İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekir Mi?

E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekir Mi?
+ - 0

E-Ticaret için şirket kurmaya gerek var mı? Yazımızı okuyarak sizde e-ticaret çağının içine girebilirsiniz…

Mağazalara ve fiziksel şekilde yapılan alışverişlere alternatif olarak düşünülen e-ticaret siteleri ve sanal alışverişler, gün geçtikçe alanını geliştiren bir alışveriş sistemidir. Alışverişlerde günden güne daha da büyük bir paya sahip olan e-ticaret sitelerinde her boyutta olan işletmelerin ayrıntılı bilgi sahibi olması gereken bir konudur. E-ticaret için şirket kurmak, vergi muafına sahip olmak, faaliyetlerin sürdürülmesi için vergi levhası edinmek ve vergi mükellefi olmak gibi birçok konu bulunmaktadır.

Bir e-ticaret girişimine başlamadan önce bu konuların analizi oldukça iyi bir şekilde yapılmalıdır. Uzun vadede problemlerle karşılaşılmaması için şirket kurma konusunda her türlü ayrıntı iyice araştırılmalıdır.

E-ticarete atılmak ve e-ticaret için şirket kurmak isteyen kişiler önce ufak adımlarla başlayıp işlerin gidişatına göre şirket kurup kuramayacağına karar vermeyi düşünürler. Bu durum kulağa mantıklı gibi geliyor olabilir fakat işlerin kaliteli ve doğru adımlarla seyretmesi için pek de doğru bir düşünce değildir. Bu yüzden e-ticarete atılmak isteyen biri öncelikle bir şirket kurmalıdır. Şirket kurmadan e-ticaret yapmak olası bir durum değildir.

Şahıs şirketi, limited şirketi veya anonim şirketlerinden birine sahip olmak e-ticaret için yeterlidir. Bu şirketlerin de kendi aralarında artı veya eksi oldukları bazı noktalar vardır. Fakat bu, e-ticaret sitesinin ürün yapısına veya satış durumuna göre değişiklik gösterebilir.

E-Ticaret Yapmak İçin En Uygun Şirket Türü Hangisidir?

Bu sorunun cevabı satış yapacağınız ürünle, o ürünü nasıl pazarlayacağınızla, kaç kişi ile işe başladığınızla ve sermaye durumunuzla ilgili birçok değişkene bağlıdır. Eğer tüm bunlara net şekilde bir cevap bulunamıyor ise e-ticaret için şirket kurmak için şahıs şirketi ile başlangıç yapılabilir.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, bir kişinin tek başına ticaret yapabilmesi için kendi şahsı adına kurduğu işletme üzerinden resmi bir şekilde vergi mükellefi olması durumudur. Şahıs şirketi resmi mecralarda gerçek kişi mükellef kaydı olarak isimlenir. Fakat halk arasında şahıs firması, şahıs şirketi veya şahıs işletmesi olarak nitelendirilir.

Şahıs Şirketinin Avantajları

  • Şahıs şirketi kurmak hızlı ve kolay bir süreçtir. Ortalama 1 veya 2 iş günü içerisinde kurulabilir.
  • Şahıs şirketi kurarken sermaye zorunluluğu aranmaz.
  • Tek bir kişi tarafından da şahıs şirketi kurulabilir, ortak vs. gibi durumlar gerektirmez.
  • Mali müşavir ve muhasebe ücretleri şahıs şirketinde diğer şirketlere göre daha düşüktür.
  • E-ticaret için şirket kurmak ve bunun doğrultusunda şahıs şirketi kurmanın diğer şirketlere göre bürokratik kuralları ve maliyetleri daha azdır.
  • Şahıs şirketi kurup ilerde kapatmak istediğinizde 1 iş günü içerisinde kapatabilirsiniz.

Şahıs Şirketinin Dezavantajları

  • Diğer şirket türleri ile karşılaştırıldığında şahıs şirketinin bankalar, müşteriler, şirketler ve kredi kurumları için prestiji daha düşük bir şirkettir.
  • Vergi oranları başlarda diğer şirketlere oranla daha düşük olan şahıs şirketinde kâr miktarı artmaya başladıkça vergi miktarı da artar. Bu durum uzun vadede bir dezavantaja dönüşür. Limited ve anonim şirketlerindeki kurumlar vergisi 2021 yılı boyunca sabit %22’dir. Şahıs şirketlerinin ise değişen kâr durumları için %40 civarına kadar çıkabilmektedir.

E-Ticaret Siteleri Üzerinden Satışlar ve Vergi Kayıtları

Günümüzde oldukça yaygınlaşan ve birçok kolaylık imkânı sağlayan e-ticaret siteleri, açılma aşamasında şirket tarafından bilinmesi ve uygulanması gereken bazı kurallar tabi tutar. ­E-ticaret için şirket kurmak, fiziksel bir şirket kurmaya kıyasla çok daha hızlı ve kolay bir süreçle ilerler.

E-Ticaret Şirketleri İçin Vergi Levhası

Kaliteli ve doğru bir yolda ilerleme sağlamak, müşterilerin isteklerine daha hızlı bir şekilde çözüm üretebilmek, vergilerle ilgili herhangi bir sorun yaşamamak için e-ticaret için şirket kurmak gereklidir. E-ticaret vergi levhalarının kapsamları ve sorumlulukları Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenir. Yapılan ticari faaliyetler sonucunda ortaya çıkan ve elde edilen kazançların ne kadarının kazanç ne kadarının ise vergi olduğunu gösteren belge de e-ticaret vergi levhası olarak isimlendirilir.

E-ticaret için şirket kurmak ve kurduktan sonra bir vergi levhası edinmek, kazancınıza ve gelirinize göre bir vergilendirme prosedürüne tabi tutulacağınız anlamına gelir.

E-Ticaret Şirketi Kurmak İçin Vergi Levhası Alma Süreci Nasıl İşler?

E-ticaret üzerinden satış yapmak ve e-ticaret için şirket kurmak amacıyla edineceğiniz vergi levhasına 3 adresten başvuru yapabilirsiniz. Bunlar; Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Yeminli Mali Müşavir, GİB İnternet Vergi Dairesi.

Bu 3 adresten en kolay şekilde başvuru sağlayacağınız yer GİB İnternet Vergi Dairesi’dir. Başvurular ise GİB’e ait web sayfasından İVD alanına girilerek yapılır. Ardından karşınıza çıkan sayfadaki sorgulama butonundan kendinize uygun vergi levhası seçeneklerinden birini seçerek ve doldurulması gereken alanları doldurarak vergi levhası başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Vergi levhasını e-ticaret için şirket kurmak amacıyla alıyorsanız, başvurunuzun onaylanması 1 ay kadar sürebilir. Bekleme aşamasında ise GİB İnternet Vergi Daire sayfanızdaki başvurulan kısmından durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

E-Ticaret Şirketi Kurmadan Vergi Mükellefi Olmak Mümkün Mü?

Eğer sanal bir ortamda satış yapıyor ve kazanç sağlıyorsanız, yaptığınız tüm bu satışlar üzerinden vergilendirilmek zorundasınız. Vergi mükellefi olmak, e-ticaret için şirket kurmak ve satış yapmak için gerekli bir durumdur. Ayrıca e-ticaret ile ilgili tüm işlemleri yürüten kişi, vergi mükellefi olur.

Yeni bir şirket kurduğunuzda ve bu şirketin e-ticaret faaliyetlerini yönetmek istediğinizde, şirketin hangi yapıda olması gerektiği önemli değildir. Sadece var olan ve kabul görmüş şirket türlerinden biri olması yeterlidir. Bu yüzden bu konuda herhangi bir şart aranmaz. İster şahıs ister anonim veya limited şirketi olsun, şirket türü vergi konusuna engel olan bir durum teşkil etmez. E-ticaret için şirket kurmak, vergi mükellefi olmayı gerektiren bir durumdur. Bu durumda şahıs şirketi kurarak ilk başlarda çok fazla vergi yükünün altına girmeden e-ticaret yapabilirsiniz.

E-Ticaret Siteleri İçin Uygulanan Vergiler

Eğer şahıs şirketi kurarak e-ticaret faaliyetine başlıyorsanız gelir vergisi; kurumsal şirket kurarak başlıyorsanız ise kurumsal vergi mükellefinden yükümlü tutulursunuz. Her iki durumda da vergi dairesine uğrayarak şirket adına vergi işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

2021 yılından itibaren e-ticaret için şirket kurmak gereklilikleri kapsamında yükümlü olunan ve ödenmesi gereken bazı vergiler şunlardır;

  • Muhtasar Beyanname
  • Yıllık Gelir Vergisi
  • Katma Değer Vergisi
  • Damga Vergisi

E-Ticaret İçin Şirket Kurmak ve Fatura Gereklilikleri

E-ticaret için şirket kurmak adına gerekenler yapılıp faaliyetlere başlandıktan sonra fatura ile ilgili çok fazla bir işleminiz bulunmaz. Fakat yine de e-ticaret fatura alanında bilgi sahibi olmak önemlidir. E-ticaret ile yapılan satışlarda, satış sırasında kesilen faturalar şirketin gelirlerine göre vergilendirilir.

Kurumsal şirketlerin veya şahıs şirketlerinin ticari faaliyette bulunması durumunda, istisnai durumlar hariç vergi mükellefi olması ve fatura kesmesi şarttır. Siteler üzerinden satış yapan satıcıların vergi mükellefi olmaması ve fatura kesmemesi, ileride oluşabilecek bazı cezalara davetiye çıkarabilir. Tüm bu adımların eksikliği durumunda firmaya büyük cezalar kesilebilir.

E-ticaret satış platformlarında yapılan alışverişlerde, e-arşiv ve e-fatura işlemleri, tüm fatura işlemlerini çok daha kolay ve pratik bir hâle getirir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alınan karara göre brüt geliri 5 milyon TL üzerinde olan kişilere, e-arşiv ve e-fatura işlemlerinin yapılması zorunluluk gerektirmektedir. Ancak bu bahsedilen tutarın altında kazanca sahip işletmeler de e-ticaret için şirket kurmak adına yürüttüğü faaliyetlerinde sistemleri üzerinden e-arşiv ve e-fatura düzenlemesi yapabilir.

Yorum Yap