1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

E-Ticarette Ürün Değişimi ve İade Süreçleri Nedir

E-Ticarette Ürün Değişimi ve İade Süreçleri Nedir
+ - 0

E-ticaret ürün değişimi fiziki mağazalarda yapılan değişim ve iade süreçlerine göre farklı şekilde yapılmaktadır. Fiziki mağazalardan alınan ürünlerde müşterinin ürünü dokunarak ve deneyerek alması söz konusu olduğundan dolayı iade ve değişim oranı e-ticarete oranla daha düşüktür. Ancak her iki yöntemde de sonuç olarak iade ve değişim, müşteriye tanınmış bir haktır. Bazı hallerde e-ticaret uygulamaları üzerinden yapılan satışlar sonucunda talep edilen değişim ve iade talebinde aksaklıklar yaşanmakta ve firma ile alıcı arasında hukuki sorunlar meydana gelebilmektedir.

E-ticaret uygulamalarından yapılan alışverişlerde sorun yaşamamak adına e-ticaret iade kanunu ile tüketiciye tanınan haklar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Ayrıca her bir e-ticaret sitesinin kendine has kuralları olabileceğinden hareketle alışveriş yapmadan önce sitenin ürün ve iade politikasını incelemek yaşanacak olası aksilikleri önlemeye yardımcı olacaktır.

E-Ticarette Ürün Değişim ve İade Süreçleri Nasıl İşler?

Günümüzde giyecekten yiyeceğe, eğlenceden kişisel bakım ürünlerine kadar çok sayıda ürün, birçok e-ticaret sitesi tarafından satışa sunulmaktadır.  Oldukça zahmetsiz ve dakikalar içerisinde yüzlerce farklı ürünün incelenmesine ve mukayese edilebilmesine olanak sağlaması, bu yolla alışverişi cazip kılmaktadır. Ancak fiziki mağazalardan görerek ve deneyerek alışveriş yapmak, e-ticarete göre daha az iade ve iptalle sonuçlanmaktadır. E-ticaret sitesi üzerinden alışveriş yapan ve farklı sebeplerle üründen memnun kalmayan birçok tüketici aldığım ürünü iade etmek istiyorum ne yapmalıyım veya farklı bir ürünle değiştirmek istiyorum gibi araştırmalar yapmaktadır. Peki, bu tür bir durumla karşılaşan bir tüketici hangi yollara başvurmalıdır?

Öncelikle tüketiciler e-ticaret üzerinden yapılan alışverişlerde meydana gelebilecek sorunları ortadan kaldırmak adına düzenlenen Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik içerisinde kendisine tanınan haklardan haberdar olmalıdır. Bu yönetmelik gereği, müşteri herhangi bir e-ticaret sitesinden aldığı üründen herhangi bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içerisinde cayma hakkına sahiptir. Aynı süre içerisinde müşteri dilerse ürün değişimi talebinde de bulunabilmektedir.

İade ve Değişim Süreci Ne Zaman Başlar?

Kanunen tüketiciye tanınan iade ve değişim hakkı süresi, ürünün tüketici tarafından kargo firması veya lojistik firmasından teslim alınması ile başlar. Bu süre içerisinde başvuru yapılması halinde ürünün alındığı e-ticaret firması müşteri talebini karşılamak zorundadır. Ancak ambalajı açılmış elektronik ürünler ve elektronik ortamda paylaşılarak kullanımına başlanan ürünler e-ticarette iadesi olmayan ürünler kapsamındadır. Satıcı firma müşteri talebi kendisine ulaştıktan sonraki 10 gün içerisinde talebe yönelik işlemi sonlandırmak ve müşterinin masraflarını geri ödemek sorundadır.

Yapılan araştırmalara göre e-ticaret üzerinden yapılan alışveriş sonrası iade talepleri çoğunlukla ürünün beklentileri karşılamaması, ürünün e-ticaret sitesinde sergilenen üründen ebat, renk, boyut yönünden farklı olması veya tüketicinin artık sipariş ettiği ürüne olan ihtiyacının ortadan kalkmış olmasıdır. Her ne sebeple olursa olsun, tüketici kanunen kendisine tanınmış olan iade ve değişim hakkını belirlenen süre içerisinde kullanmakta özgürdür.

Yorum Yap