1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret
Trendlerdeki Yazı

Değişen Kullanıcı Deneyimlerine Uygun Marka Stratejileri

Değişen Kullanıcı Deneyimlerine Uygun Marka Stratejileri
+ - 0

Markaların uzun süre ayakta kalabilmesi için birçok farklı konuya dikkat etmesi gerekir. Bu anlamda en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi ise markaya uygun strateji geliştirilmesidir. Uzun soluklu stratejiler ile markanızın uzun vadede başarılı olmasını sağlamanız mümkün.

Sizler için hazırladığımız yazımıza göz atarak değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri ve markalar için en etkili pazarlama stratejileri nelerdir öğrenebilirsiniz. Markalar için en etkili stratejileri gelin birlikte inceleyelim.

İnternet Pazarlaması ile Dijitalde Yer Alın

Markanıza uygun strateji belirlemek için adım atmanız gereken alanlardan birisi internet pazarlaması alanıdır. İnternet marketing olarak da bilinen bu alan son yıllarda çok daha fazla popüler olarak önemli bir yer haline gelmiştir.

Bu stratejide kişiler, markalarının ürünlerini internet üzerinden tanıtarak pazarlamakta ve satışa sunmaktadır. Sanal pazarlama, web pazarlama, online pazarlama, e-pazarlama gibi farklı isimlerle anılabilir. Bunun için markalarının web 2.0 gibi araçları kullanması gerekir. SEO ve Sem içerik üretimi, sosyal medya kanalları, e-mail ve arama motoru gibi alanların da aktif biçimde kullanılması gerekir.

İnternet pazarlaması değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu işlemin en büyük artılarından birisi ise hem çok kişiye hitap etme gücünün hem de bütçe olarak uygun fiyatlara sahip olmasıdır. Bu gibi nedenler ile stratejiler arasında daha ziyade tercih edilen yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Markaların geleneksel reklam dünyasının yanı sıra mutlaka internet pazarlama sektörüne de atılması değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri geliştirmeleri açısından çok büyük bir adım olacaktır. Bunun için güçlü bir reklam ajansı ile çalışmak da çok daha etkili bir yol olacaktır.

WOM Pazarlama Nedir?

Markanıza uygun bir strateji geliştirmek için başvurabileceğiniz yöntemlerden birisi de WOM pazarlama ismi ile anılır.

Word of the mouth marketing yani ağızdan ağıza pazarlama anlamına gelen bu stratejide tüketici markanın ürünlerini yakın çevresine anlatarak tanıtma yolunu seçer. Bu şekilde bir iletişim ağı kurularak ürünlerin pazarlanması sağlanır.

Bu pazarlama etkinliğinde en önemli noktalardan birisi markanın organik biçimde büyümesinin sağlanmasıdır. Burada önemli diğer nokta ise müşterilerin halk arasında güvenilir olarak tanınan kişiler arasından seçilmesi gerektiğidir. Bu şekilde bu kişilerin sözüne güven duyulacağı için markaya olan güven de sağlanmış olacaktır.

İstatistiklere göre bu kişiler çevresinin satın alma davranışlarını %90 oranında etkileyebiliyor. Bu nedenle değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri arasında WOM pazarlamanın oldukça önemli bir yeri vardır.

Bu noktada müşteriler olumsuz deneyimlerini daha sık aktarma eğiliminde olduğu için bunun değiştirilmesine yönelik çalışma yapılmasına önem verilmelidir. Bu yöntemler sayesinde kişinin marka sadakatinin güçlendirilmesi ve markanın daha çok satış yapması sağlanmaktadır.

Viral Pazarlama ve Sosyal Ağların Etkisi

Marka stratejisi oluşturma noktasında önemli noktalardan bir diğeri ise viral pazarlama ve sosyal ağların kullanımıdır. Sosyal ağlar ile yapılan pazarlama şeklinde markanın ürünlerinin sosyal ağlar üzerinden tanıtılması, müşterinin ürünleri beğenerek ürüne ulaşması gibi noktalar amaçlanır.

Son yıllarda sosyal ağlar ile yapılan pazarlama çok önemli bir noktaya erişmiştir ve bu nedenle mutlaka her markanın bunu kullanmaya önem vermesi gerekir. Öncelikle markaların kaliteli bir persona oluşturarak uygun olacak biçimde sosyal medya hesapları açması da oldukça önemli bir konudur.

Viral pazarlama ise değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu pazarlama biçiminde özgün ve etkili bir içeriğin sosyal medya ağlarında uzun süreli paylaşılarak etki yaratması amaçlanır.

Hikaye Anlatımı

Strateji geliştirmek için başvurabileceğiniz yollardan birisi de hikaye anlatımıdır. Bu noktada hikayesi ve ruhu olan bir markaya dönüşerek tüketicilerin duygusal bağ kurabilecekleri bir markaya dönüşmek sağlanmalıdır. Bunun için markanızın mutlaka bir hikayesi olmalı ve bu da tüketiciler ile paylaşılmalıdır.

Marka sadakatinin tüketicilerde oluşturulması için hikaye anlatımı, oldukça etkili değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. 360 derece videolar, sanal gerçeklik uygulamaları gibi yöntemleri kullanarak bu hikayeleri tüketicilerinize kolaylıkla ulaştırabilirsiniz.

PR Diğer Adıyla Kazanılmış Medya

Strateji geliştirmek konusunda öne çıkan uygulamalardan diğeri ise PR yani kazanılmış medyadır. Burada organik bir büyüme yerine özenli PR çalışmaları ile medyada yer almak sağlanır. Bu yöntem en eski değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri arasında yer alan ve birçok kurumsal firma tarafından tercih edilen bir yöntemdir.

Eğer bir PR ekibiniz varsa sizler de reklamınızı bu yol üzerinden yaparak birçok kişiye ulaşma şansı elde edebilirsiniz. Proaktif kampanyalarla bu pazarlama yöntemini kullanabilirsiniz. Kaçırmamanız gereken nokta daima kullanıcı deneyimlerini daha yükseğe çekmektir. Bu sayede istediğiniz başarıyı daha hızlı yakalayabilirsiniz.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap