1. Ana Sayfa
  2. Trendler
Trendlerdeki Yazı

Black Friday’den Efsane Cumaya: Satışlarınızı Artırmaya Hazır Mısınız?

Black Friday’den Efsane Cumaya: Satışlarınızı Artırmaya Hazır Mısınız?
+ - 0

Tüketimin had safhaya ulaştığı Black Friday yani Kara Cuma’da markalar yıl içindeki en yüksek karına ulaşarak tüketimi büyütüyor. İlk olarak ABD’de ortaya çıkan ve zamanla tüm dünyaya yayılan bu dönem dünyanın her ülkesinde kutlanıyor.

Her ülkede farklı isimlerle anılan bu dönem ABD’de Black Friday, Türkiye’de ise Efsane Cuma olarak bilinmektedir. Black denmesinin sebebi ise bu günde alışveriş yapmak uğruna ortaya çıkan izdiham, ölüm ve yaralanmalar sonucu kötü bir gün olarak tanımlanmasıdır.

Pandemi süresince Black Friday satışlarının online ortamda %75 oranında arttığı gözlemlenmiştir. Bunun sebebi ise temastan olabildiğince uzak kalmak isteyen tüketicilerin fiziki mağazalara gitmekten ziyade sanal alışveriş ile diledikleri ürünü satın almayı istemeleridir. Bu sebeple markaların dijital pazarlamadaki yeri oldukça önemlidir. Bu aşamada markalar neler yapmalı? Black Friday günü satışlar nasıl arttırılır?

1.      Önceden İlgi Yaratın

Black Friday gelip çattığı dönemde tüketiciler almak istedikleri ürünlere yönelecek ve bir araştırma içerisine gireceklerdir. Birçok platform ve rakiplerinizin analizini yaparak kendilerine en uygun ürünü sunan markayı tercih edeceklerdir.  Dolayısıyla indirim başlamadan önce markanızı yansıtan sloganlar oluşturup markanıza yönelttiğiniz takdirde bu dönemin karlısı olacaksınız.

2.      Eksikleri Tamamlayın

İndirim döneminde markanıza uğrayan kullanıcılara satış yapmanızı kolaylaştıracak şekilde var olan eksikleri analiz edip eksikleri tamamlamasınız. Kullanıcıların birçoğu yavaş yüklenen web sitesinden çıkış yaparak herhangi bir ürün almayarak aksiyon gösteriyor. Web site hızınızı optimize etmeli ve kampanya için özel bir tanıtım oluşturmalısınız.

3.      Erken Başlayın

Black Friday dönemine hazırlanan her markanın kampanya stilleri birbirinden farklıdır. Rakiplerinizden sıyrılmak ve benzersiz olmak için kendinize bir takvim belirlemelisiniz. Aynı tarihte kampanyayı başlatmaktan ziyade erken bir tarihte indirimi başlatırsanız diğer markalar arasında öne çıkabilir satışlarınızı artırabilirsiniz.

4.      Gerçekten İndirim Yapın

Black Friday günü satışlar nasıl arttırılır? Bu dönemde tüm tüketiciler fiyat odaklı olacağı için gerçekten indirim yapın. Kampanya başlamadan önce fiyat yükseltip kampanya başladığında fiyatları indirmeyin. Bu satışınızı düşüreceği gibi aynı zamanda da marka kimliğinize zarar vermektedir. “Bu fiyata son 1 ürün!”, “2 saatlik indirim!” gibi sloganlarla tüketicilerin sizi aktif takip etmesini sağlayabilirsiniz.

5.      Reklam Stratejilerini Kullanın

Her alanda reklam vermekten kaçınmayın. Ancak reklamlarınızın bir amacı ve ilgi çekici olması gerekmektedir. Özensiz hazırlanmış reklamlar görselliğe ve estetikliğe hitap etmediği müddetçe reklamlardan geri dönüşler almanız çok da mümkün olmayacaktır. Efsane Cuma döneminde verilen reklamların önemi oldukça fazladır.

6.      Ahtapot Misali Hazırlanmalı

Günümüzde sosyal medya kullanımının artması sebebiyle artık tüm ilgi bu platformlara kaymıştır. Dolayısıyla zamanın büyük çoğunluğunun burada geçirilmesi demek tüm olaylara hakim olmak demek oluyor. Bir indirim kampanyası başlatmadan önce tüm sosyal medya platformlarında paylaşımlar yapılmalı ve reklamlar verilmelidir. İlgi çekici gönderiler hazırlanarak kullanıcıların merak etmesi sağlanmalıdır.

7.      Sosyal Mecraları Aktif Kullanma

İndirim öncesi ve indirim anında tüm platformlar etkin bir şekilde kullanılarak hatırlatmalar yapılmalıdır. Black Friday günü satışlar nasıl arttırılır?  sorusuna cevap olarak; Canlı gönderiler hazırlanmalı, indirim haberleri verilmelidir. Aynı zamanda paylaştığınız gönderilere de reklam desteği vermelisiniz.

8.      Yeni Müşterileri Etkileyin

Black Friday döneminde sizinle yeni tanışan veya tanışacak kişilere özel indirim ve kampanyalar uygulayarak satışlarınızı artırabilirsiniz. Örneğin, ‘Sitemizden alışveriş yapacak ilk üyelerimize özel İndirim Kodu: HOSGELDIN’ oluşturulan siparişleri teslim etmeden önce paketin içine küçük hediyeler koyabilir ve böylece bağlılığı sağlayabilirsiniz.

9.      Sipariş Oluşturmayanları Takip Et

Web sitenizi ziyaret eden herkesin alışverişlerini tamamlamaları oldukça zor olabilir. Sitenize girmiş ancak hiçbir şey almadan çıkmış tüketicileri tespit edip bildirim veya e-posta ile hatırlatmalar yapabilir kampanya düzenleyerek satış artırabilirsiniz.

10.   İsim Seçin

Black Friday olarak anılan bu dönemi her ülke farklı isimler kullanır. Siz de markanıza uygun bir isim seçerek slogan ve reklam çalışmalarınıza başlamalısınız.

Black Friday’de Satışları Artıracak Kampanyalar

Efsane Cuma günlerinde indirimlere ek olarak kampanyalar oluşturabilir markanızın tanıtımını artırıp satış yapabilirsiniz.

  • Günümüzde ödenen yüksek kargo ücretleri tüketicileri bezdirmiş durumda. Dolayısıyla tüketiciler ücretsiz kargo imkânı sunan firmalarla çalışmaktadırlar. Bu anlamda indirim döneminde satış artırmak için ‘ücretsiz kargo’ seçeneğini aktif edebilirsiniz.
  • Her gün farklı ürünlerde indirimler yapabilirsiniz. Örneğin Cuma günü teknolojik aletlerin fiyatlarını düşürebilir ya da saatlik indirimler uygulayabilirsiniz.
  • Sınırlı sayıda indirim fırsatı yaratabilir ve tüketicilerin hemen aksiyon almasını sağlayabilirsiniz.
  • 1 alana 1 bedava’ kampanyası oluşturabilir ürünlerinize teşviki artırabilirsiniz. Ayrıca ürün yanında bir hediye gönderebilirsiniz.
  • Black Friday döneminde verilen reklamların önemi oldukça büyüktür. Bu anlamda dijital pazarlamanın en önemli dinamiklerinden olan Influencer Marketing ile tanıtımlar verebilirsiniz. Tüketicilerin sevdikleri ve takip ettikleri içerik üreticilerinin reklamlarını yaptığı ürünleri daha kısa sürede aldığı bilinmektedir.

Black Friday’de E-Mail Pazarlaması Kullanımı

E-mail pazarlaması bilinenin aksine hala çok etkili bir yöntem. Bu sebeple indirim döneminde bu avantajdan yararlanabilir akılda kalıcılığı artırabilirsiniz.

  • İndirim öncesinde, indirim haberini verebilir; ürün tanıtımı yapabilirsiniz.
  • Sitenize girip sepete ürün ekledikten sonra ödemeyi tamamlamadan siteden ayrılan potansiyel müşterilerinizi tespit edebilir hatırlatıcı e-postalar gönderebilirsiniz.
  • Stoğu azalan ürünleri bildirip aciliyet duygusunu uyandırabilirsiniz.
  • Bir ürünü inceledikten sonra benzer ürünleri kategori halinde sunabilirsiniz.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap