İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Core Web Vitals Nedir?

Core Web Vitals Nedir?
+ - 0

Google tarafından kullanılan kullanıcı deneyimi ölçme sistemine Core Web Vitals ismi verilir. İnternet kullanıcılarının siteler üzerindeki kullanıcı deneyimlerini ölçen uygulama, sayfaların kalite yönlendirmelerini de kontrol eder. Kalite sinyallerinin ölçülmesinde kullanılan temel metrik olarak bilinir.

2021 yılı Mayıs ayından itibaren aktif olan Google web vitals, site açılış hızı ve kullanıcı deneyimleri arasındaki ilişkiyi kontrol eder. Aktif kullanım sağlayan kullanıcıların, site üzerindeki hareketleri ve geri dönütleri de algoritmanın incelediği konular arasında yer alır. Sayfa üstü deneyimleri inceleyen uygulama, verilerin tümünü istatistiki şekilde görmenize yardımcı olur. SEO dünyası ve web siteleri için oldukça önemli olan sayfa açılış hızı, web vitals uygulama verileri arasında yer alır.

Kullanıcılarına üst düzey hız sunmak isteyen web siteleri, Core Web Vitals ile bunu başarabilir. Sitelerinin ne seviyede olduğunu da bu uygulama üzerinden görüntüleyebilirler. Açılış hızı deneyimlerinin iyi olması, web sitelerinin kullanıcılarını arttırır. Bu açıdan bakıldığında, kullanıcılarına hızlı bir deneyim sunmak web siteleri açısından hayati önem taşır.

Core Web Vitals Sisteminin Önemi

Kullanıcı deneyimlerini ölçmek Google açısından oldukça önemlidir. Kullanıcıların siteler üzerindeki deneyimini iyileştirmek için birçok yeni uygulamayı kullanıcılara sunar. Web siteleri, aktif kullanıcı oranını arttırmak ve SEO çalışmalarına destek vermek için birçok uygulama kullanır.

Google uzmanlarının da tavsiye ettiği gibi web sitelerinin Google odaklı değil, kullanıcı odaklı olması gerekir. Bu nedenle web siteleri, kullanıcı deneyimlerini en iyi seviyeye çıkarmak için gerekli analizleri yapmalı ve değerlendirmelidir. Yapılan analizler sonucu, gerekli SEO çalışmaları yürütülmeli ve site içi kullanıcı deneyimi en üst seviyeye çıkarılmalıdır. Yapılan son güncellemeler, arama motoru Google’ın kullanıcı deneyimine önem veren web sitelerini ön plana çıkardığını gösterir.

Dijitalleşen dünyanın değişimi, web sitelerinin içeriklerine yansır. Core Web Vitals kullanımı, değişen dijital dünyaya ayak uydurmak isteyen kullanıcıların denemesi gereken bir uygulama olarak öne çıkar. Site içi deneyimlerini ölçüp aynı zamanda analizini yapan uygulama, son yıllarda kullanıcı deneyimleri açısından yapılan en ilgi çekici yeniliktir.

Core Web Vitals Metriklerinin İncelenmesi

‘Largest Contentful Paint’ Türkçe olarak bize geçen haliyle ‘boyanabilir en büyük içerik’, web sayfalarının açılışı esnasında, sayfada yer alan en büyük renkli içeriğin açılış süresinin ölçüldüğü metriğe verilen isimdir.

Büyük içeriklerin açılış hızının yüksek olması, site kullanıcılarının memnuniyetini arttırır. Boyanabilir en büyük içeriğin, sayfa açılışının kaçıncı saniyesinde yüklendiği, site hızını göstermesi açısından önemlidir. Sayfaların LCP, boyanabilir en büyük içeriğin açılış süresi değerleri, web sayfalarının kullanım hızı ile ilgili en net bilgileri sunar. Google tarafından sunulan verilere göre açılış hız değeri en fazla 2.5 saniye olmalıdır. Bu sürenin üstünde LCP değerine sahip olan siteler, Core Web Vitals tarafından düşük not alır.

LCP değerleri, Web vitals metriklerinin en önemlilerinden birisidir. Üstün bir rekabet ortamı olan Google arama motorunda, daha alt sıralarda yer alır ve reklam açısından da geri kalmış olurlar. Geliştirmeye açık seviyelerde olan LCP oranları, yapılacak bazı düzenlemeler ile istenilen seviyelere getirilebilir. Sistem;

  • 5 ile 4 saniye arasında değişen değerlerin geliştirilmeye açık değerler olduğunu ifade eder.
  • 4 saniyenin üzerine çıkan tüm siteleri sıralama alanında başarısız sayar.

LCP değerlerinin uygun şekilde optimize edilebilmesi için site kullanıcıları öncelikle sayfanın genel skor analizlerini görmelidir. Çeşitli tool eklentileri ile site kullanımının analizleri, oldukça kolay şekilde ölçülebilir. Bu tool eklentilerine örnek vermek gerekirse;

Site Hızının Kullanıcı Deneyimlerine Etkisi

Özellikle son yıllarda, internet kullanımı hızla arttı. İnternet kullanımının farklılaşması, çeşitli kullanıcı deneyimlerinin oluşmasına zemin hazırladı. Kullanıcı deneyimleri içinde, en önemli olan hususlardan birisi site kullanım hızıdır. Sitelerin kullanım hızlarının yüksek olması, arama motorlarında daha üstte yer almalarını sağlar ve tercih edilme oranlarını da arttırır. İnternet teknolojisinin cihaz bazında ilerlemesi, site hızlarının daha yüksek olmasında etkilidir. Özellikle mobil cihazlarda açılan web sitelerinin, oldukça hızlı olması gerekir.

Gelişen SEO çalışmaları ile site hızı öncelikli konulardan birisi haline gelmiştir. Hızlı bir internet sitesinin getirileri kullanıcıları hızlı altyapısı olan sitelere yönlendirdi. Google’ın hıza yaklaşımı, internet sitelerinin bu alanda daha fazla çalışmaları gerektiğini bir kere daha kanıtlamış oldu.

Core Web Vitals ile internet hızı ölçümleri ve bunun kullanıcı deneyimlerine yansıması daha kolay hale geldi. Site hızı, kullanıcıların tarayıcıları üzerinden yaptıkları aramalarda sitelerin ne kadar hızlı yüklendiğini gösterir. Site hızını ölçerken, farklı metriklerden yardım alınabilir. Bu metriklerin başlıca görevleri şu şekildedir:

  • Sayfa yükleme hızının ölçümü
  • Görsel algının ölçümü
  • Etkileşim ölçümü

İnternet arama motorları üzerinde rekabetin artması, farklı bileşenlerin kullanıcı deneyimleri üzerinde etkili olmasına neden oldu. İnternet teknolojinin gelişmesi ile birlikte, hızlı yüklenen internet daha değerli hale geldi. Bu alanda başarılı ve kalıcı olmak isteyenler, hızlı yüklenen bir internet sitesine sahip olmanın gerekliliğini daha iyi anladı.

Görünürlük ve Kullanıcı Memnuniyeti İçin Site Hızının Önemi

Kullanıcıların internet hızına verdikleri önem, bu alandaki gelişmelerin başlangıç basamağı olarak görülebilir. İnternet hızının site kullanıcı deneyimi üzerindeki etkisi, kullanıcı davranışlarında önemli bir belirleyicidir. Google son dönemde yaşanan bu değişiklikleri dikkate alarak, özellikle mobil versiyonlar üzerinde, site hızları üzerinde ciddi yenilikler getirdi.

Yapılan yenilikler kapsamında, açılış hızları yüksek olan siteler Google tarafından üst sıralara çıkarılır. Bu şekilde tanıtım ve hizmet için web sitesi açan firmalar, hedef kitlelerine daha kolay ve hızlı şekilde ulaşır. Yapılan araştırmalar eşiğinde, %20 oranında yaşanan bir gecikmenin bile kullanıcı kaybı ile sonuçlandığı görülebilir. Hızlı siteye sahip olmak hem görünürlüğünüzü hem de kullanıcı memnuniyetinizi arttırır.

Google Test My Site aracılığı ile dilediğiniz zaman, internet hızını ölçebilirsiniz. Araç üzerine gireceğiniz verilerle yapacağınız iyileşmelerin gelirinize olacak etkisini net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Site hız optimizasyonlarının geliştirilmesinin önemi hem kullanıcılar hem de site yöneticileri için oldukça büyüktür.

Kullanıcıyı Merkeze Alan Hız Anlayışının Yansımaları

Site hızı ölçümünde, çok sayıda metrik bir arada incelenir. Sayfanın yüklenmeye başlanmasından itibaren, ekrana çıkan ilk içeriğe kadar geçen süre, sayfanın kullanıcı etkileşimi üzerinde oldukça etkilidir. Google site hızlarını ölçerken, özel olarak şu iki kaynaktan gelen verilere önem verir;

  • Saha verisinin analizi
  • Test verisinin ölçümü

Saha verisi analizi; kullanıcıların internette gezinirken anonim olarak topladığı verileri kapsar. Saha verileri, Real User Monitor ile elde edilir. Bu veriler, internet kullanıcı deneyimleri açısından oldukça önem taşır. Doğrudan gerçek kullanıcı deneyimlerinin ölçülmesini sağlar.

Test veri ölçümü; Lighthouse gibi özel araçlarla ölçülür. Sitelerin belli koşullar sağlandığında, sunduğu hizmetin test edilmesini ifade eder.

Özellikle e-ticaret sitelerinde, hız ölçümü oldukça önem taşır. Kullanıcıların site içinde geçirdikleri zamanda, satın alımın hızla sonuçlanabilmesi için hızlı bir internet deneyimi gerekir. Sayfaların hızlı şekilde yüklenmesi ve site içi ürün aramalarının hızlı şekilde gerçekleşmesi, kullanıcı açısından verimli bir kullanım sağlar. İçerik üretimi yapan sitelerde de durum aynıdır. Hızlı site kullanımı, içeriklerinizin daha çok kişi tarafından okunmasını sağlar.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap