1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Başarılı E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 10 Nokta

Başarılı E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 10 Nokta
+ - 0

E-ticaret hayatında başarılı olmak mı istiyorsunuz? O halde bazı önemli noktalara dikkat ederek başarıya giden yolda siz de ilk adımlarınızı atabilirsiniz.

Her işte olduğu gibi başarılı e-ticaret sitesi kurmak için de mutlaka çok çalışmanız gereklidir. Gereken özveriyi göstermeden herhangi bir işte başarı sağlamak asla mümkün ve devamlılığı olan bir süreç değildir.

Sizler için hazırladığımız bu yazımızda başarılı e-ticaret sitesi kurmak için dikkat etmeniz gereken 10 noktayı sıralıyoruz. Bu noktaları iyice okuyup anlayarak iş hayatınızda uygulayabilir, hayal ettiğiniz o web sitesine sahip olabilirsiniz. Ticaret hayatında başarı tesadüf değildir. Bu noktada öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye açık olmalısınız. Başarılı e-ticaret sitesi kurmak için dikkat etmeniz gereken 10 adımı sizler için derledik.

Aşama 1: E-Ticaret Platformunuzu Seçin

Öncelikle içinde yer almak istediğiniz e-ticaret platformunu seçmelisiniz. Bunun için ise dikkat etmeniz gereken noktalar bulunur.

E-ticaret platformunu seçerken araçlar konusuna mutlaka dikkat edin. Platformun sunduğu araçlar sizin için yeterli mi? İstediğiniz web sitesini bu araçlar üzerinden işletebilir misiniz? Bu gibi soruların yanıtı evet ise başarılı e-ticaret sitesi için bu araçlara sahip bir platformu tercih edebilirsiniz.

Diğer dikkat edilecek nokta ise özel işletmelerdir. Seçeceğiniz platformu ne amaçla kullanacağınızı ve bu platformun bu amaca uygun olup olmadığını araştırmalısınız.

Seçeceğiniz platformun fiyatı da çok önemlidir. Size ve bütçenize uygun bir fiyat paketine sahip seçeneklere göz atmalı ve bir tercih yapmalısınız.

Başarılı e-ticaret sitesi kurmak için seçeceğiniz platformun tasarım özellikleri de çok önemlidir. Tasarımı özelleştirebilir misiniz, şablonlar neler gibi soruları mutlaka sormalısınız.

E-ticaret platformu seçerken önemli son nokta mobil görünümdür. Sitenizin mobil uyumluluğu olması özellikle günümüz teknoloji dünyasında çok tercih edilen bir durumdur.

Aşama 2: Hedef Kitleniz Kim?

E-ticaret sitesi kurarken önemli diğer nokta hedef kitlenizdir. Hedef kitlenizin kim olduğu bilmeden bir iş yapmanız mümkün değildir.

Kime satış yapacağınızı belirlemeniz sitenizin tasarımı, ürünlerinizin çeşitliliği, pazarlama stratejisigibi konular üzerinde bir yöntem belirlemenize olanak tanıyacaktır. Hedef kitlenizi belirlemek için ise bazı soruları sormanız gereklidir.

  • Sıfırdan kurulacak bir e-ticaret sitesi için hedef kitlenizin kim olmasını istiyorsunuz?
  • Yaş aralığı nedir?
  • Eğitim düzeyi ve gelir durumu nedir?
  • İlgi alanları nelerdir?

İyi bir CRM sistemi ile müşterilerinizin bilgilerini depolayarak başarılı bir e-ticaret sitesi için gerekli ilk adımları atabilirsiniz.

Aşama 3: Ne Satacağınıza Karar Verin

E-ticaret hayatında başarılı olmak için atmanız gereken üçüncü adım ise ne satacağınıza karar vermenizdir. İnternette ne satmak istiyorsunuz, öncelikle kendinize bunu sormalısınız.

İnternette satacağınız ürünlerin bir sınırı yoktur. Bu nedenle kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz. Bu noktada bir önceki başlığımızda belirttiğimiz üzere hedef kitlenizi göz önüne alabilirsiniz.

Hedef kitlenize uygun ne satabilirsiniz? En çok neleri takip edip almak isterler? Satacağınız ürünün mutlaka bir ihtiyaca yönelik olmasına dikkat etmelisiniz. Bu gibi etkenleri göz önüne alarak başarılı e-ticaret sitesi sahibi olabilirsiniz.

Aşama 4: Sipariş Karşılamaya Önem Verin

Ticaret dünyasında başarı için dropshipping’e yönelebilirsiniz. Dropshipping kısaca, stok yapma ve sipariş karşılamadan bir ürünü satmanıza yarayan bir satış seçeneğidir. Diğer bir ismi de stoksuz e-ticaret olarak bilinmektedir.

E-ticaret sitenizi bir dropshipping tedarikçisine teslim edin ve entregre işlemlerini tamamlayın. Sonrasında onların kataloglarına bakarak hangi ürünleri müşterilerinize satabileceğinizi ayarlayın. Müşteriler ürünü sizin sitenizden alır ve siz de bu siparişi dropshipping tedarikçisine bildirirsiniz. Başarılı e-ticareti sitesi için mutlaka bu tarz işbirliklerine açık olmalısınız.

Aşama 5: Web Sitenizde Ödeme Sağlayıcısı Olsun

E-ticaret sitesi kurarken en önem vermeniz gereken konu ödemeleri nasıl alacağınız olmalıdır. Web sitenizin online ödeme sisteminin mutlaka sorunsuz ve güvenilir olması gerekmektedir. Bu durum müşteri kazanmanızın en önemli yoludur.

Bunun için öncelikle web sitenizde hangi ödeme yöntemlerinin kullanılacağını seçmelisiniz. Birden fazla ödeme yöntemi sunarak müşterilerinizi memnun edebilir ve ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

Web sitenizde kredi kartı, kapıda ödeme, banka kartı, dijital cüzdan, banka havalesi gibi seçenekler yer almaktadır. Bu seçeneklerden birkaçını müşteriye sunmanız başarılı e-ticaret sitesi için çok önemlidir.

Aşama 6: Markanıza İsim Verin

E-ticaret sitenizle ilgili en önemli noktalardan bir diğeri ise markanızın ismidir. Bu anlamda güzel ve farklı bir isim bulmalı, sonrasında ise web siteniz için bu isim ile domain almalısınız.

Başarılı e-ticaret sitesi kurmak için görünürlük yani marka ismi çok önemlidir. Seçeceğiniz isim akılda kalıcı ve dikkat çekici olmalıdır. Bunun için çok iyi düşünmeli ve ona göre bir karar vermelisiniz. Markanız için seçeceğiniz ismi yıllarca kullanacağınızı unutmamalısınız.

İsim seçerken ürünleriniz, değerleriniz, içinde yer alacağınız sektörünüzü çağrıştıran kelimelere odaklanabilirsiniz. Marka ismi seçerken SEO kurallarından da faydalanabilirsiniz. SEO yani arama motoru optimizasyonu ile müşterilerinizin en çok arattıkları kelimeleri görebilir ve buna göre bir seçim yapabilirsiniz.

İyi bir isim seçebilmek için;

  • Rakip markalarınızı inceleyin.
  • Google’da en çok aratılan kelimeleri öğrenin.
  • Yerel ticari kayıtları araştırın.

Aşama 7: Sitenizi En İyi Şekilde Tasarlayın

Web sitenizi en iyi şekilde tasarlamaya özen gösterin. Bu sizin için online bir vitrin olacaktır ve müşterileriniz için çok önemli bir detaydır.

Web sitenizin tasarım dili için uzman birisi ile mutlaka çalışın. Bunun için öncelikle e-ticaret siteniz için şablon hazırlayın. Daha sonra ne satmak istediğinizi net hale getirin. Bu sayede tasarım dilinizi de ürünlerinize uygun hale getirebilirsiniz.

E-ticaret sitenizin tasarımını oluştururken kelime butonlarına çok dikkat edin. Örneğin giriş sayfanızda büyük bir Alışverişe Başla butonu olması çok işlevsel bir seçenek olacaktır. Bu butonlar ile müşterilerinizi site içinde yönlendirebilirsiniz. Site dilinin kolay olması çok önemlidir.

Başarılı e-ticaret sitesi için yüksek çözünürlüğe sahip resimler seçin. Bu sitenizin kalitesini de artıran bir seçenek olacaktır. Son olarak ise e-mağazanızın görünümüne özen gösterin. Üst kısımda mutlaka bir gezinme çubuğunuz olmalı. Sağ üst köşeye alışveriş sepeti ve indirimli ürünler için ayrı bir sekme yerleştirin. Sitenizin iletişim sekmesine mutlaka sosyal medya hesaplarını da ekleyin.

Aşama 8: Marka Stratejiniz Güçlü Olsun

E-ticaret sitesi kurarken önem vermeniz gereken konular arasında marka stratejisi yer almaktadır. Markanız için oluşturacağınız stratejinin güçlü olmasına dikkat edin.

Güçlü marka oluşturabilmek için belirli bir logonuz ve sizi yansıtan renkleriniz olmalıdır. Öyle ki renklerinizi ya da logonuzu gören bir müşterinin bu markanın sizin olduğunu direk olarak anlaması gereklidir. Bu da güçlü bir marka görünümü ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.

Öncelikle markanız için uygun bir renk paleti hazırlayın. En az 3-4 tane renk seçin. Sonrasında basit, etkileyici ve okunabilir bir logo seçin. Daha önce seçtiğiniz renk paletlerini logo tasarımında kullanabilirsiniz. Başarılı e-ticaret sitesi için bu noktaların her biri çok önemlidir.

Etkileyici bir marka kimliği oluşturmanız sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarır. E-ticaret sektöründe rakiplerinizin önüne geçmek tanınırlığınızı arttıran önemli bir konudur.

Aşama 9: İşletmenizin Yapısı Nasıl Olmalı?

E-ticaret sitenizi kurma aşamalarınızın sonlarına geliyoruz. Bu noktada önem vermeniz gereken şey işletmenizin yapısıdır.

İşletme türleri arasında yaygın olan 4 farklı seçenek vardır. Şahıs firması, sınırlı sorumlu ortaklık (LLC), adi ortaklık ve şirket. Bu dört işletme türünden size en uygun olan türü seçmeye özen göstermelisiniz.

Kuruluş işlemlerini oluştururken hukuki anlamda mutlaka destek almalısınız. Bu işler için bir avukat tutarak hukuki ve mali konular konusunda sorun yaşamanın önüne geçebilirsiniz. Başarılı e ticaret sitesi için şirket ya da şahıs firması gibi seçeneklerden birisini tercih edebilirsiniz. Özellikle şahıs firması seçeneği kolay kurulumu ve masraflarının ucuz olması nedeniyle sıklık tercih edilen türlerden birisidir.

Aşama 10: Pazarlama Kampanyaları Oluşturun

Başarılı e-ticaret sitesi kurmak için dikkat etmeniz gereken son önemli nokta pazarlama kampanyalarıdır. Yeni açılmış bir e-ticaret sitesinin adını duyurulabilmesi için mutlaka kampanya ve promosyonlara yer vermesi gerekmektedir.

Sosyal medya platformlarında ücretsiz kampanyalar yapabilirsiniz. Bunun için Facebook ve Instagram gibi çok kullanılan mecraları tercih edebilirsiniz. E-posta pazarlama ise diğer bir ücretsiz kampanya seçeneği sunar.

Sitenizde yer alan promosyon, indirim ve kampanyaları bir mailing sistemi ile müşterilerinize iletebilirsiniz. Bu en iyi tanıtım şekillerinden birisi olacaktır.

Ücretli pazarlama kampanyaları için ise Facebook ve Instagram ile Google reklamlarını tercih edebilirsiniz. Bunlar da oldukça etkili pazarlama mecraları arasında yer almaktadır.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap