İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

E- Ticarete Nasıl Başlanır?

E- Ticarete Nasıl Başlanır?
+ - 0

Son yıllarda yaşanan pandemi salgını sebebiyle birçok yeni firma e-ticaret işine yönelmiştir.

Aslında bu durum e-ticaret işine başlamak isteyenler için oldukça iyi bir fırsattır. Girişimciyseniz ve e-ticaret yapmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken ilk şey e-ticarete nasıl başlarım sorusunun cevabına yanıt bulmaktır.

E-Ticaret Siteleri Neden Mağazalardan Kârlıdır?

E-ticarete nasıl başlanır sorusuna yanıt ararken aynı zamanda e-ticaretin farkını da bilmeniz gerekir. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte çoğu kişi mağazalardan alışveriş yapmak yerine bilgisayardan istedikleri ürünü sipariş vermeyi tercih ediyor. Peki ama neden e-ticaret mağazalardan daha çok tercih ediliyor?

  • Markalar e-ticaret sitelerini kullanarak daha çok kullanıcıya ulaşmayı başarır. Böylece evde işi olan ya da mağazaya gidemeyecek olan kişiler için mağazayı evlere getirir. Müşteri mağazada aradığını bulmak için maksimum 15 dakika harcarken, e-ticaret sitesinde filtreleme yaparak bu süreyi 5 dakikaya indirebilmektedir.
  • Stok ve teslimat konusunda e-ticaret sitelerinin hızlı olması müşteri memnuniyetini de arttırmaktadır. Mağazada istediğiniz ürünün bedeni kalmadığında depodan o ürünün gelmesi bazen 3 günü bazen de bir haftayı bulmaktadır. İnternet alışverişlerinde ise bu durumu yaşamanız daha düşük bir ihtimaldir. Çünkü o üründen az kaldığı durumlarda sistem otomatik olarak size bunu göstermektedir.
  • Giderler açısından da e-ticaret siteleri avantajlıdır. Mağaza sahibinin ödemesi gereken çok fazla gider bulunur. Mağazanın kirası, personel ücretleri, havalandırma ve elektrik ücretleri şeklinde bu liste uzayabilmektedir. E-ticaret sitesindeki gider listesi ise bu kadar uzun değildir. Yaklaşık olarak %20’lik bir gider oranı ile sadece sitenizi kurabilirsiniz.

E-Ticarete Başlamak İçin Yapılması Gerekenler

E-ticarete başlamaya karar verdiniz. Atmanız gereken ilk adım hangi ürünü satacağınızdır. Satacağınız ürüne karar verdiğinizde buna bağlı olarak altyapınızı, iş modelinizi ve şirket bütünlüğünüzü oluşturabileceksiniz. Satmayı düşündüğünüz ürünleri internette araştırarak analizini yapabilirsiniz. Böylece kendiniz için uygun olan ürünü bulabilirsiniz. Satmak istediğiniz ürünü seçtiğinizde ikinci adım olan şirket isminizi belirliyorsunuz. Olabildiğince özgün ve akılda kalıcı bir isim seçmeye özen gösterin. Aklınıza gelen ismi internette aratmayı unutmayın. Başka biri bu ismi kullanıyorsa aynı isimle bir site açmak size zarar verir. İsminizi belirledikten sonra aynı işlemleri alan adı seçerken de uygulayın. Böylece sitenin başka biri tarafından alınıp alınmadığını da görmüş olursunuz.

Şirket Kurulum Aşamaları

Tebrikler şirketiniz için ilk adımlarınızı başarıyla attınız. Sıra geldi sizi biraz daha zorlayacak kısma. İnternetten satış yaptığınız da verginizi vermeniz gerekecektir. Bu yüzden de bir şirket sahibi olmanız gerekir. Şirket adınızı bir önceki başlıkta zaten belirlemiştiniz. O yüzden kurulu kısmına hızlıca geçiş yapabiliriz. Şirket kurulumu için başvuru yaptığınız da bir mali müşavir ile görüşüp bu süreçte kendisinden destek alabilirsiniz. Mali müşavirin sizi yönlendirmesine bağlı olarak ister şahıs isterseniz de limited şirketi kurarak internet satışı sağlayabilirsiniz. Sanal Pos sistemi e-ticaret sitelerinin olmazsa olmazı olduğu için e-ticarete başlamak isteyenlerin ilk yapacağı iş şirket kurmak olmalıdır.

Sıra geldi e-ticaret siteniz için altyapı oluşturmaya. Bu aşamada ücretsiz altyapılar ile kendiniz bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Kendiniz yapmak istemiyorsanız işinin ehli bir yazılımcı ya da ajans ile irtibata geçebilirsiniz. Ücretsiz yazılımlar maliyetinin düşük olmasından dolayı cazip gelse de başlangıç aşaması için çözümler üretecektir. İlerleyen süreçte yeni eklentiler kullanmanız gerekecek. Bu da haliyle başınızın ağrıması için bir sebep olacak. Kodlama ve tasarım bilginiz yoksa altyapıyı sizin kurmanız pek doğru bir tercih olmayacaktır.

Markalaşmaya Doğru Adım Adım

Siteniz için yapmanız gereken en önemli adımları tamamladınız sıra geldi görsel olarak sitenizi parlatmaya.

  • Logo oluşturma: İşinizde markalaşabilmeniz için bir logonuzun olması çok önemli. Tıpkı şirket isminde olduğu gibi logonuzun da akılda kalıcı olması gerekir. Bu süreçte logoları kendiniz tasarlayabilir ya da bir tasarımcıdan yardım alabilirsiniz.
  • Site tasarlama: Altyapınızı oluşturduğunuz ve logonuzu belirlediniz. Şimdi internet sitenizi tasarlamaya başlayabilirsiniz. Siteyi kendiniz kullanacaksanız eğer seçeceğiniz yazılımı kolay kullanabiliyor olmanız gerekir. E-ticaret siteleri için hazır şablonlar bulunmaktadır. Siteyi en iyi yansıtan şablonu seçtiğinizde yazılımla uğraşmanıza gerek bile kalmayacak.

Tedarikçi Bulma ve Pazarlama Stratejileri

Artık bir siteniz var. Siteniz boş mu kalacak tabii ki hayır! O zaman sıra geldi ürün tedarikine. Ürünlerinizin tedarikini düzenli olarak sağlarsanız hem siz mağdur olmazsınız hem de müşterileriniz mağdur olmaz. Birden fazla tedarikçiyle çalışmanız size zarar değil yarar sağlar. Tek tedarikçiyle çalıştığınız vakit oluşabilecek aksiliklere karşı da hazırlıklı olmanız gerekir. Bu da firmanız için hiç iyi olmayacaktır.

Ürünlerinizi de tedarik ettiniz şimdi sıra en eğlenceli kısma pazarlama! Bu aşamada dijital pazarlamalarla ilgili birkaç bilgi edinmeniz size çok büyük yarar sağlayacaktır. E-ticaret sitenizin tanıtımını yapmazsanız tüketiciye ulaşamazsınız. Dijital dünyada iyi markalar listesinde adınız bulunsun ve bu listenin kalitesini de arttırmak içinde çorbada biraz tuzunuz bulunsun.

E-Ticaret Sitesinin Maliyeti Ne Kadar Olur?

E-ticaret sitenizin maliyeti tamamen size bağlı olarak ilerler. İşinizi 2.000 TL’ye de halledebilirsiniz 300.000 TL’ye de. Maliyet genel olarak yapacağınız satışa ve site içinde istediğiniz trafiğe göre değişkenlik gösterecektir. Fatura kesen bir firmanız olmayabilir bu durumda açılışta sadece bir defa olmak kaydıyla 800-1500 arası değişebilen bir gideriniz olacaktır. E-ticaret sitenizin maliyetini belirleyen noktalara gelin birlikte bakalım.

  • Tasarım: Şablon kullanmak yerine özel bir tasarım yaptırmayı tercih edebilirsiniz.
  • İşlevsellik: Sitenizin verimliliğini arttırmak için özel olarak kurdurmak istediğiniz programlar bütçenize eklenecektir.
  • Seo: Tamamen sisteme entegre olmuş bir pazarlama planı sitenizi görünür yapacağı gibi maliyetinizi de arttıracaktır. Bu nokta da müşterinizin artacağını da göz ardı etmemeniz gerekir.
  • Entegrasyon: Sitenize yükleyeceğiniz bir ERP sistemi bazen birlikte çalışacağınız birçok çalışana bedeldir. Yine de böyle depolama ya da bilgileri toplama konusunda teknolojiye tam manasıyla güvenmemekte yarar var.
  • Veri İthalatı: Sattığınız ürünlerin geçmişine ait bir bilgiye ihtiyacınız olabilir. Müşteri geçmişinizi görmek isteyebilirsiniz. Sitenizde bulunan veri tabanınızın içinde tüm verilerin yüklü olduğuna emin olun. Bu nokta da ise yine maliyetiniz yükselecektir.

Bütün kalemler harcamalarınızı değiştirecektir. Bu yüzden ne istediğinize iyice karar vermeli ve araştırmanızı iyi yapmalısınız. Ucuza yaptırma şansınız varsa mutlaka bunu değerlendirin. Ancak ucuza yaptırıyorken kaliteden ve markanızdan ödün vermeyeceğinizden mutlaka emin olun. Az para harcamak uğruna daha fazla zarara uğramayın. Artık sizde e-ticarete başlamaya hazırsınız. İyi satışlar!

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap