İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret

Arbitraj Nedir? Nasıl Yapılır?

Arbitraj Nedir? Nasıl Yapılır?
+ - 0

Arbitraj, farklı piyasalarda işlem gören bir para birimi veya altın gibi değerli madenlerin uygun fiyatlarla alınıp anlık olarak satılması ile risksiz kazanç sağlama yöntemidir. Bu işlemin yapılabilmesi için satın alınacak ve anlık olarak satılacak olan para veya değerli madenin güncel fiyatının alım satım yapılacak iki farklı piyasada farklı değerler sahip olması gerekir.

Arbitraj yapmak kağıt üzerinde kolay bir işlem olarak görünmekle birlikte kendine has kurallara sahiptir. Özellikle anlık bilgi paylaşımının son derece hızlı yapılabildiği günümüzde iki piyasa arasında oluşan farkın aynı anda birçok kişi tarafından fark edilmesi mümkün hale gelmiştir. Piyasalar arası fiyat dengesizlikleri gözetilerek yapılarak herhangi bir risk olmaksızın para kazanma olanağı, büyük ölçekli ve dünyaca tanınmış şirketler için bile cazip bir kazanç yolu olarak değerlendirilmektedir. Hızla değişen piyasalar arasındaki farkı en erken sürede tespit ederek işlem yapmak için bilgisayar yazılımları bile kullanılmaktadır.

Arbitraj Nedir? Nasıl Yapılır?

Dünya piyasaları arasındaki fiyat dengesizliklerini analiz ederek para kazanma yöntemi olarak bilinen arbitraj, yaygın olarak bilinen ve kolay yapılabilen bir işlem değildir. Bu sebeple risksiz kazanç sağlamak isteyen birçok yatırımcı arbitraj nedir ve nasıl yapılır konusunda sıklıkla araştırma yapmaktadır. Sürekli olarak düzenli piyasa analizi gerektiren bu işlem sırasında bir piyasadan ucuza alınan para, menkul kıymet veya değerli maden, daha pahalı fiyatlarla alım yapılan bir başka piyasaya anlık olarak satılır. Böylece yatırımcı herhangi bir riske girmeden çok kısa süre içerisinde önemli miktarlarda kazanç sağlayabilir.

Bu yöntemde en önemli husus, yapılacak işlemin neredeyse dakikalar içerisinde sonlandırılması gerektiğidir. Yani arbitraj yöntemiyle para kazanmak isteyen kişi veya kurumların son derece hızlı hareket etmesi gerekir. Bu tür işlemelere yabancı olan birçok kişi bir menkul değer veya para cinsinin tüm piyasalarda aynı fiyatlarla alınıp satıldığını zanneder, oysaki küçük de olsa piyasalar arasında fiyat dengesizlikleri yaşanır. Böyle durumlarda dengesizliği fark ederek hızlı davranan yatırımcı dakikalar içinde al-sat yaparak aradaki farkı kazanca dönüştürebilir.

Arbitaj Yapmak İçin Altın ve Döviz Uygundur

Arbitaj yapmak için uluslararası işlem yapan piyasalar kullanılabildiği gibi, bazı ülkelerde birden fazla altın-döviz işlemi yapan piyasalarda da işlem yapılması mümkündür. Altın veya döviz arbitaj uygulaması çok küçük farklar içerse de büyük meblağlı alım satımlarda bir hayli yüksek kazanç elde edilmesine olanak sağlar.

Oldukça titiz analizler gerektiren bu işlem sırasında yatırımcı arbitaj hesaplama işlemi yapmalı ve herhangi bir risk alınmadan yapılacak olan al-sat işlemini diğer yatırımcılardan önce yapacak şekilde hızlı davranmalıdır. Aksi takdirde elde edeceği kazanç oranı düşebileceği gibi, aynı piyasada birçok kişinin aynı anda işlem yapması sonucunda elde edilecek kazancın tatminkar olmaması durumuyla karşılaşılması gibi bir durum ortaya çıkacaktır.

Yorum Yap