İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret
Trendlerdeki Yazı

B2B Ticareti Yapacağınız En İyi 10 Platform

B2B Ticareti Yapacağınız En İyi 10 Platform
+ - 0

Günümüzde teknolojik imkânların artması ve bireylerin dijitalleşmeye yönelmesi sonucunda birçok iş modeli ortaya çıkmıştır. Bireyler satın almak ya da bilgi almak istediği ürünlere kolayca ulaşmak istemektedirler. Bu sebeple kimi zaman aracı kurumlar bu görevi üstlenir. Ancak farklı iş modellerinden birisi olan B2B (business to business) işletmeden işletmeye şirketler arası yapılan pazarlama örneklerinden sadece birisidir. Şirketlerin aracısız bir şekilde kendi aralarında yaptıkları alım satım işlerini ifade etmektedir. Geleneksel ticarette de yaygın olarak kullanılan B2B e-ticarette oldukça fazla karşımıza çıkar.

Alışverişin de sanal dünyaya kayması ve e-ticaretin artması sebebiyle bu iş modeli oldukça yaygınlaşmış ve tüketiciler tarafından B2B nedir? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Günümüzde sıklıkla kullanılan bu yöntem, birçok işletme tarafından tercih edilir.

B2B Özellikleri

İşletmelerin satışa sunduğu ürün ve malların yine işletmeler tarafından alınmasını sağlayan B2B sisteminin bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Rekabetin oldukça fazla olması sebebiyle fiyatların da dengeli olması gerekir. Alınacak ürünün adedi arttıkça fiyatta değişiklikler yapılmalı ve teşvik sağlanmalıdır.

Site üzerinden satışa sunulan ürünleri için arama ve filtreleme özelliği getirilmelidir. Bu sayede ürünlere kolay ve hızlı yoldan ulaşarak eleme yapmayı kolaylaştırmaktadır.

Siparişlerini tamamlamak üzere olan kullanıcılar kısa ve pratik bir şekilde ödeme noktasına gitmeli ve ödemelerini gerçekleştirmeleri sağlanmalıdır.  Aynı zamanda ödeme seçeneklerinin fazla olması sebebiyle işletme için oldukça avantaj olmaktadır. Farklı ödeme sistemlerine sahip birden fazla kullanıcının sizden sürekli olarak alışveriş yapmalarına imkân sağlar.

B2B içerik örneği olan birçok siteden alışveriş yapan kullanıcıların çoğunun satın alma işlemi bir kişi tarafından yürütülmez. Bu sebeple çoklu kullanım özelliği devreye sokularak olası güvenlik önlemlerinin önüne geçilmelidir.

B2B içerik örneği sayılan sitelerin tamamının mobil cihazlara uyumlu olması gerekmektedir. Hem kullanıcı deneyimi hem de SEO açısından oldukça büyük önem arz etmektedir.

B2B Faydaları ve B2B Sektörleri

Firmaların zaman ve mekân tanımadan alışveriş yapmalarına, tatil veya mesai gibi engellere takılmadan diledikleri gibi alışveriş yapmalarına öncülük eden B2B iş modeli günümüzde popülerliğini artırmıştır. Bu sayede avantajlarının artması tüketiciyi B2B içerik örneği olan sitelere yönlendirmiştir.

Herhangi bir aracıya başvurmadan ürünlere kolayca ve güvenle ulaşabilmenin yolunu açmıştır. Daha hızlı servis imkânı ile birlikte daha hızlı geri dönüşler alabilmek mümkün hale gelerek zaman ve mekândan bağımsızdır. Piyasaya yeni servis edilen ürünlere hızlı bir şekilde ulaşma kolaylığı sağlayarak geleneksel iş modellerinden farklılaşmıştır. Stok durumlarını tüketiciler takip ederek siparişlerini buna göre oluşturabilirken stok maliyetinden uzaklaşmış olunur. Daha düşük stok maliyeti ile az maliyetle hızlı ve pratik bir yöntem geliştirilmektedir. Satın alma maliyetleri azalır ve müşteri memnuniyeti artar. Geniş bir yelpaze olduğu için birçok satıcıya ulaşarak rakip analizi ve eleme yöntemi kullanılabilir.

Birçok iş modelinin hayatımıza entegre olmasıyla birlikte B2B de birçok sektörde kendini göstermektedir. Bunlar arasında teknoloji, sağlık, imalat, inşaat, mühendislik, alışveriş, yiyecek ve içecek gibi birçok alan sayılabilir.

10 Adet B2B İçerik Örneği

Dijitalleşmenin artması, dijital devrimi beraberinde getirerek birçok iş modelini de sosyal hayatımıza sokmuştur. Maliyetlerin artması sebebiyle ciddi bir ihtiyaç ortaya çıkarak B2B iş modelini ortaya çıkarmıştır. Bu doğrultuda bu sektörde çalışmak isteyen kişilerin B2B içerik örneği sorusunu sıklıkla sorması ve ayrıntılı bilgi istemesi de oldukça normal.

Dünyada oldukça popüler olan bu alan giderek etkisini artırmaktadır. Ancak Türkiye’de henüz tam anlamıyla gelişme gösteremeyen B2B iş modelinin artması ve ticaretin yaygınlaşması önemli ve altının çizilmesi gereken bir konu. B2B içerik örneği olarak gösterebileceğimiz 10 içerik şunlardır:

1. Alibaba.com

Dünyada en çok bilinen ve en eski platformlarından olan B2B içerik örneği olarak karşımıza çıkan Alibaba.com dünyadaki en büyük e-ticaret sitesidir. En fazla ihracatçı barından ve üye sayısının en fazla olduğu bu platform, uygun fiyatlı üyelik sunması oldukça avantaj sağlamaktadır. Ziyaretçi trafiğinin fazla ve SEO uyumlu olması sebebiyle sık sık reklamlar ile desteklenerek ziyaretçi trafiği artırılmaktadır.

2. Indiamart.com

Son zamanlarda popülerliğini artıran pazar yeri platformu olan Indiamart.com, site tasarımı ve hızı sebebiyle Google’da üst sıralarda görülmektedir. Ancak bu site sadece Hindistan’daki üyeleri kabul etmektedir.

3. Europages

Europages, ücretsiz ve ücretli üyelikler sunarak daha esnek bir platform olarak yer almaktadır. 26 dilde yayın yaparak 26 milyon üyeye sahiptir.

4. Directindusrty

Directindusrty, endüstriyel ürünlerin satışa sunulduğu oldukça iyi bir platformdur. Prestijli bir şirket olması sebebiyle Avrupalı yatırımcıların birçoğu üyedir.

5. Industrystock

Industrystock, Europages benzeri olan bu platformda endüstriyel ürünler için örnek olarak yer almaktadır.

6. Globalsources

Globalsources, Hong Kong merkezli olan bir platformdur. Alıcı ve tedarikçiyi yüz yüze buluşturma imkânı da vermektedir.

7. DHgate

DHgate, B2B içerik örneği ve B2C örneği olarak gösterilen bu platform, 230 ülkede yer alarak 30 milyon ürün satışı gerçekleştirmektedir.

8. Go4WorldBusiness

Go4WorldBusiness, ABD ve Hindistan’da olmak üzere 2 merkez ile yönetilen köklü B2B platformları arasındadır.

9. Tradekey

Tradekey, Ortadoğu ve Asya ülkelerine yoğunlaşan bir platform olarak yer almaktadır.

10. Turkish Exporter

Turkish Exporter, Türkiye’nin ihracat portalı arasında yer alan ve Türkçe dışında 6 dilde hizmet veren B2B içerik örneği arasında yer alır.

Yazıyı Dinlemek İçin;

Yorum Yap