş ya da tecil edilmemiş Sosyal Güvenlik ya da vergi borcu olan firmalarda desteğe başvuramaz.

KOSGEB Faizsiz Kredi Başvuru Şartları Nelerdir?

KOSGEB dahilinde 3 yıl geri ödeme talep edilmeyen ve faizsiz olarak sunulan destek kredisinin başvuru şartları ayrıntılıdır. Öncelikle içinde bulunulan sene itibarıyla bir önceki yıla göre gelir kaybı yaşamış olma kriteri göze çarpar.

Ayrıca bir önceki yılda asgari gelir hacmine ulaşmış olma kıstası da gerekli bir diğer unsurdur. İmalat sektöründe belli alanlarda hizmet sunma şartı aranmaktadır. Ayrıca faizsiz kredi için küçük ve mikro ölçekli İşletmeleri başvura binmesi mümkündür. Temel olarak KOSGEB kredi başvurusu 2021 bünyesinde ve 2022 için başvuru şartları bu şekilde özetlenebilir.

KOSGEB Destek Miktarı

KOSGEB destek miktarı bu alanda araştırılmak ile birlikte destek kredisinin en önemli noktalarından birisi faizsiz olarak sunulması ve bir teminat talep etmemesidir. Ölçek kapsamında geri ödemeli olarak sunulan desteğin üst limitleri mikro işletmeler için 3 ay boyunca 10.000 TL şeklinde ve toplamda 30000 TL’dir. Küçük işletmeler içinse 3 ayda 25000 TL ve toplamda 75 bin TL rakama tekabül eder.

Bu miktarlar üst limitleri gösterdiği için işletmenin içeriğine bağlı olarak farklılık gösterebilir ve daha düşük ödemeler yapılabilir. Bu ödeme şartlarını değiştiren ayrıntılar; giderler açısından harcama beyanı ve SGK 4A’lı çalışan sayısı gibi unsurlardır.

Destek Kapsamında Kabul Edilen Uygun Giderler Hangileridir?

KOSGEB herhangi bir kredi sunacağı zaman destek kapsamına giren işletmenin uygun giderlerini ölçer. Bunlar temel olarak personel giderleri ve işyeri kirası olarak sıralanabilir. Ayrıca düzenli şekilde ödenen işletim giderleri yani elektrik, tesise bağlı olan su gideri, gaz gideri, iletişim gideri gibi sıralanabilir.

Ayrıca üretim malzemesini içeren çeşitli malzeme giderleri de bu masrafı dahil edilir. İmalat sektöründe değil Bilişim sektöründe kredi almak isteyenler için teknolojik faaliyetlere dair giderler göz önünde bulundurulur. KOSGEB başvuru şartları incelenirken yukarıda sunulan bilgilerin tümü incelenmelidir.

KOSGEB Kredi Başvuru Tarihi

Her sene belirli dönemlerde KOSGEB tarafından belirlenen kredileri ait başvuru tarihi açılır. Genellikle 19 gün civarı olan bu başvuru süresinin KOSGEB’in ana sayfası üzerinden takip edilmesi gerekir. Bazı durumlarda tarihlerde güncelleme yapılabilir. Dolayısı ile en sağlıklı bilgi almak için sitenin ana sayfasını takip etmek önemlidir.

KOSGEB Faizsiz Kredi Başvurusu

KOSGEB faizsiz kredi başvurusu yapılırken yukarıdaki şartların sağlanması önceliklidir. Başvuru yapmak için KOSGEB’in ana sayfası üzerinden e-hizmetler bölümüne giriş yapılması gerekir. Mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programı başvurusu başlığı altında çevrimiçi olarak işlem gerçekleştirilir. Eğer kuruma kayıtlı değilseniz öncelikle KOSGEB veri tabanına kaydolmak ve KOBİ bilgi beyannamesini güncellemek gerekir. Internet başvurusu dışında KOSGEB’e elden herhangi bir belge teslimi yapılmaz.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap