İlginizi Çekebilir
sosyal-pazarlama-nedir
  1. Ana Sayfa
  2. E-Ticaret
Trendlerdeki Yazı

2022 E-Ticaret Beklentileri Nelerdir?

2022 E-Ticaret Beklentileri Nelerdir?
+ - 0

E-ticaret uygulamaları son yılların en çok rağbet gören içeriklerinden birisidir. İnternet mecrasının gözdesi e-ticaret için 2022 beklentileri merak edilmektedir. Günümüzün kazanç elde etme yöntemlerinden birisi olarak öne çıkan ve internet üzerinden para kazanılmasını sağlayan e-ticaret içerikleri oldukça önemlidir. Pek çok farklı etkinin yanı sıra genellikle insanların alışverişe dair alışkanlıklarındaki değişimler nedeniyle internet satışı daha fazla ön plana çıkmıştır.

Yine her geçen gün çeşitli davranış değişiklikleri oluşmakta ve e-ticaretin yönelimi buna bağlı olarak belirlenmektedir. Peki son yıllarda ciddi bir atılım gösteren e-ticaret uygulamalarının 2022’de nasıl olması beklenmektedir? Bunun için öncelikle 2021 ve hatta 2020 süreçlerine bakmakta fayda vardır. Bu sayede karşılaştırma yapılarak yeni beklentilere dair hedefleri açıklayacağız.

2020 ve 2021 E-Ticaret Dönemi

Öncelikle 2020 ve 2021 yılları arasında ilk 6 aylık süreç içerisinde e ticaret verileri karşılaştırılmıştır. Buna göre internet satışı alanında yüzde 75’i aşan bir büyüme yaşandığı gözlenmiştir. Pandeminin etkisi ve diğer pek çok etken nedeniyle alışveriş alışkanlıkları hızlı bir biçimde e-ticarete yönelmektedir.

E-ticaretin gelişim süreci çok hızlı bir ivme ile açıklanabilir. 2020 ve 2021 dönemlerine bakıldığında ciddi bir büyüme görülmektedir. 2022 yılında özellikle markaların kendisini e-ticaret alanında hazırlaması için nasıl bir yönelim olacağı merak edilmektedir. Peki 2022’de e-ticaret sektöründe hizmet verenleri ve bu alanda hizmet alanları nasıl bir süreç beklemektedir? Yazımızın devamında ayrıntılarına değiniyor olacağız.

Stoksuz Satış Yöntemi Artışı

Türkiye’de e ticaret istatistikleri 2021 yılında dünya ile paralel şekilde ilerleme göstermiştir. Bunun yanı sıra 2022 senesinde internet satışı alanında stoksuz satış adı verilen bir diğer ifade ile dropshipping yönteminin artış göstermesi beklenmektedir.

Stoksuz satış yöntemi herhangi bir depolama sistemi olmaksızın büyük firmalar aracılığıyla e-ticaret yapmayı olanaklı kılar. Bu sistem aracılığıyla satış yapan firma sayısının ve kapsamının 2022’de ciddi bir artış göstermesi beklenen durumlardan birisidir.

Markaların E-Ticaret Süreci

İnternet satışı alanının çok kısa bir süre içerisinde hızlı artış göstermesi nedeniyle; pek çok markanın yüzü bu alana çevrilmiş durumdadır. Aynı şekilde 2022 yılında markaların dijitalleşme ve e-ticaret sektörüne girme oranı artış göstereceği tahmin edilmektedir.

Çok sayıda markanın kurumsal yapısına ek olarak dijital kanaldan hizmet yürüttüğü bilinmekle birlikte bazı firmalar somut işyerlerini kapatarak doğrudan internet alanına yönelmiş durumdadır. Bu durum aslında internet satışı sektörünün ne kadar ciddi ve kazançlı bir alan haline geldiğini gösteren işaretlerden birisidir.

Ödeme Yöntemi Değişikliği

Dünya e-ticaret verileri incelendiğinde 2022 yılındaki bazı içeriklerinde değişiklik göstermesi beklenmektedir. Bunlardan birisi ödeme yöntemlerini güncellenmesidir. Örnek olarak kripto para içeriklerine yönelik talebin her geçen gün artış gösterdiği bilinmektedir.

Dünya üzerinde ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede kripto para içerikleri ile ödeme hizmeti hız kazanmaktadır. İlerleyen süreçlerde ödeme yöntemleri arasında kripto paraların da yer alması olası durumlardan birisidir.

Sosyal Medyanın Etkisi

E-ticaretin gelişimi düşünüldüğünde sosyal medya platformlarının etkisi yadsınamaz. Gerek 2021 yılındaki istatistikler gerekse de daha önceki incelemelere bakılarak; sosyal medya alanlarının 2022 yılında da bu kapsamda çok etkili olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu uygulamaların e-ticaret üzerindeki etkisinin giderek artacağı öngörülmektedir.

2022 yılındaki e-ticaret beklentileri düşünüldüğünde temel olarak yukarıdaki farklılıklar beklenme ile birlikte; video içeriklerini dair unsurların artış göstereceği düşünülmektedir. Ayrıca pazaryeri talebinin artış göstermesi ve mobil cihazlardan girilen e-ticaret uygulamalarının daha önemli hale gelmesi öngörülen içeriklerden bazılarıdır.

Yorum Yap