1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Coğrafi Fiyatlandırma Nedir? En İyi Şekilde Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Coğrafi Fiyatlandırma Nedir? En İyi Şekilde Nasıl Yararlanabilirsiniz?
+ - 0

Coğrafi fiyatlandırma kavramı pazarlama sektöründe sık karşılaştığımız terimlerden birisidir ve çok merak edilen konular arasında yer alır. Coğrafi fiyatlandırma işlemi kısaca bir ürünün satış fiyatının alıcının konumuna uygun olacak biçimde düzenlenmesi ve ayarlanmasıdır. Bu sayede her bölgede yaşayan kişinin fiyat kazanım aralığına göre bir fiyat eşleşmesi yapılarak çok daha doğru ve eşit bir ücret aralığı çıkarmak mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle ürünlerin fiyat değerlerinde çeşitli farklar ortaya çıkabilir.

Şirketler pazarlarda gelirlerini en üst konuma çıkarabilmek için coğrafi fiyatlandırma stratejisi yöntemine başvurabilir ve bu onlara gelirlerini artırma konusunda yardım edecek bir faktör olabilir.

Yazımızı okuyarak coğrafi fiyatlandırma nedir öğrenebilir, bu bilgiler eşliğinde şirketinizin pazarlama alanında yeni bir strateji uygulamasına gidebilirsiniz.

Coğrafi Fiyatlandırma Nedir?

Pazarlama sektöründe kullanılan birçok farklı strateji uygulaması vardır. Tüm bu stratejilerin uygulanması ile birlikte marka daha çok tüketiciye hitap etme, satışlarını artırma ve tanınır olma gibi amaçları yerine getirmeye çalışır.

Bu anlamda kullanılacak stratejilerin ise mutlaka iyi araştırılması ve uygun birer tercih yapılması çok önemlidir. Ürün satışını artırmak için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisi de coğrafi fiyatlandırma stratejisi olarak bilinmektedir. Bu strateji ile farklı ülkelerde ve şehirlerde yaşayan tüketicilere göre farklı fiyat stratejilerinin oluşturulması sağlanır. Bu sayede her ülkenin ekonomik düzeyine göre bir alış bedeli ortaya çıkartılır.

Coğrafi Fiyatlandırma Ne İşe Yarar?

Coğrafi fiyatlandırma karşımıza sıklıkla çıkan pazarlama stratejilerinden birisidir. Farklı ülke ve şehirlerde yaşayan üreticilerin konumlarına göre ürün fiyatlarının değiştirilmesine olanak tanıyan bir strateji olarak kullanılmaktadır.

Örnek olarak eğer şirketinizin çok yüksek nakliye giderleri varsa bu durumda uzakta yaşayan kişinin ücret aralığı ile yakında yaşayan tüketicinin ücret aralığında farklılıklar görülebilir. Bu konuda üretici daha fazla iş kazanmak için uzakta yaşayan tüketiciler için daha düşük bir ücret ortaya çıkartabilir ya da tam tersini yapabilir. Tüm bu etkenler coğrafi fiyatlandırma stratejisi içinde değerlendirilebilecek yöntemler olarak kullanılmaktadır.

Coğrafi Fiyatlandırma Terimleri Nelerdir?

Coğrafi fiyatlandırma pazarlama konusunda tercih edebileceğiniz yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Coğrafi fiyatlandırma ile konumlarına göre müşteriler arasında fiyat ayrımları gözlenebilir. Bu konuda öğrenilmesi gereken bazı terimler ise pazarlama konusunda işinize yarayacak bilgileri içermektedir.

İlk terimlerden birisi olarak karşımıza barter çıkmaktadır. Coğrafi fiyatlandırma terimlerinden birisi olarak barter üçüncü taraf ve parasız tarafların dahil olmadığı doğrudan mal paylaşımı anlamına gelen bir terimdir.

Diğer çok kullanılan terim ise tazminat anlaşması terimidir. Bu terimde ise satıcı ödemenin bir miktarını nakit olarak alır. Kalan parayı ise ürünlerden alarak bir yol izler.

Öğrenilmesi gereken terimlerden birisi de geri alım düzenlemesidir. Coğrafi fiyatlandırma pazarında bu düzenleme satıcı başka bir ülkeye ekipman, tesis vb. ürünler sattığında ve bu ürünlerle birlikte verilen ekipmanların üretilen kısmi ödeme ürünlerini kabul etmeye de onay veriyor. Örneğin geçmişte bir ABD firması Hintli firma için bir tesis kuruyorsa ve nakit olacak biçimde kısmi ödeme kabul ediyorsa paranın geri kalanını da fabrikada üretilen ürünlerden temin eder. Bu durum geri alım düzenlemesi olarak kabul edilir.

Öğrenilmesi gereken son terim ise off set terimidir. Bu terimde satıcı nakit olarak tüm ödemeyi alır. Fakat ödemeyi nakit aldıktan sonra bir süre sonra o ülkede önemli miktarda para harcamayı da kabul etmiş olur. Bu yöntem de çok kullanılan yöntemler arasında yer almakta ve başarılı bir coğrafi fiyatlandırma stratejisi olarak kabul edilmektedir.

Coğrafi Fiyatlandırmadan Nasıl Yararlanılır?

Çok merak edilen sorulardan birisi de coğrafi fiyatlandırma işleminden nasıl faydalanılması gerektiğidir. Bu yöntemi uygulamak için belirli bir firmanızın ve hali hazırda tüketici grubunuzun olmasına ihtiyaç vardır. Bu etkenler ile birlikte bu stratejiyi uygulamak ve haklarından yararlanmak mümkün hale gelecektir.

Bu stratejiyi uygulamanın asıl amacı ise pazardaki gelirlerin yükselmesini sağlamaktır. Bu strateji ile malları farklı pazar alanlarına taşırken ortaya çıkabilecek farklı nakliye fiyatlarını da giderlere yansıtabilirsiniz. Böylece nakliye giderleri de ortadan kalkar.

Eğer pazar malların alındığı yere yakın konumda ise bu durumda fiyatlandırma uzak bir pazara göre çok daha düşük olacaktır. Çünkü bu yöntemde uzak yere göre ortaya çıkabilecek bir nakliye gideri olmayacaktır. Bu nedenle coğrafi fiyatlandırma tercih edilebilir yöntemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Coğrafi Fiyatlandırma Yöntemleri

Ürünlerinizin nasıl fiyatlandıracağınıza karar vermek için farklı ülkelerde yaşayan tüketicileri de mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Fiyatlandırma yapabilmek için malların satıcısı büyük bir öneme sahiptir ve fiyatlandırma konusunda önemli bir rol oynar.

Bazı tüketiciler, ürünlerini farklı ülkelere satacaksa nakliye masraflarını tüketiciye yansıtabilir. Bu durum coğrafi fiyatlandırma stratejisi içinde geliştirilen yöntemlerden birisidir. Bazı tüketiciler ise uzak ya da yakın fark etmeksizin tüm nakliye ücretlerini kendisi öder ve tüketiciye bunu yansıtmaz. Her tüketici farklı bir yol izleyeceği için fiyatlandırma, serbest konulardan birisidir.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap