1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

E-Ticarette Kişiselleştirme Nedir? Neden Önemlidir?

E-Ticarette Kişiselleştirme Nedir? Neden Önemlidir?
+ - 0

E-ticaret sitelerinin mağazalardan pek bir farkı yoktur. Mağazalarda satış personelleri sizlere ilk olarak ne istediğinizi sorar, herhangi bir ürünü göstermez. Daha sonra diğer seçenekleri sunar. E-ticaret siteleri de aynı strateji üzerinden devam eder. Kullanıcılara öncelikli olarak en çok satılan veya daha önce satın aldığı ürünlere göre seçenekler sunar.

E-ticarette kişiselleştirme, kullanıcıların önceki eylemlerine, ürünlere göz atma davranışlarına, satın aldığı ürünlerin geçmişine ve diğer verilere dayalı olarak kullanıcılara öneri sunma özelliğidir. Kullanıcıların ilgisini ve dikkatini çekebilecek ürünleri ve teklifleri onlara sunmak e-ticaret siteleri için oldukça fayda sağlamaktadır. Kişiselleştirme ile sadece alışveriş yapanların ilgisini çekmekle kalmaz , tekrar satın almada ve satışları arttırmada oldukça etkili olur.

E-ticarette kişiselleştirme sayesinde firmalar müşterilerini daha yakından tanıma fırsatı yakalar. Müşterilerin daha yakından tanınması demek ihtiyaç ve isteklerinin karşılanması için bir adım önde olmayı sağlar. Bu sayede kullanıcılar ve firma açısından büyük faydalar sağlanır. Kişiselleştirmenin iki taraf açısından da olumlu yönleri mevcuttur. Müşteri en uygun ve istediği ürünü bulma fırsatı yakalarken, firma ise satışlarını arttırır. Aynı zamanda müşteri kazanır. Yani kısacası e-ticarette kişiselleştirmenin olumsuz bir yönü bulunmamakta daha çok kolaylık sunmaktadır.

E-Ticarette Kişiselleştirme İle Müşterilerinizi Tanıyın

Müşteriyi tanımak e-ticaret siteleri için oldukça faydalı olan bir durumdur. Müşterilerin en çok hangi alanlara yöneldiğini tespit etmelisiniz. Sonrasında o doğrultuda bir yön belirlemelisiniz. Sadece satış yapabilmek adına müşterilerin ilgilenmediği ürünleri onlara sunmak satışları olumsuz yönde etkileyebilir.

Müşterilere yanlış ürün seçenekleri sunmak satışlar üzerinde büyük bir etki yapmaz. Bu yüzden e-ticarette kişiselleştirme oldukça önemli bir rol oynar.

Müşterilerin ilgi alanlarını daha iyi anlamak adına kısa ve rahatsız edici olmayan anketler yapabilirsiniz. Anketler sayesinde müşterilerin ilgi alanlarını ve ihtiyaçları analiz edilebilir. Yapılan analizler kişiselleştirme için oldukça faydalı bilgiler içerir. Bunun sonucunda müşterilerinizi daha iyi tanıyarak onların devamlı olarak sitenizden alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.

Kısayol Seçenekleri Oluşturun

Her müşteriye özel olarak site içerisinde hızlı kısayol seçenekleri eklenebilir. Müşterinin verilerini inceleyerek ona özel bir menü oluşturulabilir. Örneğin müşteri sürekli olarak aynı sayfalara giriyorsa, bu sayfalardan oluşan bir menü olması iyi bir seçenek olabilir. Yapılan bu kişiselleştirme sonucunda müşteriler istediği ürüne kolayca ulaşım sağlayabilecektir.

Kişi Bazlı Fiyat Seçeneği

E-ticarette kişiselleştirme konusunda atılacak önemli adımlardan biri  de kişi bazlı fiyat seçeneği sunmaktır. Fiziksel mağazalarda herkes için aynı etiket fiyatı geçerlidir. Müşterilerin satın aldıkları ürünlerin fiyatlarının ortalamasına göre bir fiyat seçeneği belirlenebilir. Müşteriye bu fiyat bazında ürünlerde sunulabilir. Satışları arttırmada ve kar elde etmede oldukça fayda sağlayan bir yöntemdir.

Kişiselleştirilmiş Reklamlar

Sadece ürün bazlı kişiselleştirme olarak da düşünülmemelidir. Kullanıcıların dolaşım alışkanlıklarına bakılarak reklamlar da özelleştrilebilir. Reklamların da kişiselleştirilmesi oldukça önemli bir detaydır.

Sitenize girmiş fakat herhangi bir alışveriş yapmamış kişilere de kişiselleştirilmiş reklamlar sunma seçeneği vardır. Retargetting reklamlarından fayda sağlayarak, bu kişiye farklı platformlar üzerinde reklam sunulabilir. Sitede baktığı ürünler ya da favorilerine ekleyip almadığı ürünlerin reklamını başka sitelerde karşısına çıkarmak önemli bir pazarlama stratejisidir. Bu sayede müşteriyi tekrar sitenize çekme şansınız artar.

Dikkat Çekici Web Tasarımı

Kişiselleştirme çalışmalarının bir adımı da site tasarımın dikkat çekici olmasıdır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu müşterileri banner içinde boğmadan ve fazla açılır pencerelere maruz kalmadan yapılmasıdır. Belirli sayfalar daha çok tercih edilir olabiliyor. Bu sayfalara özel indirim kuponları veya kampanyalar oluşturulabilir.

Müşteri Odaklı Pazarlama

Müşterilerin karşısına ilgilendiği alanları çıkarmak önemli bir detaydır. İlgilendiği alanlara yönelmesini sağlayarak alışveriş yapma ihtimalini yükseltebilmek mümkündür. Kıyafet veya kozmetik alanları kullanıcının daha ok ilgisini çekiyorsa bu sayfalar daha sık karşısına çıkarılabilir. Yahut teknolojik aletler ile ilgileniyorsa bu alanla ilgili sayfalar da sürekli olarak karşısına çıkartılabilir.

En Popüler Ürünler

En popüler ve herkes tarafından tercih edilen ürünler, aynı şekilde müşteriye önerilebilir. Çünkü popüler ürünler çoğu kesimin ilgisini çeker. Bu açıdan neyin popüler ve en çok satıldığının bilinmesi satış açısından olumlu sonuçlar doğrur.

Kişiselleştirme Neden Önemli?

E-ticaret sitelerinde müşteri ile yüz yüze olunmadığı için nelerden hoşlandığını bilmek zordur. Hangi ürünlere karşı ilgisinin olduğu bilinmiyor ve dolayısıyla ona göre seçenekler sunmak zorlaşabiliyor. İkili ilişkinin olmaması nedeniyle müşteriye özel bir ilgi gösterilemiyor. E-ticarette kişiselleştirme bu yüzden oldukça önemlidir.

Kişiselleştirme, müşteri ile bağ kurmak ve isteklerini anlamak açısından öne çıkan bir konudur. Müşterilerin site üzerinde olan hareketlerini incelemek, bilgi toplamak ve bu bilgiler doğrultusunda da seçenekler sunmak müşteri ve firma arasında olan ilişkiyi olumlu yönde etkiler. Böylece güçlü bir ikili ilişki kurmuş olursunuz.

Yapılan kişiselleştirme sonucunda e-ticaret sitelerinin geri dönüşümleri büyük ölçüde artmaktadır. Artık kullanıcılar, ihtiyacı doğrultusunda ürün seçenekleri ve fırsatları sunan siteleri daha çok tercih ediyor. Kişiselleştirme ile müşterilerin satın alma kararları üzerinde olumlu etki yaratılabilmektedir.

Müşteriler her zaman için ilgi odağı olmayı ve kendini özel hissetmeyi severler. Bu yüzden kendine özel seçenekleri sunan firmaları daha sıklıkla tercih edebiliyorlar. E-ticarette kişiselleştirme satışların artması, müşteri kazanımı açısından ve müşteri ile iyi bir ilişki kurabilmek açısından oldukça büyük bir önem taşır.

Firmaların tercih edilme olanaklarının artmasına katkı sağlar. Rakip firmalar ile olan rekabette daha güçlü olması açısından da doğru kişiselleştirme yapmak son derece olumlu sonuçlar yaratır.

E-Ticarette Kişiselleştirmenin Firmalar İçin Avantajı Nedir?

E-ticarette kişiselleştirme firmalar açısından oldukça yarar sağlar. Bu yararlar doğrultusunda firmalar daha çok büyüme gösterir. Ürün çeşitliliği ve müşteri portföyü  genişler. Kişiselleştirme, firmalar açısından müşteri kazanımında oldukça fayda sağlar. Aradığını kolaylıkla bulan müşteriler bu konforu kaybetmek istemezler. Aynı zamanda daha fazla alışveriş yaparlar.

  • Satışlarda büyük bir artış olması söz konusudur.
  • Kişiye özel yapılan fırsatlar ve kampanyalar sayesinde müşterilerin alışverişe yönelmesi sağlanır.
  • Kullanıcı alışveriş yapmayacak olsa bile kampanyayı kaçırmamak için satın almaktadır. Bu anlamda kişiselleştirme firmalar açısından büyük avantajlar sağlamaktadır.

Doğru metotlar ve analiz sürecinden geçirilmeyen veriler ile kişiselleştirme yapmak çok doğru bir adım olmayacaktır. Hatta bu durumda müşteri kayıpları bile yaşanabilir.

Hemen hemen her sektör için büyük bir hazine niteliği taşıyan kullanıcı verilerinin bu amaçla kullanılması ise müşteri memnuniyeti ve dolayısıyla müşteri sadakati olarak firmalara avantaj sağlıyor. İstediği her ürünü bir sitede bulabilen kullanıcılar başka sitelerde fazla vakit kaybetmiyor. Sürekli olarak o siteden alışveriş yapmaya devam ediyor.

E-Ticarette Kişiselleştirmenin Geleceği Nokta

İyi analiz edilen müşteri profilleri doğrultusunda e-ticaret siteleri, fark yaratacak adımlar atmaya devam ediyor. Müşterilere ihtiyacı olduğu anda, ihtiyacı olan ürünü karşısına çıkarmayı sağlayacak olan kişiselleştirme sayesinde müşteriler alışverişlerinde hiç zorlanmıyorlar. Firma ve müşteri arasında oldukça etkili bir iletişim imkanı ortaya çıkıyor böylece.

Kişiselleştirme, müşterilere daha önce sunulmamış olan deneyimleri yaşatmaktadır. Bu durum ileri safhalarda daha çok müşteri etkileşimi gerektirecektir. Bir nevi satış personeli görevini kapsayan kişiselleştirme, alışveriş deneyimlerini daha iyi bir noktaya taşımaya yardım etmektedir. E-ticaretin geleceği açısından kişiselleştirmenin önemi ve faydası büyüktür.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap