İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Kapsamlı E-Ticaret Rakip Analizi Rehberi

Kapsamlı E-Ticaret Rakip Analizi Rehberi
+ - 0

E-Ticaret anahtar kelime analizi, sitenizin ve işinizin yükselmesinde belirleyici unsurlar arasındadır.

Organik bir trafik elde etmek için arama motoru optimizasyonu bu noktada en önemli araçtır. Hangi sektörde olursanız olun arama motoru optimizasyonu (SEO) hakkında bilgi sahibi olmalısınız. SEO, hedef müşteri kitlenize daha kolay ulaşabilmenizi sağlar.

SEO’nun birden fazla sahası vardır. Temel taktiklerinden biri ise anahtar kelime analizidir. Sitenizi doğru anahtar kelime analizi ile optimize etmelisiniz. Bunun için e-ticaret rakip analizi, sitenizin hızlı bir şekilde yükselmesini sağlar.

Dijital pazarlama dünyası büyük oranda rekabetten oluşur. Eğer bu dünyanın içine yeni girdiyseniz, rakiplerinizin trafik aldığı kelimeleri öğrenmelisiniz. Doğru analiz ile sitenizi arama motorları içinde ön plana çıkartabilirsiniz.

Rakip Analizi Nedir?

Dijital pazarlama dünyasına yeni girenlerin karşısına ilk çıkan kavramlardan birisi rakip analizidir. Sektörel olarak her firmanın rakip ve rekabet analizi sahası birbirinden farklıdır. E-ticaret rakip analizi, içinde bulunduğunuz sektörde güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemek için kullanılır. Güçlü rakiplerinizin pazarlama stratejisi hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Böylece e-ticaret alanında adımlarınızı atarken güvenilir bir yol izleyebilirsiniz.

İçinde bulunduğunuz sektör içerisindeki avantaj ve dezavantajları öğrenmenize olanak sağlar. Rakip analizi yaparak işinizin daha başında önünüze çıkabilecek sorunları görüp buna bağlı stratejiler geliştirebilirsiniz.

Rakip analizi yapabilmek için günümüzde çok sayıda araç kullanılıyor. Elbette hepsinin size doğru sonuçlar verdiğini söyleyemeyiz. Yine de farklı araçları kullanarak edineceğiniz bilgiler, işletmenizin ve e-ticaret sitenizin doğal bir trafik yakalamasını mümkün hale getirir. E-ticaret rakip analizi sayesinde rakiplerinizin pazarlama, planlama, fiyatlandırma gibi konularda izledikleri yolu takip edebilirsiniz.

Rakip Analizi Size Hangi Bilgileri Verir?

  • Rakiplerinizin müşteri kitlesi
  • Web sitesi özellikleri
  • Pazarlama stratejileri
  • Kargolama işlemleri
  • Mailing marketing taktikleri
  • Öne çıkarttıkları ürünler
  • Trafik aldıkları anahtar kelimeler

Rakip analizi ile rakipleriniz hakkında yukarıda belirtilenler ve daha birçok konuda fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca neyi değerlendirmek ve analiz etmek istediğinize bağlı olarak rakip analizine yön verebilirsiniz.

E-Ticaret Rakip Analizi Yapmak Size Ne Kazandırır?

Sektörü tanıma, yorumlayabilme ve kendi e-ticaret sitenizin durumu hakkında bilgilenmek noktalarında e-ticaret rakip analizi yapmak size büyük avantajlar sağlar. Bir web sitesi için rakip analizinin önemi süreç içerisinde kendisini gösterir. Kısa ve uzun vadeli planlamalarınızı yaparken stratejik olarak size yol gösterir. Kendi sektörünüz ve dijital pazarlama konularında bilginizi arttırmanızı sağlar. Özellikle dijital dünyada kalıcı bir yer edinmek istiyorsanız rakip analizi yapmak şarttır diyebiliriz.

  • Analiz yaparak rakiplerinizin pazarlama taktiklerini çözümleyebilirsiniz. Bu size daha orijinal ve özgün pazarlama kararları almak noktasında yarar sağlar.
  • Sektörünüz içerisindeki trendleri hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz. Hangi ürünlere yüksek talep olduğu, potansiyel müşteri kitlesinin talepleri gibi konularda fikir yürütebilirsiniz. Yaratıcı fikirler ortaya koymak bakımından bu adımları takip etmek gerekir.
  • Müşterilerinizle iletişim noktasında daha önce denenmemiş ve getirisi olan yöntemleri daha hızlı tespit edebilirsiniz.
  • İçinde bulunduğunuz pazar sahası ve rakiplerinizin bu sahadaki hakimiyetlerini ölçebilirsiniz. Bu sayede avantajları ve dezavantajları belirlemek daha kolay hale gelir.

E-Ticaret Siteniz İçin Doğru Anahtar Kelimeleri Bulmanın Önemi

Kullandığınız anahtar kelimeler, arama motorlarına sitenizin hangi sektörler ilgili olduğunu gösterir. Pazarladığınız ürünleri en iyi şekilde anlatır. Doğru anahtar kelime analizi sayesinde arama motorlarında potansiyel müşteri kitlenize hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Aktif ziyaretçiler, ilgilendikleri ve aradıkları ürünü, karşılarına çıkan sonuçlar üzerinden satın alırlar. Bu yüzden SEO, organik trafik yaratmak isteyen e-ticaret siteleri için önemli bir araçtır. İçinde bulunduğunuz sektör ve pazarladığınız ürüne dair uygun anahtar kelimeleri seçmelisiniz. Bu sayede organik bir trafik elde edebilirsiniz.

E-Ticarette Adım Adım Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

E-ticaret ve dijital pazarlama dünyasında rakip firmaların analizini yaparak hareket etmelisiniz. Özellikle yeni başladıysanız bu sizin daha emin adımlarla ilerlemenizi sağlar. Rakip analizi, rakipler karşısında kendi güçlü ve güçsüz yanlarınızı tespit edebilmenize yardımcı olur.

Öncelikle rakiplerinizi doğru belirleyin. Doğru anahtar kelime analizleri ile sektörde yükselebilirsiniz. Rekabet analizi rakiplerinizin önüne geçmenize ve marka değerinizi arttırmanıza yardımcı olur. Bunu sağlamak için rakip ve rekabet analizine ihtiyacınız var.

E-ticaret rakip analizi, SEO kurallarına uygun anahtar kelimeleri tespit etmek için yapılır. Yapılan analizlerde amaç üst sıralara yükselen şirketlerin trafik aldığı kelimeleri belirlemektir. Bunun yanı sıra rakip şirketlerin reklam stratejileri, satış politikalarını gözlemlemelisiniz.

Rakipleriniz hakkında bildiğiniz en çok satılan ürünler, pazar payı vb. kendi firmanızın stratejilerini belirlerken size yardım eder. Sektöre yön veren öncü rakiplerinizi takip ederek kendi firmanızı üst sıralara taşıyabilirsiniz.

1. Rakiplerinizi Belirleyin

Rakip analizi yapmak için öncelikle rakiplerinizi belirlemeniz gerekir. Peki, rakiplerinizi nasıl belirleyeceksiniz? Bunun için sosyal medya ve Google’dan yardım alabilirsiniz. Bu kanalların dışında rakip analizi yapmak için kullanılan araçlardan da yararlanabilirsiniz.

  • Web siteniz hangi sektöre dahil?
  • Hangi marka ve e-ticaret siteleri ile aynı hedef kitleye hitap ediyorsunuz?
  • Sektörünüzde marka değeri yapmış siteler hangileri?

Bu soruları cevaplayarak rakiplerinizi belirleyebilirsiniz. Öncelikli olarak belirlediğiniz rakipleri bir şablon haline getirerek sınıflandırabilirsiniz. Bu sayede uzun vadeli olarak rakip analizi yapmanız mümkün olur.

2. Rekabet Analizi Araçları İle Veri Toplayın

Rekabet analizi yapmanızı sağlayan pek çok araç bulunuyor. Bu araçları kullanarak rakipleriniz hakkında çok sayıda bilgiye ulaşabilirsiniz. Veri toplama aşamasında sadece tek bir kanala bağlı kalmayın. Çünkü bu araçlar her ne kadar popüler ve güncel bilgi sağlasa da doğruluk payları değişkenlik gösterir. En doğru veri analizini yapabilmek için farklı alternatifleri değerlendirin. Özellikle Google bu konuda büyük bir kaynak vazifesi görür.

Rakip siteler hakkında inceleme yapmakla birlikte siteleri de yakından inceleyin. Sitenin açılma hızından bloglarına; sosyal medya hesaplarından mail marketing uygulamalarına kadar farklı konular üzerinde araştırma yapın. Unutmayın ki eğer bu sektörde yükselmek istiyorsanız araştırma ve veri toplamayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

3. Verileri Tablo Haline Getirin

Verileri düzenli bir şekilde tablolaştırın. Bu noktada bir e-tablo ile devamlı olarak analizlerinizi kaydedeceğiniz bir şablon kullanın. Hızlı ulaşılabilen ve kolay düzenlenebilen bir tablo ile çıkarımlarınızı daha kolay yapabilirsiniz.

Kendi web siteniz ve rakip siteler arasında karşılaştırmak istediğiniz konuları bu tabloda özelleştirin. Ürün, sosyal medya, fiyat, potansiyel müşteri gibi konularda elde ettiğiniz bilgileri düzenli periyotlarla güncelleyin ve karşılaştırma yapın.

4. Rakiplerinizi Sınıflandırın

Doğrudan rakip; dolaylı rakip ve üçüncül rakipler olmak üzere rakiplerinizi sınıflandırın. Bu sınıflandırma siteniz ve rakip siteler arasında karşılaştırma yaparken belirlediğiniz kriterler açısından yararlıdır.

Doğrudan Rakip: Aynı sektör içerisinde aynı hedef kitleye hitap ederek sizinle benzer ürünleri pazarlayan rakiplerinizdir. Önceliğiniz bu siteler olmalı.

Dolaylı Rakip: Pazarladığınız ürünün alt ya da üst sürümünü farklı hedef müşterilere sunan rakiplerinizdir.

Üçüncül Rakipler: Sizinle aynı hedef kitleye hitap etmesine karşın farklı bir ürün pazarlayan rakiplerinizi oluşturur. Sizinle doğrudan rekabet içerisinde olmasalar bile ilerleyen süreçlerde ortaya çıkabilecek rakip ya da ortaklık ilişkilerinizi şekillendirmek için bu rakipleri tanımalısınız.

5. Rekabette Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Belirleyin (SWOT Analizi)

Rakip analizinin diğer bir tarafı ise sektör içerisinde kendi artı ve eksi yönlerinizi tespit etmenizdir. SWOT analizi yöntemiyle işletmenizin güçlü; zayıf yönlerini belirleyin. Bunun yanı sıra avantajlarınızı, mevcut engelleri ve tehdit unsurlarını tespit edin. Sonuç olarak e-ticaret rakip analizi ile elde ettiğiniz verileri kendi sitenizin verileri ile kıyaslayın. Rakiplerinizin avantajlı ve güçlü yönlerini keşfederek mevcut planlamalarınıza şekil verin.

SWOT analizi yaparken odaklanacağınız veriler sektörel olarak değişkenlik gösterebilir. Yine de marka değeri; pazarlanan ürünler; çalışan sayınız; pazar sahanız önceliğiniz olmalı. Yakaladığınız fırsatlar ve karşınıza çıkan engeller süreç içerisinde kontrolünüz dışında değişecektir. Değişikleri kaydederek mevcuttaki durumunuzu iyileştirebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz E-Ticaret Rakip Analizi Araçları

E-ticaret rakip analizi için üzerinde durmanız gereken noktalar:

  • Rakip firmaların trafik aldığı anahtar kelimeler,
  • Ziyaretçi sayısı,
  • SEO görünürlüğü gibi başlıca noktalardır.

Bu bilgiler için rakipleriniz hakkında araştırma yapabileceğiniz çeşitli kanallar bulunur. Farklı olanaklar sunan bu araçları kullanarak arama motorlarında sitenizi üst sıralara taşıyabilirsiniz.

Anahtar kelime analizi SEO’nun kilit noktasıdır. Günümüzde anahtar kelime analizi yapabilmeyi sağlayan pek çok yöntem bulunur.

1. Analiz ve SEO Aracı: SEMrush

Özellikle Türkiye’de trafik alınan kelimelerin analizi için en çok kullanılan araçlardan birisi SEMrush’tur. Rekabet içerisinde olduğunuz sektörde doğru anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olur.

SEMrush, rakip analizlerinin yanı sıra daha birçok özelliği bünyesinde barındırır. Bu kanal aracılığıyla rekabet ettiğiniz web sitelerin önüne geçebilirsiniz. Oldukça geniş kapsamlı bir araçtır.

Kullanıcılarına üç farklı paket sunar. Uygulamanın 7 günlük bir deneme sürümü mevcuttur. Memnun kalmanız halinde ücretli plana geçebilirsiniz.

2. Similarweb: Web Analiz Aracı

SimilarWeb 2009 yılında kurulan bir bilgi teknolojileri şirketidir. Bu kaynak sayesinde rakip firmaların aylık ziyaretçi sayısını takip edebilirsiniz. Bunun yanı sıra belirli bir seviyede olsa bile rakiplerinizin trafik aldığı kelimeleri görebiliyorsunuz.

Trafik alınan kanalların yüzdesini göstermesi ise size kendi stratejilerinizi geliştirmede yardımcı olur. SimilarWeb sayesinde rakiplerinizin toplam trafiğinin yüzdelerini öğrenebilirsiniz. Yani ne kadarını reklamdan, sosyal medyadan ya da direkt olarak aldığını görebilirsiniz.

Raporu sunulan sayfaların alt kısmındaki veriler de sizin için yol gösterici olabilir. Yani SimilarWeb aracılığıyla potansiyel diğer rakiplerinizi öğrenebilirsiniz.

3. Ücretsiz Anahtar Kelime Araştırma Aracı: Ubersuggest

Ubersuggest, Neil Patel tarafından geliştirilmiştir. Özellikle e-ticaret rakip analizi yapmak isteyenler için büyük bir avantaj sağlar. Öncelikle kullanıcılarına anahtar kelime önerileri sunar.

Rakip siteleri sorgulayabilme özelliği sayesinde kendi firmanızı geliştirebilirsiniz. Kullanımı ise hem ücretsiz hem de son derece kolay.

  • Arama butonuna girip rakip siteyi yazın.
  • Ülke seçerek ‘Search’ butonuna tıklayın. Birkaç saniye içerisinde sonuçlar karşınıza çıkacaktır.

Bu kanal aracılığıyla rakip site hakkında çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz.

  • Hangi kelimelerden organik trafik aldığını,
  • Verdiği reklam sayısını,
  • Reklamlar için ne kadar maliyet ayırdığını görebilirsiniz.

4. Web Siteleri Teknolojilerini Gösteren Eklenti: Wappalyzer

Google Chrome ve Mozilla Firefox eklentisidir. Wappalyzer eklentisi kendi siteniz ve diğer siteler hakkında size bilgi verir. Rakip firmalarında web sitelerinde kullandığı dijital pazarlama araçlarını öğrenmenizi sağlar. Ayrıca rakip sitede hangi teknolojilerin kullanıldığını da bu eklenti ile öğrenebilirsiniz.

Tarayıcınıza bu eklentiyi kurduktan sonra istediğiniz sitenin hangi teknolojileri kullandığını görebilirsiniz. Wappalyzer görebileceğiniz teknolojilerin başlıcaları:

  • SEO eklentisi,
  • Blog altyapısı,
  • Programlama dili,
  • Reklam ağı,
  • Veri tabanı,
  • Web sunucu olarak sıralanabilir.

5. Woorank: Ücretsiz SEO Analizi

Ücretsiz bir şekilde rakip SEO analizi yapabileceğiniz bir diğer araç, Woorank’tır. Kendi siteniz ya da rakip siteler hakkında sorgulama yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, rakip sitenin adını yazmak ve aratmak. Sonrasında kısa sürede sitenin SEO bilgilerine ulaşabilirsiniz. Elbette verilen analizleri yorumlayabilmek için SEO bilginizin olması gerekiyor.

Dijital dünyada rakiplerinizin trafik aldığı kelimeleri öğrenmek için farklı araçlara başvurabilirsiniz. E-ticaret rakip analizi sayesinde sitenizi ve işlerinizi kısa sürede yükseltebilmeniz mümkün. Sitenizin arama motorunda üst sıralara çıkmasını istiyorsanız mutlaka farklı kaynaklarda analizler yapın. Böylece kendi e-ticaret siteniz için doğru stratejiler geliştirebilirsiniz.

Sosyal Medya Analiz Araçları

Dijital pazarlamada sosyal medyanın hatırı sayılır bir gücü vardır. Dolayısıyla rakipleriniz hakkında analiz yaparken sosyal medya planlamaları hakkında da fikir sahibi olmalı; araştırma yapmalısınız.

Kullanabileceğiniz araçlar arasında; Rival IQ, Sprout Social, Follewerwonk bulunur. Yine aynı hizmeti farklı yönleri ile sunan alternatif araçları da değerlendirebilirsiniz.

Sosyal medya analizi size, rakiplerinizin sosyal medya platformlarında nasıl ve ne aralıklarla paylaşım yaptığını gösterir. Takipçi aralığı, katılım oranları, orijinal ve yaratıcı fikirler hakkında veri toplayabilirsiniz. Kendi sosyal medya pazarlama ve reklam çalışmalarınıza yön verirken bu bilgiler mutlaka daha yaratıcı fikirler oluşturmanızı destekler.

Devamlı E-Ticaret Rakip Analizi Yapmayı Alışkanlık Haline Getirin

E-ticaret rakip analizi tek bir sefere mahsus yapılan bir uygulama değildir. Aksine süreç dahlinde ve tüm değişkenler hesaplanarak devamlı olarak yapılmalıdır. Bu hem rakiplerinizin hem de sizin sektör içerisindeki hakimiyetinizi öğrenmenizi sağlar.

Fırsatlar, avantajlar, tehdit unsurları devamlı şekil değiştirir. Özellikle dijital dünyanın kendisi başlı başına değişken ve hızlı dönüşüme müsait bir platformdur. Bu yüzden e-ticaret rakip analizi başta olmak üzere e-ticaret dünyasına atıldığınız andan itibaren araştırma yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Yukarıda bahsettiğimiz analiz araçlarını düzenli aralıklarla kullanmalı, rakiplerinizle birlikte kendi verilerinizi karşılaştırmalı olarak incelemelisiniz.

Analizlerinizi sistemli ve planlı şekilde yapın. E-tablo şeklinde kolay ulaşabileceğiniz şekilde şablon haline getirin. Unutmayın değişen ve kendini durmadan yenileyen bu dünyada rakip işletmeler ve siteler de kendilerini devamlı olarak geliştirir. E-ticaret evreninde hayatta kalmak ve işletmenizin marka değerini arttırmak için hızlı karar vermekten kaçınarak; araştırma ve verilerin ışığında hareket etmelisiniz.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap