İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

E-Ticaret Sitelerinde Font Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

E-Ticaret Sitelerinde Font Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
+ - 0

E-Ticaret Sitelerinde Font Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Font, globalleşen dünyada web sitelerinin ziyaretçilerle olan iletişimini güçlendiren ve site hakkında önemli ipuçlarını ziyaretçilere sunan yazı tipi tercihlerinin genel adıdır. Dijital tipografi öncesine kadar font kullanımı harflerin belirli boyutunun ve stilinin ağırlığı olarak biliniyordu. Bugün ise web portallarında özellikle e-ticaret sitelerinde font kullanımı, tasarım yapan web tasarımcıları için başlı başına bir iş kolu olmuş durumdadır.

Web siteleri için font seçimi girişimciler için oldukça önem arz eden bir konudur. Başarılı bir web sitesinin tasarımı ile içeriğinin uyumlu olması gerekir. Bu uyumun sağlanması için ise temel nokta yazı tiplerinin doğru seçiminden geçer.

E-ticaret siteleri diğer sitelerden farklı olarak kâr amacı güttükleri için e-ticaret sitelerinde font kullanımı sitenin parametresine uygun seçilmelidir. E-ticaret siteleri için hukuksal süreçler, alt yapı seçimleri, ödeme yöntemleri ya da güvenlik gibi konular her ne kadar önemli olsa da sitenin ziyaretçileri öncelikle tasarım ile karşılaşırlar.

E-ticaret sitelerinin tasarım detayları seçilirken bu süreç uzun zaman ve enerji ihtiyacı doğurur. Sitenin renkleri, sepet ekle ve satış butonları, logolar sitenin tasarımları bu detayları içinde barındırır. Fakat çok önemli olan bir detay olarak e-ticaret sitelerinde font kullanımı o sitenin aynasıdır.  Yazı tipi seçimi profesyonel bir e-ticaret sitesini diğer amatör sitelerden ayırır.

E-Ticaret Sitelerine Font Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticaret sitelerinin, satış amaçlı kuruldukları için amatör sitelerden farklı olarak dikkat etmeleri gereken birtakım önemli kuralları vardır. Bu kurallar içinde hiç şüphesiz ki en çok üzerinde durulması gereken konu font seçimidir. Web üzerinde kullanılan bir font, sitenin ziyaretçilerini ya da müşterilerini kendine çekebilmelidir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken unsurlar şu şekildedir:

Satış ya da Hizmet

E-ticaret sitelerinin font kullanımında dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri marka sektörlerini göz önünde bulundurmaktır. Site için seçilen font, diğer markaların kullandığı fontlardan farklı olmalıdır. Hem diğer markaların telif hakkı için hem de piyasa da taklitçi bir imaj vermemek için bu hususa dikkat etmek gerekir.

Font Seçimi ile Site İçeriği Bağlantısı

E-ticaret sitelerinde font kullanımı entegre edilirken sitenin içeriği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Font çeşitleri, siteler hakkında ipuçları verirler. Örneğin çocuk mağazalarının logo ve tasarımları yumuşak bir mizaca sahip olur ve font seçimi de bununla doğru orantılı olmalıdır. Yazı karakterleri daha şirin görünmeli ve renkli olmalıdır. Yine lüks ürünler satan bir mağazanın font seçimi keskin hatlardan ve gösterişli puntolardan oluşmalıdır.

Font Seçiminde Yazı Tipi Sayısı ve Karakteri

E-ticaret sitelerinde tercih edilen fontlarla yazı tipi sayısının belirli bir ahenk içinde olması gerekir. Ana ve alt başlıklar, satış butonları ve kampanyaların yer aldığı bölümün fontu farklı olmalıdır. Sitenin ziyaretçileri tarafından okunabilecek boyutta seçilen yazı tipleri müşteri kaybını önler. Çok küçük puntolarla yazılan bir siteden kimse alışveriş yapmak istemez zira yazıyı okumak güç olacaktır. Yazı çeşitlerinin kendi içinde farklı karakterleri vardır. Sert, modern, temiz ya da yumuşak yazı tipleri fontların karakterlerini yansıtır.

Fontların Uyumu

E-ticaret siteleri için diğer önemli ayrıntı, fontların birbirine olan kontrastıdır. Sitenin tasarımı ile alakasız bir font seçimi sitenin piyarını düşürür. Örneğin karakteristik ve baskın bir tasarıma sahip sitelerde font tercihi kalın karakterli harflerle yazılmış olabilir. Fakat çok renkli bir sitenin tasarımında kullanılan fontların da renkli ve şirin olması gerekir.

Font Seçiminde Güvenlik

E-ticaret siteleri satış yapmayı hedefleyen siteler oldukları için her an dikkat etmeleri gereken güvenlik kuralları font seçimi için de geçerlidir. E-ticaret sitelerinde font kullanımı tercihi yapmadan önce çalışılan tasarımcının sunduğu ilkeler ve içerikler güvenli olmalıdır.

Başarılı bir e-ticaret sitesinin formülü çekici ve davetkar olmaktır. Sitenin ziyaretçileri, site içinde rahat dolaşabilmeli ve ihtiyacı olanları incelerken sitenin görsel tercihlerinin kurbanı olmak yerine müdavimi olabilmelidir. Font sistemi yardımı ile web sitesinde kullanılacak yazıların tipinden font ağırlığına varıncaya değin bütün işlemler, web editörleri ve web tasarımcıları sayesinde artık kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

E-Ticaret Sitelerinde Font Kullanımı ve Tasarım Tercihleri

Font seçiminin önemine vurgu yapmak gerekirse Steve Jobs’un kendi geliştirdiği yazı tiplerinin tasarımlarından söz etmek gerekir. Daha sonra ki tasarımcılar bu yazı tiplerini geliştirecek çalışmalar içine girmişlerdir ve bu çalışmalar bugünde devam etmektedir. Özellikle dönem teknoloji dönemi olduğu için bu tür çalışmalar e-ticaret siteleri tarafından oldukça rağbet görmektedir. E-ticaret sitelerinde font kullanımı yaparken site sahipleri öncelikli olarak müşterilerinin gözünü yormayan seçimler yapıyorlar. Bu tür seçimler yaparak site tasarımı sağlayan site sahipleri, rakiplerini geride bırakarak e-ticaret siteleri ile oldukça yüksek kazançlar elde ediyorlar.

E-Ticaret Sitelerinde Font Renkleri

En çok bilinen alışveriş sitelerinin müşteri çekmelerindeki en büyük etmen seçtikleri font sayesindedir. Zira görsel tasarım kavramı, insan psikolojisini ve göz anatomisini hatta beyin algısını etkiliyor. Yapılan bir araştırmada renklerin insanların davranışları üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Örneğin:

  • Sarı renk insana cesaret verdiği için insanları satın almaya itiyor. Bu nedenle e-ticaret sitelerinde font kullanımında, sitenin tasarımını gözeterek sarı renk fonta yer verebilirler.
  • Yine kırmızı renk insanlarda aciliyet hissi yaratıyor bu nedenle de e-ticaret siteleri pazarlamak istedikleri ürünlerin olduğu bölümde kırmızı renk font kullanabilirler.
  • Mavi renk, güvenlik duygusu yansıttığı için özellikle e-ticaret giyim mağazaları bu renk fontları tercih edebilir.
  • Yeşil renk ise hep zenginliğin simgesi olmuştur. Bununla doğru orantılı olarak lüks ürünler satan bir mağaza yeşil renk fontları e-ticaret sitesinde font olarak tercih etmelidir.
  • Büyük şirket ofisleri hep turuncu renk tonlar kullanmaktadır. Bunun sebebi turuncu renk insanlarda agresiflik hislerini harekete geçirdiği için müşteriler baskı hisseder.
  • Pembe ise romantikliğin ve kadınların rengidir. Cinsel ürün siteleri, bayan e-alışveriş siteleri font yazılarını pembe tercih ederlerse özellikle kadınlar tarafından sitenin ziyaretçi sayısı ve alım satım gücünde artış olacaktır.
  • Yine renklerden yola çıkarak siyah renk, lüks alışveriş sitelerinin tercih ettiği bir fon olursa müşteri karşısında e-ticaret sitesi özgüvenli bir imaj sergileyecektir.
  • Son olarak mor renk güzellik ve yaşlandırma karşıtı ürün sitelerinin fontunda tercih edilirse uygun olur. Çünkü mor renk, sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

E-Ticaret Sitelerinde Font Yazı Tipi

E-ticaret sitesinde font kullanımı yaparken renkler kadar önemli olan bir diğer ayrıntı e-ticaret sitelerinde font yazı tipi olarak karşımıza çıkar.

Örneğin:

  • Optima yazı tipi; trafik işaret levhaları satan bir e-ticaret sitesi için ideal olacaktır. Bu yazı tipi klasik Roman harflerinden esinlenerek hazırlanmıştır.
  • Monaco yazı tipi; bugün en çok tercih edilen yazı tiplerinden biridir.
  • Didot yazı tipi CBS gibi önemli bir Amerikan haber kanalının yazı tipi fontudur.
  • Candara yazı tipi ise görsel olarak, web siteleri için en uygun font seçeneklerinden biri olarak tercih edilmektedir.
  • Garamond yazı tipi bir diğer sık tercih edilen font olarak karşımıza çıkar. Özellikle antika ürünler satan e-ticaret sayfaları bu yazı tipini tercih etmektedir.
  • Comic Sans yazı fontu e-ticaret kullanıcıları tarafından çok tercih edilmemektedir. Çocukça ve ciddiyetsizlik hissi veren bu yazı fontu, çocuk ürünleri mağazalarında tercih edilebilir.

Bugün hemen hemen her ürünün internet ortamında kolaylıkla sağlandığı bir dünyada e-ticaret siteleri rakipleri arasında fark yaratmak ve ön plana çıkmak için sitelerinin tasarımlarını ve font tercihlerini amaçlarına uygun olarak seçmelidirler.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap