1. Ana Sayfa
  2. Trendler
Trendlerdeki Yazı

Black Friday Nedir? Black Friday Ne Anlama Gelir?

Black Friday Nedir? Black Friday Ne Anlama Gelir?
+ - 0

Her sene aynı günlerde adından sıkça bahsettiren Black Friday yani Kara Cuma, markaların ürünlerine ciddi anlamda indirimler uyguladığı, satışlarını artırdığı dönem olarak bilinmektedir. Dünyanın her yerinde farklı isimlerle belirtilen bu günde, alıcılar ihtiyaçları olan ya da almak istedikleri ürünlerin %50 oranında indirime girmesini bekleyerek mağazalar önünde kuyrukların oluşmasına sebep oluyorlar.

Black Friday zamanında indirim ve kampanyalar düzenlenerek markaların çok yüksek satışlar yaparak kar elde ettiği bilinmektedir. Bu sebeple sabahın erken saatlerinde açılan mağazalar gece geç saatlerde kapanarak en yüksek satış marjına ulaşırlar. Dolayısıyla bu dönem, tüketicilerin indirimler dolayısıyla ihtiyaçlarından fazlasını almaya itmiştir.

Black Friday Tarihçesi

‘Black Friday indirimlerine son 1 gün!’ ‘Kara Cuma’da her şey yarı fiyatına!’ gibi sloganlar verilen yılın ilgili dönemlerinde herkesin aklında olan Black Friday nedir? Black Friday ne anlama gelir? sorularıdır.

Birçok insanın çılgınca alışveriş yapmasını sağlayan bu dönem, hakkında birkaç iddia mevcut. Bunlardan ilki, 1869 tarihinde Wallstreet’te çalışan iki iş insanı borsadaki değerini artırmak için ABD’den alabilecekleri tüm altını alıp borsada bir panik havası yaratarak birçok ABD vatandaşının hayatını mahveder. Bu sebeple o güne Black Friday denir.

Diğer bir iddia ise 1800’lerin sonunda ABD’de şükran gününden sonraki gün mağazalar indirim yaparlar. Her sene devam eden bu indirimler 1920’li yıllarda gelenekselleşmeye başlar.

Black Friday olarak anılması ise polisler tarafından olmuştur. İndirim gününde ezilen insanlar, trafik kazaları, ölüm ve yaralanmalar meydana gelmiştir. Çalışan insanlar o günlerde iş yerlerinden hasta oldukları için izin isteyerek çılgınca alışveriş yapmaya başlamışlardır. İşverenlerin durumu fark etmesi üzerine çalışanlarına ücretli izin olarak izin vermektedirler.

Black Friday Ne Zaman?

Tüketim çılgınlığına yol açan Black Friday, izdihamlara neden olmasıyla bilinir. Mağazaların çalışma saatlerinin fazla olması sebebiyle tüketiciler geniş zaman aralığında alışverişlerini gerçekleştirebilirler. Her tüketicinin bu günü beklediği, almayı istedikleri ürünleri ve daha fazlasını almaya niyetlendiği bu gün, dünyanın her yerinde farklı günlerde kutlanmaktadır. Bu sene Türkiye ve ABD’de 26 Kasım 2021’de başlayacaktır.

Black Friday Türkiye’de

Tüm dünyada indirim dönemi olarak bilinen bu dönem her ülkede farklı isimlerle belirtilmektedir. Türkiye’de ise ‘Efsane Cuma’ ‘Şahane Cuma’ ‘Güldüren Cuma’ gibi isimlerle bilinmektedir.

Her sene Kasım ayında kutlanan bu günde, Türkiye’de en çok teknoloji ve giyim sektöründe indirimler görülmektedir. Türkiye’de sadece online ortamda milyonlarca kartlı ödeme gerçekleştiriliyor. Erişebildikleri uluslararası alışveriş sitelerinden de alışveriş yapılması mümkün hale geliyor.

Kasım ayının son Cuma gününe denk gelen bu günde online alışveriş sitelerinin %80, alışveriş merkezlerinde ise %60 oranında indirim yapılması bekleniyor. Bu sene 26 Kasım Cuma gününe denk gelmektedir.

Black Friday Dünya’da

Tüm dünyada ilgiyle beklenen bu gün, önce ABD’de bir günlük alışveriş günü olarak ilan edilmiştir. Daha sonra tüketim çılgınlığının baş göstermesi ile birlikte kullanıcıların alışveriş uğruna izdiham yaratması ile her yıl kutlanan bir gün haline gelmiştir. Bu günde şehir merkezinde trafik kilit noktasına gelerek bir yerden bir yere gitmek imkânsız hale gelmiştir.

Amerika’da başlayan indirim dönemi zamanla tüm dünyaya yayılarak ulusal tüketim günü olarak hayatımıza girmiştir. Dünyada neredeyse tüm ülkelerde kutlanan bu günde %50’den fazla indirimler yapılarak tüketicilerin alışveriş yapmasına imkan tanınmıştır.

Black Friday Tüketici Olarak Nasıl Değerlendirilir?

Tüketim çılgınlığının baş gösterdiği bu günlerde hemen herkesin alışveriş yaptığı kesin. Bu kültürün hızla yayılması sebebiyle markaların büyük indirimler yapması kaçınılmaz oluyor. Mağazalarda bu indirimler görüldüğü takdirde kayıtsız kalmak pek mümkün olmaz. ‘Yüzde 80 indirim seni bekliyor!’ gibi sloganlar yüzünden tüketiciler kendilerini alışveriş çılgınlığı için de bularak tüketime başlıyor. Bunların önüne geçebilmek için bir plan çizilmeli ve bu dönemde ona uygun hareket edilmelidir.

  • Araştırma yapılmalı: Black Friday günleri başlamadan önce neye ihtiyaç olduğu belirlenmeli ve bu gün geldiğinde ise istenen ürün birçok kanal aracılığıyla fiyat araştırması yapılmalıdır. Farklı site veya farklı mağazalara göz atarak en uygun ürün hakkında detaylı bilgi alınmalıdır.
  • Bütçe belirlenmeli: Tüketim çılgınlığının arttığı bugünde gereksiz harcamalardan kaçınmak için bir bütçe belirlenmeli ve bu bütçeye uygun alışveriş yapılmalıdır. Aksi takdirde alışverişi kontrol altında tutmak mümkün olmayabilir.
  • Haber bültenlerine kayıt olunmalı: Sevilen ya da sıklıkla takip edilen markaların haber bültenlerine kayıt olarak indirimlerden haberdar olunmalı ve ona göre bir alışveriş listesi çıkarılmalıdır.

Markalar Black Friday’e Nasıl Hazırlanmalıdır?

Black Friday başlamadan önce planlama yapılmalı ve hangi kitleye hangi ürünler indirimli sunulacak araştırması yapılmalıdır. Farklı strateji ve planlar oluşturularak indirim döneminde yüksek kar elde edilmesi amaçlanmalıdır.

Dijital pazarlamanın her alanı kullanılacak şekilde bir bütçe planlaması yapılmalıdır. Görünürlüğü artırmak için reklam ve tanıtımlar verilerek indirim dönemine hazırlanılmalıdır.

Oluşturduğunuz planları dönemlere ayırarak daha yüksek kar elde edileceği unutulmamalıdır. Kasım ayının indirim dönemi olması sebebiyle Kasım başında alışverişin daha az Black Friday döneminde daha fazla olması gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır.

Viral Pazarlama ve Sosyal Ağların Etkisi

Marka stratejisi oluşturma noktasında önemli noktalardan bir diğeri ise viral pazarlama ve sosyal ağların kullanımıdır. Sosyal ağlar ile yapılan pazarlama şeklinde markanın ürünlerinin sosyal ağlar üzerinden tanıtılması, müşterinin ürünleri beğenerek ürüne ulaşması gibi noktalar amaçlanır.

Son yıllarda sosyal ağlar ile yapılan pazarlama çok önemli bir noktaya erişmiştir ve bu nedenle mutlaka her markanın bunu kullanmaya önem vermesi gerekir. Öncelikle markaların kaliteli bir persona oluşturarak uygun olacak biçimde sosyal medya hesapları açması da oldukça önemli bir konudur.

Viral pazarlama ise değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu pazarlama biçiminde özgün ve etkili bir içeriğin sosyal medya ağlarında uzun süreli paylaşılarak etki yaratması amaçlanır.

Hikaye Anlatımı

Strateji geliştirmek için başvurabileceğiniz yollardan birisi de hikaye anlatımıdır. Bu noktada hikayesi ve ruhu olan bir markaya dönüşerek tüketicilerin duygusal bağ kurabilecekleri bir markaya dönüşmek sağlanmalıdır. Bunun için markanızın mutlaka bir hikayesi olmalı ve bu da tüketiciler ile paylaşılmalıdır.

Marka sadakatinin tüketicilerde oluşturulması için hikaye anlatımı, oldukça etkili değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. 360 derece videolar, sanal gerçeklik uygulamaları gibi yöntemleri kullanarak bu hikayeleri tüketicilerinize kolaylıkla ulaştırabilirsiniz.

PR Diğer Adıyla Kazanılmış Medya

Strateji geliştirmek konusunda öne çıkan uygulamalardan diğeri ise PR yani kazanılmış medyadır. Burada organik bir büyüme yerine özenli PR çalışmaları ile medyada yer almak sağlanır. Bu yöntem en eski değişen kullanıcı deneyimlerine uygun marka stratejileri arasında yer alan ve birçok kurumsal firma tarafından tercih edilen bir yöntemdir.

Eğer bir PR ekibiniz varsa sizler de reklamınızı bu yol üzerinden yaparak birçok kişiye ulaşma şansı elde edebilirsiniz. Proaktif kampanyalarla bu pazarlama yöntemini kullanabilirsiniz. Kaçırmamanız gereken nokta daima kullanıcı deneyimlerini daha yükseğe çekmektir. Bu sayede istediğiniz başarıyı daha hızlı yakalayabilirsiniz.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap